exafanisi zoon
«Χάνουμε την ποικιλομορφία της ζωής στη γη. Η εξαφάνιση των ζώων έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια»

Σχεδόν το 70% της παγκόσμιας άγριας ζωής έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης της περιβαλλοντικής οργάνωσης Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Η μελέτη της WWF επισημαίνει ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα του ζωικού βασιλείου έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια και αιτία είναι ο άνθρωπος. Η μείωση των περίπου 21.000 πληθυσμών θηλαστικών, πτηνών, ψαριών, αμφιβίων και ερπετών που παρατηρήθηκαν ανέρχονταν μεταξύ 1970 και 2016 κατά μέσο όρο σε 68%. Αυτό προκύπτει από την έκθεση Living Planet 2020 που δημοσιεύθηκε σήμερα από τη WWF και τη βρετανική London Zoological Society (Ζωολογική Εταιρία του Λονδίνου ). Ως κύριες αιτίες αναφέρονται από τη WWF, η καταστροφή των δασών και η εξάπλωση της γεωργίας.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό μείωσης των ειδών του ζωικού βασιλείου έχει αυξηθεί περαιτέρω σε σύγκριση με την προηγούμενη μελέτη του 2018. Αυτή τη φορά συμπεριλήφθηκαν οι πληθυσμοί περισσότερων από 4.400 απειλούμενων και μη απειλούμενων σπονδυλωτών ειδών, δηλαδή μόνο ένα μικρό τμήμα του ζωικού κόσμου. Τα έντομα δεν συμπεριλήφθηκαν. Η WWF κάνει λόγο για ένα νέο χαμηλό βιοποικιλότητας.

«Χάνουμε την ποικιλομορφία της ζωής στη γη. Η εξαφάνιση των ζώων έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο διευθυντής του γερμανικού Ιδρύματος για τη Διατήρηση της Φύσης, Κρίστοφ Χάινριχ, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το 2016, το ίδρυμα αυτό κατέγραψε ποσοστό εξαφάνισης των ζώων 60% και μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα ήταν σχεδόν 70%.

«Αυτή η περίοδος είναι μια στιγμή σε σύγκριση με τα εκατομμύρια χρόνια που πολλά είδη έχουν ζήσει στον πλανήτη μας», τόνισε ο διεθνής διευθυντής της WWF,Μάρκο Λαμπερτίνι στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η WWF αναφέρει τον ανατολικό γορίλλα των πεδιάδων του Κονγκό, τις δερματοχελώνες της Κόστα Ρίκα και τον οξύρρυγχο του ποταμού  Γιανγκτσέ της Κίνας ως ιδιαίτερα απειλούμενα ζώα, η μείωση του τελευταίου από το 1970 είναι της τάξεως του 97%. Στη Γερμανία, σύμφωνα με τον Χάινριχ, απειλούνται ιδιαίτερα η πέρδικα και το αργυροπούλι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Θεσσαλονίκη: Τραγικό τέλος για εκπαιδευτικό μετά από αιμορραγικό εγκεφαλικό

Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους ιδιωτικού: Ξεκινούν 10/3 οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καρκίνος Παχέος Εντέρου
"Αγνόησα έναν δυνατό πόνο στο στομάχι": Η ιστορία ενός πατέρα που νίκησε τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Ένας ξαφνικός και έντονος πόνος στο στομάχι φαινόταν αρχικά να σχετίζεται με σκωληκοειδίτιδα. Οι εξετάσεις όμως αποκάλυψαν κάτι πολύ πιο σοβαρό:...
"Αγνόησα έναν δυνατό πόνο στο στομάχι": Η ιστορία ενός πατέρα που νίκησε τον καρκίνο του παχέος εντέρου
ιραν
Παγκόσμιος συναγερμός: Πύραυλοι του Ιράν στο Ισραήλ, βομβαρδισμοί σε Τεχεράνη – Σοκ στις αγορές πετρελαίου
Μέση Ανατολή: Νέα ομοβροντία πυραύλων από Ιράν, ισραηλινά πλήγματα σε Τεχεράνη και Βηρυτό – Εκτοξεύεται το πετρέλαιο
Παγκόσμιος συναγερμός: Πύραυλοι του Ιράν στο Ισραήλ, βομβαρδισμοί σε Τεχεράνη – Σοκ στις αγορές πετρελαίου
εθνικοσ διαλογος
Εθνικός διάλογος για την εκπαίδευση: Οι ομάδες εργασίας και οι πέντε άξονες - Όλα τα ονόματα
Εθνικός διάλογος: Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα η Επιτροπή - Ποιοι συμμετέχουν σε κάθε έναν από τους 5 Πυλώνες
Εθνικός διάλογος για την εκπαίδευση: Οι ομάδες εργασίας και οι πέντε άξονες - Όλα τα ονόματα