gallia sxoleio
Η επιστροφή στα σχολεία θα είναι «προοδευτική» και «προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα» κάθε περιοχής

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα γίνει σε εθελοντική βάση ενώ η χρήση μάσκας πιθανότατα θα καταστεί υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία, η οποία προετοιμάζει τη στρατηγική εξόδου από την καραντίνα, κάτι που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 11 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, η στρατηγική επανεκκίνησης της χώρας θα είναι «προσαρμοσμένη» στις ανάγκες κάθε περιφέρειας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στη συνάντηση που είχε σήμερα με αιρετούς εκπροσώπους, είπε ότι η άρση των περιορισμών θα πρέπει να σχεδιαστεί σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους.

Παραμένουν ωστόσο ακόμη πολλά ερωτηματικά γύρω από τη στρατηγική «εξόδου» από την καραντίνα η οποία ισχύει από τις 16 Μαρτίου στη χώρα.

Η επιστροφή στα σχολεία θα είναι «προοδευτική» και «προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα» κάθε περιοχής, κυρίως σε συνάρτηση με το μέγεθος της κάθε κοινότητας, ανέφερε η προεδρία. Θα δοθεί προτεραιότητα «στους πιο νέους, εκείνους που δεν είναι αυτόνομοι» καθώς και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν «περισσότερες δυσκολίες». Δεν θα είναι όμως υποχρεωτική, αλλά θα γίνει μόνο εφόσον το επιθυμούν οι γονείς τους.

Στα δημόσια μέσα μεταφοράς «θα χρειαστεί πιθανότατα να επιβληθεί η χρήση μάσκας», προστίθεται σε αυτήν την ανακοίνωση. Ο πρόεδρος Μακρόν παρότρυνε τους δημάρχους να αγοράσουν μαζικά μάσκες για τους πολίτες «αλλά στη λογική της σύστασης, όχι της υποχρέωσης» να τις φορούν.

Την Τετάρτη πάντως η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής συνέστησε να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, εκτιμώντας ότι μια απλή προτροπή «μπορεί να μην αρκεί».

Το ζήτημα αυτό ωστόσο παραμένει ακανθώδες, δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη και είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί ότι όλοι οι Γάλλοι πολίτες θα μπορούν να τις αποκτήσουν.

Η παρουσίαση του λεπτομερούς σχεδίου εξόδου από την καραντίνα αναμένεται ότι θα γίνει στις αρχές Μαΐου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει η λέξη «φανφάρα» και από πού προέρχεται

Εκπαιδευτικοί: Πότε θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους η μισθοδοσία

Μειώσεις στη στρατιωτική θητεία: Πόσους μήνες θα υπηρετούν οι φαντάροι με τον νέο νόμο

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μητσοτάκης
Μητσοτάκης: «Δεν θα δοθούν άλλα χρήματα στους αγρότες – Το πλαίσιο στήριξης έχει εξαντληθεί»
Κάθετος ο πρωθυπουργός ενόψει της συνάντησης στο Μαξίμου, ξεκαθαρίζει τα όρια προϋπολογισμού και Ευρώπης – Στο πρώτο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου η...
Μητσοτάκης: «Δεν θα δοθούν άλλα χρήματα στους αγρότες – Το πλαίσιο στήριξης έχει εξαντληθεί»
γροθια
Εκπαιδευτικοί: Πανελλαδικός συναγερμός στις 21 Ιανουαρίου για το δικαίωμα στην απεργία
Κινητοποιήσεις σε Τρίπολη και μεγάλες πόλεις της χώρας ενάντια στην αξιολόγηση και την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων
Εκπαιδευτικοί: Πανελλαδικός συναγερμός στις 21 Ιανουαρίου για το δικαίωμα στην απεργία
τραμπ
«Ανήκουστο και ντροπιαστικό»: Σφοδρές αντιδράσεις στη Νορβηγία για το Νόμπελ Ειρήνης στον Τραμπ
Έντονη κριτική από πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και ΜΜΕ για την κίνηση της Μαρία Κορίνα Ματσάδο, που θεωρείται προσβολή στον θεσμό
«Ανήκουστο και ντροπιαστικό»: Σφοδρές αντιδράσεις στη Νορβηγία για το Νόμπελ Ειρήνης στον Τραμπ
Ιθάκη
Θεσσαλονίκη: Παρουσιάζεται σήμερα η «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα – Τα πρόσωπα και οι παρεμβάσεις
Στο Ολύμπιον η παρουσίαση του νέου βιβλίου του πρώην πρωθυπουργού με συμμετοχές από διαφορετικούς πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους
Θεσσαλονίκη: Παρουσιάζεται σήμερα η «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα – Τα πρόσωπα και οι παρεμβάσεις