πολωνία γυναίκες
Νίκη για τις γυναίκες στην Πολωνία - Η κυβέρνηση παγώνει το νομοσχέδιο για τις εκτρώσεις

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των γυναικών εδώ και πάνω από 15 ημέρες στην Πολωνία, καθώς και όσων τάσσονται ενάντια στο νέο νόμο περαιτέρω περιορισμού των αμβλώσεων είχε θετική έκβαση καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε α ότι παγώνει την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Σύμφωνα με τον  επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Μίχαλ Ντβόρτζικ,«έχει ξεκινήσει μια συζήτηση και θα ήταν καλό να δώσουμε χρόνο στον διάλογο ώστε να δημιουργηθεί μια νέα θέση που δεν θα προκαλεί τόσες δυσκολίες και δεν θα εξάπτει τα αισθήματα».

Ο πρωθυπουργός της χώρας  ζήτησε συνομιλίες με τους διαδηλωτές και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για εξεύρεση λύσης, ενώ δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση του κυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος.

Θυμίζουμε πως τον Σεπτέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση που επέτρεπε τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών, ήταν αντισυνταγματική, καθιστώντας την πολωνική νομοθεσία για το θέμα, που είναι η αυστηρότερη στην Ε.Ε., ακόμη πιο περιοριστική. Επέτρεπε μόνο την άμβλωση μόνο σε περίπτωση που κινδύνευε η ζωή της μητέρας ή η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Η απόφαση έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες γυναίκες και πολίτες που αντέδρασαν στην απόφαση.

πολωνία

Φώτο: AP Photo/Czarek Sokolowski

Κύμα αντιδράσεων

Το νομοσχέδιο πυροδότησε κύμα αντιδράσεων με χιλιάδες γυναίκες να κατακλύζουν τους δρόμους, αντιδρώντας στην απόφαση.

Δύο διαδηλωτές έβγαλαν σήμερα τα ρούχα τους μπροστά από το προεδρικό μέγαρο της Πολωνίας, έχοντας ζωγραφίσει στο γυμνό κορμί τους βρισιές, με τις κινητοποιήσεις, που έχουν συνταράξει την Πολωνία μετά την απόφαση δικαστηρίου να απαγορεύσει τις περισσότερες περιπτώσεις αμβλώσεων, να παίρνουν νέα μορφή.

«Η γυμνή διαμαρτυρία σχετίζεται άμεσα με τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου οι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται με αξιοπρεπή τρόπο», είπε η Γιαντβίγκα, μια ακτιβίστρια που ήταν παρούσα στην κινητοποίηση. 

γυναίκα αμβλώσεις διαμαρτυρία πολωνία

Οι δύο διαδηλωτές, η Άνια Μπιελάβσκα και ο Λούκας Στάνεκ, ζωγράφισαν στα γυμνά σώματά τους βρισιές, προτού κάνουν μια βόλτα στην περιοχή μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, περιστοιχισμένοι από πλήθος φωτογράφων.

«Τους εμπόδισαν να διανύσουν μεγάλη απόσταση, όμως όλο αυτό ήταν συμβολικό», είπε η Γιαντβίγκα. Με τη γύμνια τους, που υποτίθεται ότι είναι προσβλητική δημοσίως, στόχευαν να διαμαρτυρηθούν για τον προσβλητικό τρόπο με τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζονται στην κοινωνία της Πολωνίας.

«Πολύ συχνά ακούμε δημοσίως ύβρεις, βωμολοχίες και εξύβριση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας σε βάρος άλλων ανθρώπων», είπε η Γιαντβίγκα.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθτητης
Μαθητής 15 ετών διακρίνεται στη NASA: Το ξεχωριστό ταξίδι γνώσης του Βίκτωρα Γιαννικόπουλου
Από τα πρώτα ερεθίσματα για το σύμπαν έως τη συνεργασία με τη NASA, ένας Έλληνας έφηβος ανοίγει δρόμους στη σύγχρονη επιστήμη
Μαθητής 15 ετών διακρίνεται στη NASA: Το ξεχωριστό ταξίδι γνώσης του Βίκτωρα Γιαννικόπουλου
εβελινα
Τρίκαλα: Μαθήτρια κατακτά υποτροφία στις ΗΠΑ και «ανοίγει φτερά» για διεθνείς σπουδές
Η Εβελίνα Αδάμου ξεχώρισε ανάμεσα σε 250 υποψηφίους και θα φοιτήσει στο UWC USA με στόχο μια παγκόσμια εκπαιδευτική εμπειρία
Τρίκαλα: Μαθήτρια κατακτά υποτροφία στις ΗΠΑ και «ανοίγει φτερά» για διεθνείς σπουδές
δημοσκόπηση, εκλογές
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Υποχωρεί η Νέα Δημοκρατία, ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ – Ρευστό το πολιτικό σκηνικό
Απώλειες για το κυβερνών κόμμα, άνοδος της αντιπολίτευσης και έντονη ανησυχία των πολιτών για ακρίβεια και οικονομία
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Υποχωρεί η Νέα Δημοκρατία, ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ – Ρευστό το πολιτικό σκηνικό
μπατιστατου
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Νέα θητεία για την Πρύτανη Άννα Κ. Μπατιστάτου
Νέα θητεία για την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια Άννα Κ. Μπατιστάτου, μετά από ομόφωνη εκλογή από το Συμβούλιο Διοίκησης
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Νέα θητεία για την Πρύτανη Άννα Κ. Μπατιστάτου