Παράνομη υλοτόμηση λόγω... κορονοϊού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα
Λαθροϋλοτόμοι και λαθρέμποροι, εκμεταλλευόμενοι την απαγόρευση κυκλοφορίας, προέβησαν σε παράνομες υλοτομίες σε δέκα διαφορετικές περιοχές ευθύνης του δασαρχείου Κιλκίς

Υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων λαθραίας υλοτόμησης στον ορεινό όγκο των Κρουσίων και του Μπέλες, στο νομό Κιλκίς στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καταγράφουν το τελευταίο δίμηνο, οι δασοφύλακες της περιοχής, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Διάφοροι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας, υλοτομούν αυθαίρετα δασικές εκτάσεις με δρυόδενδρα, οξυές, κ.α. πλατύφυλλα και στη συνέχεια τα διακινούν παράνομα, κυρίως ως καυσόξυλα, στην αγορά.

Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δασάρχης Κιλκίς Γιώργος Βρούτσας, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο υπαλλήλων του τοπικού δασαρχείου, εντοπίστηκαν ασυνείδητοι λαθροϋλοτόμοι και λαθρέμποροι, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την απαγόρευση κυκλοφορίας, εξαιτίας των μέτρων προστασίας που εφαρμόζονται για τον κορονοϊό, προέβησαν σε παράνομες υλοτομίες σε δέκα διαφορετικές περιοχές ευθύνης του δασαρχείου, οι οποίες καλύπτουν συνολικά έκταση 35 στρεμμάτων. Συγκεκριμένα, έκανε γνωστό, ότι οι δράστες πραγματοποίησαν υλοτόμηση περίπου 4.500 "ατόμων" δρυός και λοιπών πλατύφυλλων, συνολικού όγκου περίπου 350 χωρικών κυβικών μέτρων ξυλείας, την οποία φέρονται ότι στη συνέχεια μετέφεραν σε άγνωστο, μέχρι στιγμής, μέρος.

Ορισμένοι από τους παρανομούντες, σύμφωνα με τον κ. Βρούτσα, είναι απλοί κάτοικοι της περιοχής, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δυστυχώς, δεν εντοπίστηκαν αυτοί που προκαλούν τη μεγάλη ζημία στα δάση, δηλαδή οι "επαγγελματίες" λαθροϋλοτόμοι, οι οποίοι εμπορεύονται συστηματικά τα παράνομα καυσόξυλα. Η άμεση ζημία στα δάση της περιοχής υπολογίζεται σε 10.500 ευρώ και η έμμεση, στο φυσικό πλούτο, σε 62.600 ευρώ. "Μπορεί όντως ο λύκος να χαίρεται στην αναμπουμπούλα λόγω κορονοϊού (σ.σ. περιορισμένη αστυνόμευση και απαγόρευση κυκλοφορίας των κατοίκων) αλλά εμείς οι φύλακες του φυσικού πλούτου στην Ελλάδα είμαστε υποψιασμένοι και έχοντας αυξήσει έγκαιρα τις περιπολίες, παρά τον περιορισμό του προσωπικού, καταφέραμε ήδη ένα πρώτο πλήγμα στην λαθρουλοτόμηση και συνεχίζουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δασάρχης. Τονίζεται, ότι το δασαρχείο Κιλκίς είναι υπεύθυνο για τη φύλαξη 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων στα πεδινά και στα σπάνιας ομορφιάς δάση, στον ορεινό όγκο των Κρουσίων και του Μπέλες της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου, ενώ συνολικά η υπηρεσία απασχολεί 17 άτομα, εκ των οποίων τα οκτώ λείπουν με άδειες λόγω κορονοϊού.

Εκπέμποντας σήμα κινδύνου, για το τι μέλλει γενέσθαι και εκφράζοντας την αγωνία του, ο κ. Βρούτσας, σημείωσε: «εμείς οι δασοφύλακες κάνουμε ότι μπορούμε, υπερβαίνοντας εαυτούς. Περιπολούμε όλο το 24ωρο και κυρίως τις βραδινές ώρες, οπότε και η δράση των λαθροϋλοτόμων ευνοείται. Ζητούμε την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρχών στα θέματα προφύλαξης του φυσικού πλούτου της Ελλάδας και καλούμε την πολιτεία να μας εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να δουλεύουμε επαρκώς και με ασφάλεια».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Εκπαίδευση, την Εργασία, την Πολιτική και την Κοινωνία στο alfavita.gr


Η Αναγνωρισμένη Επιμόρφωση - Εξειδίκευση 420 ωρών από τον ΑΣΕΠ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
 

Όλα τα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς ΕΔΩ: Σχολική Ψυχολογία, ΕΑΕ, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Παιδαγωγική κ.α.
 

Νέες Προσλήψεις Καθηγητών στα ΣΔΕ (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας): ΑΛΛΑΞΕ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ 

 

σχετικά άρθρα

Σάμος: Ο πυροσβέστης που βρήκε τα δύο παιδιά, “προσπάθησαν να φύγουν αλλά δεν πρόλαβαν”
Σάμος: Ο πυροσβέστης που βρήκε τα δύο παιδιά, “προσπάθησαν να φύγουν αλλά δεν πρόλαβαν”
Πατέρας του Άρη: ”Σε καμάρωνα αγόρι μου. Έβλεπα σε σένα τα δικά μου νιάτα. Ανέπνεες για την Κλαίρη και η Κλαίρη για σένα.
Σάμος: Ο πυροσβέστης που βρήκε τα δύο παιδιά, “προσπάθησαν να φύγουν αλλά δεν πρόλαβαν”