Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Ειδικοί για την κλιματική αλλαγή, σε έκθεση που δημοσιεύτηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ, προειδοποιούν πως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα είναι "καταστροφική" για τα νησιά του Ειρηνικού και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια ολόκληρων περιοχών

Έκθεση που δημοσιεύθηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ, προειδοποιεί πως η αύξηση της θερμοκρασίας το πλανήτη ακόμη και κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, θα σημάνει καταστροφή για τα νησιά του Ειρηνικού και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια ολόκληρων περιοχών, λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

Τα νησιά του Ειρηνικού έχουν ήδη πληγεί από παλίρροιες, καταστροφικούς κυκλώνες και συνεχείς ξηρασίες, ενώ παρατηρείται αύξηση του αλατιού στις υδάτινες επιφάνειες, καθιστώντας αδύνατη την καλλιέργεια σε αυτά τα νησιά. Όπως περιγράφει η έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή «αυτά τα φαινόμενα, αναμένεται πως θα αυξηθούν σε συχνότητα καθώς ο κόσμος ολοένα και θερμαίνεται».

Οι προειδοποιήσεις που περιλαμβάνει η έκθεση, δόθηκαν με αφορμή τις μελέτες για την εκπομπή αερίων, η οποία είναι υπεύθυνη για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι μελέτες διαπίστωσαν πως κάθε επιπλέον αύξηση, κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου, προκαλεί σαφώς ορατές αυξήσεις τόσο στην συχνότητα όσο και στην ένταση φαινομένων όπως είναι ο καύσωνας, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι ξηρασίες και κάθε είδους ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Ο Satyendra Prasad, πρέσβης των Φίτζι και μόνιμος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε τις ανησυχίες του μετά τα δεδομένα που παρουσίασε η νέα έκθεση και είπε πως "ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη ήταν αισθητός στον Ειρηνικό εδώ και χρόνια". "Με ανησυχητική συχνότητα ξεσπούν καταστροφικές πλημμύρες και καταιγίδες. Οι καταστροφικοί κυκλώνες, η παρατεταμένη ξηρασία, θα γίνουν πολύ πιο συχνοί και πιο έντονοι στα νησιά του Ειρηνικού", πρόσθεσε.

Έκθεση της Greenpeace Australia Pacific, επίσης, ανέδειξε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζει η περιοχή του Ειρηνικού.

Μεταξύ άλλων, οι μελετητές τόνισαν την αδικία για τα νησιά αυτά που εκπέμπουν τα μικρότερα ποσοστά άνθρακα στον κόσμο και είναι υπεύθυνα μόνο για το 0,23% των εκπομπών παγκοσμίως, αλλά παρ' όλα αυτά έχουν υποστεί μερικές από τις πρώτες και πιο σοβαρές επιπτώσεις του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Επικεφαλής της ίδιας έρευνας, ο Nikola Casule, σχολίασε πως "τα νησιά του Σολομώντος, το Κιριμπάτι, το Βανουάτου και άλλες περιοχές είναι από τους τόπους που θα υπάρξει σημαντική άνοδος στη στάθμη της θάλασσας κι ως εκ τούτου θα μετατραπούν σε ακατοίκητες περιοχές".

Ο Joseph Sikulu, διευθύνων σύμβουλος του 350.org, μιας διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης, όπως αναφέρει ο Guardian δήλωσε πως "τα καταστροφικά παραδείγματα της κλιματικής κρίσης στον πλανήτη, μεταξύ αυτών, οι πυρκαγιές στις ΗΠΑ, στη Σιβηρία, την Τουρκία, την Ελλάδα και από την άλλη οι πλημμύρες σε Κίνα και κεντρική Ευρώπη, είναι φαινόμενα για τα οποία ο Ειρηνικός προειδοποιούσε εδώ και χρόνια".

Δείτε εδώ αναλυτικά την έκθεση

Η ανακοίνωση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ

Η επιτροπή του ΟΗΕ που αποτελείται από χιλιάδες ειδικούς επιστήμονες τονίζει πως η «ανθρωπογενής» άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να φτάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου (σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή) γύρω στο 2030, δηλαδή δέκα χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα κύματα ακραίου καύσωνα, που έπλητταν παλιότερα μια περιοχή μία φορά κάθε 50 χρόνια, αναμένεται τώρα να συμβαίνουν μία φορά τη δεκαετία λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, ενώ οι νεροποντές και οι πλημμύρες έχουν ήδη γίνει συχνότερες.

Στην έκθεση, που υιοθετήθηκε από 195 χώρες και αντλεί στοιχεία από περισσότερες από 14.000 επιστημονικές μελέτες, θεωρείται πλέον βέβαιο πως η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας θα συνεχιστεί πολύ πέραν του ορίου του ενάμιση βαθμού -που είναι ένα από τα όρια-κλειδιά της Συμφωνίας του Παρισιού. Αλλά ακόμη κι αν έμενε η άνοδος στον +1,5 βαθμό Κελσίου, αυτό θα ήταν αρκετό ώστε οι καύσωνες, οι πλημμύρες και άλλα ακραία φαινόμενα να αυξηθούν με «άνευ προηγουμένου» τρόπο σε όρους έκτασης, συχνότητας, εποχών του έτους και πληττόμενων ζωνών, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση - Στείλτε το βιογραφικό σας εδώ

Μητέρα επιτέθηκε βάναυσα σε εκπαιδευτικό μέσα σε σχολείο

Ο καθηγητής του ΕΠΑΛ που χειροδίκησε σε μαθήτρια και η έκπληκτη κοινή γνώμη

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

ίδρυμα ωνάση
Νέες προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση - Κάνε το όνειρό σου πραγματικότητα
Θέλεις να εργαστείς στο Ίδρυμα Ωνάση - Τώρα υπάρχει η δυνατότητα καθώς υπάρχουν ανοικτές θέσεις εργασίας τις οποίες μπορείς να δεις στο Proson.gr
Νέες προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση - Κάνε το όνειρό σου πραγματικότητα