ispania kakokairia
Τους -25,4 βαθμούς Κελσίου «άγγιξε» ο υδράργυρος στην Ισπανία σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό - Τρεις νεκροί από την κακοκαιρία στη χώρα - Τεράστια προβλήματα στις συγκοινωνίες

Η Ισπανία κατέγραψε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να πέφτει έως και τους μείον 25,4 βαθμούς Κελσίου περιπλέκοντας τις προσπάθειες απομάκρυνσης του χιονιού στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, όπου πολλοί δρόμοι παρέμειναν αποκλεισμένοι.

Ένα μεγάλο μέρος του κεντρικού και ανατολικού τμήματος της χώρας εξακολουθεί σήμερα να καλύπτεται από χιόνι μετά το πέρασμα μιας πρωτοφανούς χιονοθύελλας. Η Φιλομένα, όπως ονομάστηκε, προκάλεσε επίσης ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλα μέρη της Ισπανίας και τον θάνατο τριών ανθρώπων.

Την ώρα που ένα μεγάλο τμήμα της χώρας πλήττεται από κύμα ψύχους, δύο άστεγοι βρέθηκαν νεκροί χθες βράδυ στη Βαρκελόνη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, με ενδείξεις υποθερμίας.

Στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Ισπανίας, ο υδράργυρος έπεσε έως τους μείον 25,4 βαθμούς Κελσίου σε ένα χωριό της περιφέρειας της Αραγονίας, βορειοανατολικά της Μαδρίτης, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία AEMET, κάνοντας λόγο για «ιστορικά χαμηλές» θερμοκρασίες.

Με -10,8 βαθμούς Κελσίου, η Μαδρίτη κατέγραψε τη χαμηλότερη θερμοκρασία εδώ και μισό αιώνα, με το αεροδρόμιο Μπαράχας να καταγράφει ακόμη και -13,2 βαθμούς, σύμφωνα με την AEMET.

Στην πρωτεύουσα, τρεις ημέρες μετά την άνευ προηγουμένου χιονόπτωση, η έλλειψη εκχιονιστικών μηχανημάτων και σάκων αλατιού εξακολουθεί να είναι αισθητή.

Οι κυριότεροι οδικοί άξονες απελευθερώθηκαν και ορισμένες λεωφορειακές γραμμές επανέλαβαν τη λειτουργία τους σήμερα το πρωί, αλλά πολλοί δευτερεύοντες δρόμοι παρέμειναν κλειστοί από το χιόνι. Το μετρό, αντίθετα, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο από το Σαββατοκύριακο.

Οι αρχές εξακολουθούν να καλούν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους ενώ εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν στα νοσοκομεία της Μαδρίτης έπειτα από πτώσεις στο παγωμένο οδόστρωμα και στα πεζοδρόμια.

Τα δέντρα κινδυνεύουν να πέσουν από το βάρος του χιονιού, τα πάρκα παραμένουν επίσης κλειστά.

Ο παγετός στη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε διακοπές νερού σε πολλούς δρόμους της πρωτεύουσας, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τέλος, τα σουπερμάρκετ άρχισαν να έχουν ελλείψεις σε φρέσκα προϊόντα λόγω των δυσκολιών τροφοδοσίας από την Παρασκευή, όμως η MercaMadrid, η τεράστια αγορά χονδρικής της Μαδρίτης, αναμένεται να επαναλειτουργήσει σήμερα, ανέφεραν οι αρχές.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει σταδιακά τις επόμενες ημέρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες θέσεις για Πιστοποιημένους εκπαιδευτές Ενηλίκων - Ξεκινάτε 5 ή 8/1 και πληρώνεστε άμεσα

Ρεβεγιόν με χιόνια στην Αττική - Προβλέψεις από Καλλιάνο και Κολυδά

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 31/12

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κάλτσες
Γιατί δεν πρέπει να φοράμε τις ίδιες κάλτσες πάνω από μία φορά;
Στην επιφάνειά τους και κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα, φιλοξενούνται χιλιάδες είδη βακτηρίων και μυκήτων που ευδοκιμούν σε ζεστές και υγρές συνθήκες.
Γιατί δεν πρέπει να φοράμε τις ίδιες κάλτσες πάνω από μία φορά;
poures
Πουρές γλυκοπατάτας: Ένα βελούδινο συνοδευτικό για το γιορτινό τραπέζι
Ο πουρές γλυκοπατάτας αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα εορταστικό τραπέζι, καθώς ξεχωρίζει τόσο για το ζεστό, λαμπερό του χρώμα όσο και για τη φυσική...
Πουρές γλυκοπατάτας: Ένα βελούδινο συνοδευτικό για το γιορτινό τραπέζι
επιστροφή ενοικίου
Επιστροφή ενοικίου: Νέα πληρωμή σε χιλιάδες δικαιούχους από την ΑΑΔΕ
Η πληρωμή αφορά πολίτες που είχαν μείνει εκτός της προηγούμενης καταβολής ή είχαν λάβει μειωμένο ποσό λόγω ελλιπών στοιχείων
Επιστροφή ενοικίου: Νέα πληρωμή σε χιλιάδες δικαιούχους από την ΑΑΔΕ