covid-lockdown
Δύσκολη η κατάσταση στην Ευρώπη μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού - Η Κομισιόν ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τις συστάσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ - Περιοριστικά μέτρα και lockdowns σε πολλά κράτη-μέλη

Εντός της εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναθεωρήσει τις συστάσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τα ταξίδια προς την ΕΕ.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Καθώς τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται σε όλη την ΕΕ, πολλά κράτη-μέλη επανέφεραν ορισμένα περιοριστικά μέτρα, βασιζόμενα συχνά στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό κατά της COVID για την ασφαλή πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, τόνισε η Επίτροπος. «Για το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ συνεργάστηκαν τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή και παρέδωσαν το μεγαλύτερο διαλειτουργικό ψηφιακό σύστημα πιστοποιητικών COVID στον κόσμο. Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό, και γι' αυτό ο ισχυρός συντονισμός είναι το κλειδί», πρόσθεσε η Σ. Κυριακίδου.

«Η στενή συνεργασία και ο συντονισμός είναι απολύτως απαραίτητοι - σε κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού. Ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια από την αρχή αυτής της πανδημίας, δεν μπορούμε να επιβάλουμε συντονισμό σε έναν τομέα όπου η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στα κράτη μέλη. Στον τομέα της υγείας δεν χρειάζονται μόνο δύο για το ταγκό, χρειάζονται 27», είπε.

Η Σ. Κυριακίδου τόνισε ότι «τώρα αντιμετωπίζουμε μια πανδημία που οφείλεται κυρίως στους μη εμβολιασμένους» επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός συνεχίζει να είναι ένα βασικό όπλο απέναντι στην πανδημία. «Ταυτόχρονα όμως, μέχρι να επιτευχθούν αρκετά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο, σημαντικές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ όπου χρειάζεται», πρόσθεσε.

Τέλος, όσον αφορά στην Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (ΗΕΡΑ), είπε ότι διαχειρίζεται όλες τις κοινές προμήθειες θεραπευτικών προϊόντων και συνεργάζεται με εταιρείες και χώρες που συμμετέχουν στην Κοινή Συμφωνία Προμηθειών για να εξασφαλίσει ίση πρόσβαση σε πολλά υποσχόμενες θεραπείες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ή ένα ισχυρό HERA, χωρίς ένα ισχυρό Πλαίσιο Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ.

Τι θα ισχύσει τα Χριστούγεννα

Η πανδημία σφυροκοπά την Ευρώπη και αρκετές χώρες προχωρούν σε lockdowns και περιοριστικά μέτρα, την ώρα που τα Χριστούγεννα πλησιάζουν.

Από σήμερα, στη Γερμανία, τα κρατίδια της Βαυαρίας και της Σαξονίας, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχοντας χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, μπήκαν σε lockdown, ενώ σε εφαρμογή τέθηκε το εθνικό lockdown και στην Αυστρία, για να γίνει η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που επιστρέφει σε αυτό το μέτρο. Κλειστά σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας και εξόδους από το σπίτι μόνο για εργασία, αγορές βασικών ειδών και άσκηση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η νέα καθημερινότητα των Αυστριακών.

Στην ίδια λογική και το Βέλγιο, με επιβολή περιορισμών και επαναφορά μέτρων όπως η χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, τόσο εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς, αλλά και τηλεργασία τέσσερις φορές την εβδομάδα. Επίσης, η μάσκα καθίσταται υποχρεωτική και για τα παιδιά από 10 ετών, ενώ μέχρι πριν ίσχυε για τα παιδιά από 12 ετών και άνω.

Και η Ολλανδία επέβαλε εκ νέου κάποια μέτρα το περασμένο σαββατοκύριακο, αρχικά για τρεις εβδομάδες σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αλλά τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Τέλος, Σλοβακία και Τσεχία ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή lockdown για τους ανεμβολίαστους, ενώ στην Ουγγαρία από το Σάββατο (20/11) επέστρεψε η χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα