εμβόλιο
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Mελλοντικά ίσως χρειαστεί ενισχυτική δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς εξαπλώνεται η παραλλαγή Δέλτα, δηλώνουν μερικοί Αμερικανοί ειδικοί

Ορισμένοι λοιμωξιολόγοι και άλλοι ειδικοί στις ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανότητα να χρειαστεί ενισχυτική δόση με κάποιο mRNA εμβόλιο της Pfizer/BioNTech ή της Moderna, για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς εξαπλώνεται διεθνώς η πιο μεταδοτική και πιθανώς πιο επικίνδυνη παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού. 

Η εν λόγω παραλλαγή αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη έως το τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αλλά και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το αντίστοιχο CDC.

Μερικοί επιστήμονες δήλωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι ήδη έχουν κάνει οι ίδιοι μια έξτρα δόση, παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με το κατά πόσο ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων είναι ασφαλής και αποτελεσματικός. Πάντως μερικές ευρωπαϊκές χώρες και ο Καναδάς έχουν επιτρέψει ήδη μια τέτοια ανάμιξη.

Η συζήτηση επικεντρώνεται στο πόσο προστατεύει έναντι της παραλλαγής Δέλτα το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να απαντηθεί με βεβαιότητα αυτό το ερώτημα. Βρετανικές μελέτες έχουν πάντως δείξει ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca παρέχουν σημαντικά μεγαλύτερη προστασία, σε σχέση με τη μία μόνο δόση, όσον αφορά τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Μάικλ Λιν δήλωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο της J&J, είναι λιγότερο προστατευμένοι», σε σχέση με όσους κάνουν δύο δόσεις άλλων εμβολίων.

Ο ειδικός στα εμβόλια δρ Πίτερ Χότεζ του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ του Τέξας δήλωσε ότι η χορήγηση μιας δεύτερης δόσης εμβολίου της J&J ή μιας δεύτερης δόσης από άλλο mRNA εμβόλιο μπορεί να παρέχει ευρύτερη προστασία, «αλλά χρειαζόμαστε δεδομένα και καθοδήγηση από το CDC και την FDA».

Προς το παρόν πάντως ούτε το CDC ούτε το ECDC συνιστούν ενισχυτικές δόσεις, καθώς δεν έχουν διαπιστώσει βάσιμες ενδείξεις για μειούμενη προστασία από τα εμβόλια. Από την πλευρά της, η J&J ανέφερε ότι εξετάζει εργαστηριακά αν η ανοσιακή απόκριση από το εμβόλιο της είναι ικανή να εξουδετερώσει την παραλλαγή Δέλτα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ ήδη διεξάγει κλινική δοκιμή σχετικά με την ανάγκη ενισχυτικής δόσης σε όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια και αναμένονται στοιχεία το Σεπτέμβριο, συνιστώντας αναμονή έως τότε και όσον αφορά το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J. Όπως ανέφερε ο επιστήμονας του NIAID δρ Τζον Μπέιτζελ, «αν οι μολύνσεις και οι νοσηλείες που οφείλονται στην παραλλαγή Δέλτα, αυξηθούν σημαντικά, τότε πιθανώς θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις ακόμη και εν απουσία στοιχείων. Αλλά προς το παρόν νομίζω ότι είναι σωστό να περιμένουμε».
 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΙΚΥ: Επιχορήγηση 4 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας για το κτίριο στη Βιέννη
ΙΚΥ: Επιχορήγηση 4 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας για το κτίριο στη Βιέννη
Επισκευάζεται με απόφαση της Σοφίας Ζαχαράκη το εμβληματικό ακίνητο του ΙΚΥ στη Βιέννη με κονδύλια 4 εκατ. ευρώ
ΙΚΥ: Επιχορήγηση 4 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας για το κτίριο στη Βιέννη
Ζωή Κωνσταντοπούλου, Άδωνις Γεωργιάδης
Μετωπική Κωνσταντοπούλου - Γεωργιάδη: «Είσαι φασίστας, βδέλυγμα» - «Είσαι αισχρή»
Άλλο ένα επεισόδιο στην δίχως τέλος κόντρα Άδωνι Γεωργιάδη και Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής
Μετωπική Κωνσταντοπούλου - Γεωργιάδη: «Είσαι φασίστας, βδέλυγμα» - «Είσαι αισχρή»
akinita_0_0.jpg
Κοινωνική Αντιπαροχή: Πώς θα πάρετε σπίτι με σχεδόν μηδενικό ενοίκιο
Το κράτος παραχωρεί οικόπεδα, ιδιώτες χτίζουν σύγχρονες κατοικίες και νέοι έως 39 ετών αποκτούν στέγη με μηδενικό ή συμβολικό ενοίκιο
Κοινωνική Αντιπαροχή: Πώς θα πάρετε σπίτι με σχεδόν μηδενικό ενοίκιο