dimosiografoi tourkia
Η Τουρκία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των χωρών με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη επτά Τούρκων δημοσιογράφων που δικάζονται με την κατηγορία ότι αποκάλυψαν κρατικά μυστικά κατά τη δημοσιογραφική κάλυψη των θανάτων μελών των τουρκικών μυστικών πληροφοριών που υπηρετούσαν στη Λιβύη.

Οι κατηγορούμενοι, έξι από τους οποίους έχουν προφυλακιστεί από τις αρχές Μαρτίου, εν αναμονή της δίκης τους, κατηγορούνται ότι αποκάλυψαν τις ταυτότητες δύο μελών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT).

Ένας όγδοος εναγόμενος, δημοτικός υπάλληλος στη δυτική τουρκική πόλη Ακισάρ, κατηγορείται ότι χορήγησε φωτογραφίες στους δημοσιογράφους για την κηδεία ενός από τους νεκρούς αξιωματικούς της MIT.

Η Τουρκία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη και εκπαίδευση στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, βοηθώντας την να αντικρούσει μια επίθεση 14 μηνών στην πρωτεύουσα Τρίπολη των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χάφταρ.

Οι κατηγορίες εναντίον των δημοσιογράφων αφορούν κυρίως άρθρα και δημοσιεύσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιεύθηκαν λίγο μετά τη δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Φεβρουάριο ότι η Τουρκία είχε «αρκετούς νεκρούς» στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μουράτ Αγκιρέλ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Yeni Cag, ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε τις ταυτότητες των αξιωματικών της MIT, κοινοποιώντας ονόματα και φωτογραφίες τους στο Twitter, αναφερόμενος στα σχόλια Ερντογάν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δημοσιογράφοι διώκονται για αποκάλυψη πληροφοριών που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια, κατηγορία που επισείει ποινή έως και 10 χρόνια κάθειρξης, μετά την αποκάλυψη αποστολών και ταυτοτήτων πρακτόρων της MIT.

Κατηγορούνται επίσης ότι αποκάλυψαν έγγραφα και πληροφορίες που σχετίζονται με δραστηριότητες πληροφοριών, με ποινή έως και 10 χρόνια κάθειρξης. Οι εναγόμενοι αρνούνται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι έκαναν τη δουλειά τους ως δημοσιογράφοι.

Η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος θεωρείται αμφιλεγόμενη στην Τουρκία και η πίεση στους δημοσιογράφους έχει ενταθεί στη χώρα, ιδιαίτερα μετά από τα μέτρα καταστολής που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Επικριτές τονίζουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την καταστολή ως πρόσχημα για να εξαλείψει αντίθετες φωνές, ενώ ο Ερντογάν και το κόμμα του ΑΚP υποστηρίζουν ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα δεδομένου του κινδύνου ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Τουρκία, ισχυριζόμενοι ότι τα δικαστήρια λειτουργούν ανεξάρτητα.

Η Τουρκία είναι στις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των χωρών με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio-deuteris-eukairias-2.jpg
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από 16 έως 25 Ιουνίου 2025 για αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
αστυν
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
Ένα βρέφος, μια 41χρονη και ένας 18χρονος μεταξύ των θυμάτων σε αιματηρή συμπλοκή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Westfest στο Σολτ Λέικ Σίτι
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
taksi
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η Ένωση ζητά άμεση κατάργηση της εισφοράς και διεύρυνση των θέσεων
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Μια γιορτή για όλους
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς και ο «Ηλιάτορας» ενώνουν δυνάμεις για ένα διήμερο δράσεων, τέχνης και συζητήσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και...
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών