Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου της Οξφόρδης
«Χρειαζόμαστε χρόνο», λένε Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού

Η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία δήλωσαν σήμερα ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποφασίσουν αν θα χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, ενώ η Φινλανδία ενώθηκε μαζί τους θέτοντας τη χρήση των εμβολίων σε αναστολή, παρ΄όλο που η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως τα οφέλη υπερτερούν ενδεχόμενων κινδύνων, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να επαναλάβουν τη χρήση του.

"Χρειαζόμαστε χρόνο για να το ξεκαθαρίσουμε", δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Σόρεν Μπρόστρεμ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν την περασμένη εβδομάδα τη χρήση του εμβολίου έπειτα από αναφορές για σπάνια περιστατικά αιματικών θρόμβων σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί.

Σήμερα σχεδόν δώδεκα από αυτές επανέλαβαν τους εμβολιασμούς μετά τη σύσταση του EMA.

"Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι, στα βάση της αρχής της πρόληψης, συνεχίζουμε την αναστολή μας, επειδή χρειάζεται να το καταλάβουμε καλύτερα, έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως συνιστούμε το εμβόλιο αυτό", είπε ο Μπρόστρεμ.

Η Φινλανδία, η οποία δεν είχε αναστείλει τη χρήση του εμβολίου, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca ενόσω συνεχίζεται η έρευνα για δύο ύποπτες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων.

"Αφού κάνουμε την έρευνα θα μπορούμε να ενημερώσουμε καλύτερα τους ανθρώπους για τον κίνδυνο που (μπορεί να) συνδέεται με το εμβόλιο, αν υπάρχει", είπε ο Τανέλι Πουουμαλάινεν, αρχίατρος του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Ευημερίας.

Οι υγειονομικές αρχές και στις τέσσερις βόρειες χώρες δήλωσαν ότι θα αποφασίσουν για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Νορβηγία έχει αναφέρει μέχρι τώρα πέντε περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι που είχαν λάβει το εμβόλιο εισήχθησαν αργότερα στο νοσοκομείο με έναν συνδυασμό αιματικών θρόμβων, αιμορραγιών και χαμηλών αιμοπεταλίων, ένας από τους οποίους πέθανε.

Ένας έκτος, ο οποίος είχε επίσης εμβολιαστεί, πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία σε συνδυασμό με ελαττωμένο αριθμό αιμοπεταλίων.

"Αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες, αλλά πολύ σοβαρές. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca", ανέφερε η Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων.

Η Σουηδία εξετάζει επίσης μεμονωμένες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων και θεμάτων πηκτικότητας μεταξύ ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο, περιλαμβανομένων δύο θανάτων, αν και οι αρχές έχουν πει πως οποιαδήποτε ενδεχόμενη σύνδεση με τους εμβολιασμούς παραμένει επισφαλής.

"Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ήδη αρκετοί που έχουν αρχίσει να είναι διστακτικοί για το εμβόλιο", δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής της Σουηδίας για την πανδημία που δεν επέβαλε λοκντάουν, στο δημόσιο δίκτυο SVT.

"Αυτό σημαίνει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να δώσουμε σαφή μηνύματα για το πώς και το γιατί συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca".

Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία έχουν δει μια ταχεία αύξηση των μολύνσεων από COVID-19 τις τελευταίες εβδομάδες. Στη Δανία ο αριθμός των μολύνσεων έχει πέσει και οι αρχές ανοίγουν και πάλι σταδιακά την κοινωνία.

Η AstraZeneca δήλωσε την Κυριακή πως μια αναθεώρηση των δεδομένων ασφαλείας περισσότερων από 17 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το εμβόλιό της δεν έδειξαν να υπάρχει κάποιο στοιχείο για αυξημένο κίνδυνο αιματικών θρόμβων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας

Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος

Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τάξη
Όταν οι «μεταρρυθμίσεις» φοράνε γραβάτα αλλά σφίγγουν σαν θηλιά: Η «μηχανική» των εκπαιδευτικών αλλαγών
.Η αδυναμία να κατανοήσουμε τις θεμελιώδεις μεταβολές που συντελούνται στην εκπαίδευση αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο. Οι μεταβολές αυτές δεν...
Όταν οι «μεταρρυθμίσεις» φοράνε γραβάτα αλλά σφίγγουν σαν θηλιά: Η «μηχανική» των εκπαιδευτικών αλλαγών
Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Συστήνεται Εθνική Αρχή Εξετάσεων και Εθνικό Σώμα Αξιολογητών
Έρχεται το Εθνικό Απολυτήριο με «κόφτη» στις αποκλίσεις βαθμολογίας και Εθνικό Σώμα Βαθμολογητών
Σοφία Ζαχαράκη: Συστήνεται Εθνική Αρχή Εξετάσεων και Εθνικό Σώμα Αξιολογητών
γαλακτοκομικά
Τι προτείνουν οι ειδικοί για την πρόληψη της οστεοπόρωσης
Σύμφωνα με ειδικούς στη φυσικοθεραπεία και τη διατροφή, η πρόληψη δεν βασίζεται μόνο στη φαρμακευτική αγωγή, αλλά κυρίως στον τρόπο ζωής και στη...
Τι προτείνουν οι ειδικοί για την πρόληψη της οστεοπόρωσης