εμβόλιο Pfizer
Οι 95 χώρες αποτελούν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και η κίνηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας

Η Pfizer υπέγραψε μια συμφωνία εθελοντικής άδειας που αναμένεται να επιτρέψει τη διανομή του χαπιού της εταιρίας κατά της Covid-19 –εφόσον εγκριθεί– και εκτός των πλούσιων χωρών, καθώς και την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την ανακοίνωση έκαναν από κοινού η Pfizer και η Κοινότητα για τις πατέντες των φαρμάκων (MPP), που έχει δημιουργηθεί από τη Unitaid, και θα μπορούσε ενδεχομένως να προσθέσει ένα ακόμα μέσο στη μάχη κατά της Covid -19 σε μια φαρέτρα που είναι ακόμη περιορισμένη.

Οι κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων “που θα λάβουν υποάδειες θα μπορούν να χορηγούν το νέο φάρμακο σε συνδυασμό με το ritonavir (σ.σ. ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά του AIDS) σε 95 χώρες, καλύπτοντας έως περίπου το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού”, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Unitaid, ο Ερβέ Βερχούσελ, στη διάρκεια μιας τακτικής ενημέρωσης του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Pfizer, που εμπορεύεται ήδη μαζί με τη γερμανική BioNTech ένα από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια κατά της Covid, αποκάλυψε πως για τους ενήλικες που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου, το αντιιικό φάρμακό της που λαμβάνεται από το στόμα PF-07321332 ήταν αποτελεσματικό 89% για την πρόληψη του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών.

Με τη συμφωνία αυτή, η Pfizer βαδίζει στα βήματα της ανταγωνίστριάς της, της Merck, η οποία κατέληξε σε μια παρόμοια συμφωνία με την MPP για το δικό της αντιιικό κατά της Covid που λαμβάνεται επίσης από το στόμα, το molnupiravir. Το τελευταίο δείχνει επίσης ισχυρό ποσοστό αποτελεσματικότητας.

Αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα θα πρέπει τώρα να επιβεβαιωθούν, δήλωσε ο Εστεμπάν Μπουρόν, υπεύθυνος επεξεργασίας πολιτικών της MPP, σε συνέντευξη στο AFP. Όμως εφόσον αυτό επιτευχθεί, η διαθεσιμότητα “θα είναι ένα θέμα μηνών, όχι ετών αλλά ούτε και εβδομάδων”, υπογράμμισε.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα περιλαμβάνει όλες τις χώρες χαμηλού και χαμηλού μέσου εισοδήματος και τις χώρες μέσου ανώτερου εισοδήματος της υποσαχάριας Αφρικής, καθώς και τις χώρες ανώτερου μέσου εισοδήματος που έφθασαν στο σημείο αυτό στη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών, διευκρίνισε ο Ερβέ Βερχούσελ.

Η Pfizer δεν θα λάβει τέλη άδειας για τις πωλήσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και θα αποποιηθεί τα τέλη για τις πωλήσεις σε όλες τις χώρες που καλύπτονται από τη συμφωνία όσο η Covid-19 εξακολουθεί να θεωρείται ως μια επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

“Πιστεύουμε πως τα αντιιικά φάρμακα που λαμβάνονται από στόμα μπορούν να παίξουν έναν ζωτικό ρόλο στη μείωση της σοβαρότητας των μολύνσεων από Covid-19, κάτι που μειώνει το βάρος στα συστήματά μας παροχής φροντίδας και μπορεί να σώσει ζωές”, ανέφερε ο Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σε μια κοινή ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

μοτσαρτ
Σάλος με την (φοβική) απόσυρση σχολείων από την παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ- Ο Μότσαρτ ήταν γυναίκα...
Αποσύρονται σύμφωνα με τον πατρινό τύπο σχολεία από τον "Μότσαρτ" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, μετά από αντιδράσεις γονέων γιατί υποδύεται τον Μοτσαρτ γυναίκα.
Σάλος με την (φοβική) απόσυρση σχολείων από την παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ- Ο Μότσαρτ ήταν γυναίκα...