Κορονοϊός-Βρετανία: Υπό αμφισβήτηση η απόφαση για τα κλειστά σχολεία
Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παύση λειτουργίας των σχολείων αποτρέπει τη μετάδοση της γρίπης, αλλά είναι αμφίβολο αν το ίδιο συμβαίνει και με τον κορονοϊό

Το κλείσιμο των σχολείων αποτέλεσε ένα μέτρο για την προστασία από την εξάπλωση του κορονοϊού σε πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι η Βρετανία και η Ελλάδα.

Επιστήμονες του University College London αμφισβητούν ότι η απόφαση ήταν αναγκαία και ισχυρίζονται ότι η συμβολή του κλεισίματος των σχολείων στην αναχαίτιση του COVID-19 είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής για τον ιό, τα παιδιά μπορούν να προσβληθούν και συνήθως εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, αλλά μπορούν και να τον μεταδώσουν. Αυτός ήταν και ο λόγος που αρκετές κυβερνήσεις οδηγήθηκαν στο κλείσιμο των σχολείων.

Η βρετανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet Child and Adolescent Health, βασίστηκε σε 16 έρευνες, κάποιες από τις οποίες αφορούσαν τη διασπορά του κορονοϊού, ενώ άλλες την εποχική γρίπη και την επιδημία Sars του 2003.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παύση λειτουργίας των σχολείων αποτρέπει τη μετάδοση της γρίπης, αλλά είναι αμφίβολο αν το ίδιο συμβαίνει και με τον κορωνοϊό.

Για παράδειγμα, δεδομένα από την επιδημία Sars σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη, που αναλύθηκαν, υποδεικνύουν ότι το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν συνέβαλε στον περιορισμό της διασποράς εκείνου του κορονοϊού. Παράλληλα, πρόσφατα μαθηματικά πρότυπα για τον COVID-19 έδειξαν ότι το κλείσιμο των σχολείων, μόνο του, θα αποτρέψει μόνο το 2% ώς 4% των θανάτων από ιογενή πνευμονία.

Ο καθηγητής Εφηβικής Υγείας, Ράσελ Βάινερ, που υπογράφει τη μελέτη, υπογράμμισε ότι τα δεδομένα σχετικά με τα οφέλη του κλεισίματος των σχολείων την εποχή της πανδημίας COVID-19 είναι περιορισμένα, αλλά απ’ όσα γνωρίζουμε, η συμβολή του θα είναι μικρή.

Επίσης, το μέτρο έχει τεράστιο κόστος, η ζημιά στην εκπαίδευση των παιδιών είναι μεγάλη, ενώ κλονίζεται και η ψυχική τους υγεία. Ο καθηγητής Βάινερ τόνισε ότι «αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις οφείλουν να γνωρίζουν ότι τα στοιχεία υπέρ του κλεισίματος είναι ασαφή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα βήματα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Καταγγελία για αδιανόητες απειλές σε βάρος αναπληρωτή εκπαιδευτικού από άλλον εκπαιδευτικό

Ηλεκτρική κουβέρτα: Το μεγάλο λάθος που κάνουμε όλοι στο κρεβάτι

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

anoia-egkefalos.jpg
Διάγνωση όγκου στον εγκέφαλο: Η νεαρή που αγνόησε τα σημάδια μιλά ανοιχτά για την εμπειρία της
Η προσωπική ιστορία μιας 20χρονης φοιτήτριας αποδεικνύει πόσο εύκολα μπορεί να υποτιμηθούν τα προειδοποιητικά καμπανάκια.
Διάγνωση όγκου στον εγκέφαλο: Η νεαρή που αγνόησε τα σημάδια μιλά ανοιχτά για την εμπειρία της
google μηνυμα
Οδηγός για να αφαιρέσετε το τηλέφωνο και email σας από τα αποτελέσματα αναζήτησης
Αυτό που μέχρι πρόσφατα απαιτούσε χρονοβόρες διαδικασίες, σήμερα μπορεί να γίνει μέσα από μερικά απλά βήματα στο κινητό.
Οδηγός για να αφαιρέσετε το τηλέφωνο και email σας από τα αποτελέσματα αναζήτησης