Νέα Ζηλανδία: Επέστρεψε ο ιός έπειτα από 102 μέρες-Εθνικό lockdown στα γηροκομεία
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τα γηροκομεία σε όλη τη Νότια Ζηλανδία τέθηκαν υπό περιορισμό σήμερα, μετά την επανεμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα έπειτα από 102 ημέρες, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβολής των βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

«Λογαριάζω πόσο δύσκολο θα είναι για εκείνους που έχουν αγαπημένα τους πρόσωπα σε αυτά τα ιδρύματα, αλλά αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να τα προστατεύσουμε και να τα φροντίσουμε», εξήγησε η πρωθυπουργός. Υπογράμμισε πως αυτό που θέλει να αποφευχθεί οπωσδήποτε είναι τα γηροκομεία να μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης.

Χθες Τρίτη η Αρντέρν έδωσε εντολή να επανεπιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα για τρεις ημέρες από σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας) στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας της, το Όκλαντ, μετά τον εντοπισμό, για πρώτη φορά έπειτα από εκατόν δύο ημέρες, κρουσμάτων μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα.

Η επικεφαλής της νεοζηλανδικής κυβέρνησης, η αποτελεσματικότητα της πολιτικής της οποίας στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού έχει επαινεθεί σε διεθνές επίπεδο, έκανε την ανακοίνωση αυτή αφού επιβεβαιώθηκαν τέσσερα κρούσματα μόλυνσης στο Όκλαντ. Πρόκειται για τέσσερα μέλη της ίδια οικογένειας. Το πώς μολύνθηκαν είναι προς το παρόν άγνωστο.

Η κυρία Αρντέρν τόνισε σήμερα ότι οι αρχές έχουν αποδυθεί στην προσπάθεια να εντοπίσουν όλα τα πρόσωπα με τα οποία οι τέσσερις άνθρωποι ήρθαν σε επαφή.

Η Νέα Ζηλανδία, χώρα πέντε εκατομμυρίων κατοίκων που έχει καταγράψει ως εδώ 22 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, είχε να επιβεβαιώσει νέο κρούσμα εντόπιας μετάδοσης του κορονοϊού από την 1η Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν τη 19η Σεπτεμβρίου, η πρωθυπουργός σημείωσε πως διαβουλεύεται με την Εκλογική Επιτροπή, «απλούστατα για να εξασφαλίσουμε πως έχουμε διαθέσιμες όλες τις επιλογές στα χέρια μας». «Δεν έχει ακόμη ληφθεί καμία απόφαση, όπως μπορείτε να φανταστείτε».

Το Εργατικό Κόμμα της Αρντέρν προηγείται στις δημοσκοπήσεις και η πρωθυπουργός ενδέχεται να κερδίσει δεύτερη θητεία.

Το Εθνικό Κόμμα (δεξιά, αντιπολίτευση) λέει πως είναι ανοικτό στην αναβολή της αναμέτρησης, αν είναι δικαιολογημένο. «Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε εκλογές τον Σεπτέμβριο, είμαστε ήδη στα μέσα Αυγούστου. Απομένει πολύ λίγος καιρός», εξήγησε η Τζούντιθ Κόλινς, η επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης, στο δίκτυο TV3.

AΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ναζι
Φως στα απόρρητα έγγραφα του Γιόζεφ Μένγκελε: Η Ελβετία υποκύπτει στις πιέσεις των ιστορικών για τον «Άγγελο του Θανάτου» των Ναζί
Υπόθεση Μένγκελε: Η Ελβετία ανοίγει τα «απόρρητα» αρχεία για τον «Άγγελο του Θανάτου» του Άουσβιτς
Φως στα απόρρητα έγγραφα του Γιόζεφ Μένγκελε: Η Ελβετία υποκύπτει στις πιέσεις των ιστορικών για τον «Άγγελο του Θανάτου» των Ναζί
μπατι
Πολιτιστική γέφυρα Ελλάδας - Κίνας: Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δουρούτης στα Ιωάννινα
Στρατηγική συνεργασία στην Αρχαιολογία: Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υποδέχτηκε την Κινεζική Κλασική Σχολή
Πολιτιστική γέφυρα Ελλάδας - Κίνας: Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δουρούτης στα Ιωάννινα
τεμοη
Κλειστές για μία εβδομάδα στις σήραγγες των Τεμπών: Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία από τη Δευτέρα
Σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τέμπη: Από την Παλαιά Εθνική Οδό η κίνηση των οχημάτων λόγω εργασιών αναβάθμισης
Κλειστές για μία εβδομάδα στις σήραγγες των Τεμπών: Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία από τη Δευτέρα
μητσο
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Χριστοδουλίδη: «Ποτέ άλλοτε οι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου δεν ήταν πιο ισχυροί»
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ιστορικό υψηλό στις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας και το ορόσημο του 2027 για την Ευρωπαϊκή Προεδρία
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Χριστοδουλίδη: «Ποτέ άλλοτε οι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου δεν ήταν πιο ισχυροί»