Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Alexandros Michailidis / SOOC
Η σημερινή Ενωμένη Ευρώπη οφείλει να προχωρήσει με σταθερά βήματα προς την περαιτέρω ισχυροποίηση και ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών της

Το τελευταίο διάστημα, το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δοκιμάζεται από την απείθεια ορισμένων χωρών, κυρίως του τέως ανατολικού μπλοκ, να συμμορφωθούν πλήρως με τους κανόνες που επιβάλλει η συμμετοχή τους στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία κρατών.

Το πιο πρόσφατο «κρούσμα», η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας σύμφωνα με την οποία η χώρα δε δεσμεύεται να πειθαρχεί στο σύνολο των νομολογιών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έρχεται να προστεθεί στις «αποσχιστικές διαθέσεις» που είχε εκφράσει κατά καιρούς στο παρελθόν ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, με «αιχμή του δόρατος» το προσφυγικό.

Ίσως πρόκειται για την ατυχέστερη στιγμή της κοινής ευρωπαϊκής πορείας να διατυπώνονται αιτιάσεις για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και να καταγράφονται διαφοροποιήσεις από χώρες-μέλη, που επιζητούν μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας στην άσκηση εθνικής πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως υπερεθνική οντότητα κρατών, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιτύχει έως τώρα πλήρως τη σύγκλιση των εθνικών οικονομιών, κυρίως αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική των χωρών-μελών, ενώ δεν έχει ακόμη κατορθώσει να συγκροτήσει ευρωπαϊκό στρατό και αξιόπιστους μηχανισμούς άμυνας και ασφάλειας που θα εξασφάλιζαν και τα πιο απομακρυσμένα γεωγραφικά κράτη-μέλη της, αποτελεί σημαντικό παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και παγκοσμίως.

Οι τελευταίες κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ιδιαιτέρως η αιφνιδιαστική στα μάτια πολλών απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αποστερεί από τις δυτικές δημοκρατίες μια ισχυρή ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυταρχικές πρακτικές που συχνά υιοθετούν δυναμικά αναδυόμενοι νέοι γεωπολιτικοί «παίκτες» με οικονομική ισχύ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις αδυναμίες και τις υφέρπουσες αντιθέσεις στο εσωτερικό της, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό εξισορροπητικό ρόλο, να αναπληρώσει το κενό ισχύος που αφήνει η αμερικανική οπισθοχώρηση και «ραθυμία», να αναδειχτεί σε ρυθμιστικό παράγοντα.

 Άλλωστε, στον σύγχρονο κόσμο όπου πλέον έχουν αποκρυσταλλωθεί αρκετοί πόλοι ισχύος, ενώ ελλοχεύουν διαρκώς κίνδυνοι (κλιματική αλλαγή, πανδημίες κ.ά.) και απειλές (λ.χ. εξοπλισμός αρκετών χωρών με πυρηνικά όπλα), η Ενωμένη Ευρώπη επιβάλλεται να συμπήξει αρραγές εσωτερικό μέτωπο, να επιβληθεί ως δύναμη ήπιας ισχύος και να θέσει προ των ευθυνών τους δυνητικούς «αποστάτες» του κοινού οράματος.

Οι τελευταίοι πρέπει να λάβουν με καθαρότητα και σαφήνεια το μήνυμα ότι τυχόν αμφισβήτηση των κανόνων συνύπαρξης εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου, θα συνεπιφέρει σοβαρούς κλυδωνισμούς στις κοινωνίες τους, ακόμη κι αν αυτή η επιλογή μπορεί να συνεπάγεται την εξαίρεσή τους από τη χορήγηση των πλουσιοπάροχων και αναζωογονητικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η σημερινή Ενωμένη Ευρώπη οφείλει να προχωρήσει με σταθερά βήματα προς την περαιτέρω ισχυροποίηση και ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών της και να απορρίψει αυταρχικές πολιτικές, σεβόμενη, βέβαια, ανά περίπτωση, την ιδιοπροσωπία των κρατών-μελών της.

Με την προϋπόθεση, ότι οι επιλογές των τελευταίων δεν θα απεργάζονται σταδιακά την ευρωπαϊκή ενότητα και συνοχή, δεν θα υπονομεύουν τους θεσμούς και την πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και οικοδομήματος.     

* φιλόλογος-δρ. Ιστορίας Α.Π.Θ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πως να υπολογίσετε το δώρο Χριστουγέννων - Πότε το παίρνετε

Προσλήψεις σε δήμους (Π.Χ. στην Αθήνα) με μισθό έως 2.500 ευρώ - Που κάνετε αίτηση

Κλειστά σχολεία για 10 ημέρες προτείνει ο Καπραβέλος

ΟΠΕΚΑ: Πότε θα καταβληθεί η Ε΄ δόση για το Επίδομα παιδιού 2021

 ΑΣΕΠ 9Κ/2021: Πάρτε εύκολα 90 μόρια σε 2 ημέρες για τους 416 διορισμούς

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιοτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ το μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

kerameos
Επέτειος του '21: Ολοκληρώθηκε το διήμερο επετειακών εκδηλώσεων του υπουργείου Παιδείας
«Γιορτάζουμε την επέτειο του ’21 μέσα από τις τέχνες, με πρωταγωνιστές τα παιδιά μας» Ολοκληρώνεται το διήμερο επετειακών εκδηλώσεων για το 1821 του...
Επέτειος του '21: Ολοκληρώθηκε το διήμερο επετειακών εκδηλώσεων του υπουργείου Παιδείας
kapravelos
Καπραβέλος: Στο δεύτερο κύμα πέθαναν άνθρωποι περιμένοντας να χειρουργηθούν
«Μετά το δεύτερο κύμα, πήγαμε να επικαιροποιήσουμε τις λίστες και είχαν πεθάνει πολλοί περιμένοντας ένα χειρουργείο», δήλωσε ο Ν. Καπραβέλος
Καπραβέλος: Στο δεύτερο κύμα πέθαναν άνθρωποι περιμένοντας να χειρουργηθούν
kouva
Κούβα - Κορονοϊός: Δεν καταγράφηκε θάνατος για δύο συνεχόμενες ημέρες
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με κορονοϊό, έχει μειωθεί στους 1.020, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών
Κούβα - Κορονοϊός: Δεν καταγράφηκε θάνατος για δύο συνεχόμενες ημέρες