ΠΟΥ: Φθηνότερο φάρμακο, προσαρμοσμένο σε παιδιά φορείς του HIV
Αντιρετροϊκή θεραπεία στη «μάχη» για την καταπολέμηση του AIDS 

Τα παιδιά φορείς του HIV στις αναπτυσσόμενες χώρες θα διαθέτουν πλέον μία θεραπεία καλύτερα προσαρμοσμένη στην ηλικία τους, με γεύση φράουλα, αλλά κυρίως τέσσερις φορές φθηνότερη, ανακοίνωσε η Unitaid , με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας καταπολέμησης της μάστιγας του AIDS.

Η τιμή του νέου φαρμάκου, το οποίο είναι ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών, κατεβαίνει από τα 480 στα 120 δολάρια ετησίως, έπειτα από συμφωνία με τις παραγωγούς γενοσήμων Viatris και Mcleods, δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού που ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

Το φάρμακο έλαβε επείγουσα έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Μία θεραπεία κατά του HIV που αναμενόταν από καιρό και προορίζεται ειδικά για τα παιδιά θα είναι διαθέσιμη στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, χάρις σε μία συμφωνία ανάμεσα στην Unitaid και την Clinton Health Access Initiative (Chai)», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος.

Προτεραιότητα στις αφρικανικές χώρες

Το νέο προϊόν θα διατεθεί αρχικά στο Μπενίν, την Κένυα, την Νιγηρία την Ουγκάντα και την Ζιμπάμπουε κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021. Στόχος είναι η επιτάχυνση της διανομής σε μεγάλο αριθμό χωρών.

«Τα παιδιά των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος περιμένουν συχνά χρόνια για να αποκτήσουν πρόσβαση στα φάρμακα των ενηλίκων, πράγμα που επιδεινώνει την ποιότητα της ζωής τους και προκαλεί, ορισμένες φορές, θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Unitaid.

Περί το 1,7 εκατομμύριο παιδιά στον κόσμο είναι φορείς του ιού, αλλά μόνο το ήμισυ έχουν πρόσβαση σε θεραπεία και 100.000 πεθάνουν κάθε χρόνο.

Η συμφωνία με τις εταιρείες Viatris και Mcleods επιτρέπει την μείωση της τιμής του ενός από τα συστατικά του κοκτέιλ κατά του HIV στα 36 δολάρια, έναντι 400 προηγουμένως. Πρόκειται για το συστατικό dolutegravir (DTG) που θεωρείται φάρμακο θεραπείας πρώτης γραμμής.

Με γεύση φράουλα

Ο εκπρόσωπος της Unitaid εξήγησε ότι η νέα θεραπεία έχει γεύση φράουλα και διατίθεται σε διαλυτά δισκία, αντί των προηγούμενων θεραπειών σε μορφή μη διαλυτών μεγάλων δισκίων, πολύ δύσχρηστων από παιδιά.

Αν και η θεραπεία πρώτης γραμμής για τον HIV συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από την ηλικία των 4 μηνών και βάρος 3 κιλών, μεγάλος αριθμός μωρών και παιδιών-φορέων του HIV δεν είχαν μέχρι σήμερα πρόσβαση σε θεραπεία λόγω της ακαταλληλότητας των διαθέσιμων φαρμάκων, ενώ άλλα αντιδρούσαν αρνητικά στην αντιρετροϊκή θεραπεία λόγω της ακατάλληλης δοσολογίας, της πικρής γεύσης. Τα νέα δισκία θα διατίθενται σε δόσεις των 10 mg.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...