enquevist
Μία από τις φυσιογνωμίες που σημάδεψαν τη σκανδιναβική λογοτεχνία του 20ου αιώνα

Ο Περ Όλοβ Ένκβιστ, μία από τις φυσιογνωμίες που σημάδεψαν τη σκανδιναβική λογοτεχνία του 20ου αιώνα, πέθανε σε ηλικία 85 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του σε σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, τα γραπτά του μεταφράσθηκαν σε δέκα γλώσσες, από το "Κρυστάλλινο μάτι" που εκδόθηκε το 1961 μέχρι το "Βιβλίο των παραβολών" το 2013.

Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του "Πρόβα Στρίντμπεργκ", "Η ώρα του λύγκα", "Άγγελος πεπτωκώς", "Ο γιατρός του βασιλιά και η βασίλισσα" (και τα τέσσερα από τις εκδ. Γκοβόστη), "Μπλανς και Μαρί" (εκδ. Πάπυρος).

Το μυθιστόρημά του για την τρέλα του βασιλιά Χριστιανού 7ου της Δανίας, "Ο γιατρός του βασιλιά και η βασίλισσα", τιμήθηκε το 1999 με το βραβείο August Strindberg, την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της Σουηδίας, και το 2001 στη Γαλλία με το βραβείο Καλύτερου Ξένου Βιβλίου.

Ο Περ Όλοβ Ένκβιστ παρήγαγε ένα έργο δυνατό βυθιζόμενος στις σκιές της Ιστορίας και της ίδιας της ζωής του.

Στα νιάτα του υπήρξε επίσης αθλητής υψηλού επιπέδου και άντλησε μεγάλο μέρος της έμπνευσής του από τη μοναχική παιδική ηλικία του στον σουηδικό βορρά, σε μια ατμόσφαιρα αυστηρή και μπεργκμανική.

Η αυτοβιογραφία του "Μια άλλλη ζωή", η οποία κυκλοφόρησε το 2008 στη Σουηδία, τιμήθηκε με ένα δεύτερο βραβείο August Strindberg. Το βραβείο αυτό δημιουργήθηκε το 1994 προς τιμήν του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, του "τρομερού παιδιού" της σουηδικής λογοτεχνίας στον οποίο ο "POE", όπως τον αποκαλούσαν στη Σουηδία από τα αρχικά του, έλεγε ότι όφειλε πολλά.

Για τον Μπγιόρν Βίμαν, υπεύθυνο των πολιτιστικών σελίδων της εφημερίδας Dagens Nyheter, ο Ένκβιστ "σημάδεψε τη σουηδική πολιτιστική ζωή από τα χρόνια του 60" και "επηρέασε γενιές νέων συγγραφέων".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σπερμα
Βρέθηκαν 18 παιδιά στην Ελλάδα από τον δότη με επικίνδυνη γενετική μετάλλαξη
Ο δανός δότης είχε αποκτήσει 197 παιδιά σε όλη την ήπειρο – Οι αρχές ζητούν άμεσους ελέγχους στα παιδιά που γεννήθηκαν από το γενετικό υλικό του
Βρέθηκαν 18 παιδιά στην Ελλάδα από τον δότη με επικίνδυνη γενετική μετάλλαξη
Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Αυτά είναι τα 13 νέα Πειραματικά σχολεία που θα λειτουργήσουν
Η Υπουργός Παιδείας τονίζει ότι τα Πειραματικά Σχολεία λειτουργούν ως «φάροι» καινοτομίας, με στόχο ένα δημόσιο σχολείο ανοιχτό στις ανάγκες του...
Σοφία Ζαχαράκη: Αυτά είναι τα 13 νέα Πειραματικά σχολεία που θα λειτουργήσουν
karkinos
Αλτσχάιμερ: Το ‘κρυφό’ σημείο του σώματος που προειδοποιεί χρόνια πριν
Μεγάλη διεθνής μελέτη εντοπίζει πρώιμο προγνωστικό δείκτη της νόσου σε μια παραγνωρισμένη λειτουργία του εγκεφάλου
Αλτσχάιμερ: Το ‘κρυφό’ σημείο του σώματος που προειδοποιεί χρόνια πριν