LIK MONTANIE
Πέθανε ο Λικ Μοντανιέ, βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του HIV

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο Γάλλος ιολόγος Λικ Μοντανιέ, ο οποίος βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής για τη συνεισφορά του στην ανακάλυψη του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) που προκαλεί το AIDS, όπως μετέδωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο Μοντανιέ βραβεύτηκε με Νόμπελ το 2008 μαζί με την Γαλλίδα Φρανσουάζ Μπαρ-Σινουσί και τον Γερμανό Χάραλντ τσουρ Χάουζεν.

Γεννήθηκε το 1932 στη Γαλλία και απέκτησε διδακτορικό στην ιολογία στο πανεπιστήμιο του Παρισιού. Αργότερα έγινε διευθυντής του Παγκόσμιου Ιδρύματος για την Έρευνα και την Πρόληψη του AIDS στο Παρίσι.

Προτού ξεσπάσει η επιδημία του AIDS, ο Μοντανιέ είχε κάνει σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τη φύση των ιών και συνεισέφερε στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ιοί μπορούν να αλλάξουν τις γενετικές πληροφορίες του οργανισμού των ξενιστών.

Η έρευνά του για την ιντερφερόνη, μίας ομάδας πρωτεϊνών που «δραστηριοποιεί» την προστατευτική άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στους ιούς, άνοιξε επίσης δρόμους για θεραπείες ιογενών ασθενειών.

Ο Λικ Μοντανιέ πυροδότησε διαμάχη το 2020 λέγοντας ότι πίστευε πως ο νέος κορονοϊός δημιουργήθηκε σε ένα κινεζικό εργαστήριο. Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19 τον είχαν ξαναφέρει τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο, με τον ίδιο να κερδίζει τη συμπάθεια των μελών του αντιεμβολιαστικού κινήματος και να δέχεται επικρίσεις από μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Erasmus
ΓΕΛ Πολιχνίτου ERASMUS+: «Πρωτοβουλία GreenLearn: Ενδυναμώνοντας τους μαθητές για μια βιώσιμη αλλαγή»
Το σεμινάριο επικεντρώθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις της εκπαίδευσης και παρείχε στους συμμετέχοντες ουσιαστικές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες για...
ΓΕΛ Πολιχνίτου ERASMUS+: «Πρωτοβουλία GreenLearn: Ενδυναμώνοντας τους μαθητές για μια βιώσιμη αλλαγή»
Σεμινάρια επιμόρφωσης
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών: Πρόσκληση Κέντρων Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.)
7η περίοδος επιμόρφωσης Β1 επιπέδου ΤΠΕ & 4η περίοδος επιμόρφωσης Β2 επιπέδου ΤΠΕ – Πρόσκληση Κέντρων Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.)
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών: Πρόσκληση Κέντρων Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.)
δασκα
Οι εκπαιδευτικοί καρίας – Φούρνων καταγγέλλουν ασφυκτικές συνθήκες - Ελλείψεις προσωπικού, χαμηλοί μισθοί και διώξεις
Σήμα κινδύνου από τους εκπαιδευτικούς Ικαρίας – Φούρνων για την κατάσταση στα σχολεία
Οι εκπαιδευτικοί καρίας – Φούρνων καταγγέλλουν ασφυκτικές συνθήκες - Ελλείψεις προσωπικού, χαμηλοί μισθοί και διώξεις
15ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΨΕΛΗΣ
Υπουργείο Παιδείας: Προκαταρκτική εξέταση για το μαχαίρωμα μαθήτριας
Στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το περιστατικό τραυματισμού μαθήτριας σε σχολείο της Κυψέλης προχωρά το υπουργείο Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας: Προκαταρκτική εξέταση για το μαχαίρωμα μαθήτριας