επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οι αναφορές της αρθρογράφου στην κλοπή του Έλγιν και η προτροπή στο Βρετανό πρωθυπουργό να επιδείξει την αγάπη του για τον αρχαίο κόσμο κάνοντας το σωστό

Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, τάσσεται σε άρθρο γνώμης η συντάκτρια των Sunday Times, Σάρα Μπάξετερ (Sarah Baxter).

Καλεί μάλιστα τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, «να επιστρέψει τα γλυπτά στην Αθήνα γιατί εκεί ανήκουν», γεγονός που θα αποτελούσε «μια μεγάλη χειρονομία φιλίας και αλληλεγγύης».

Χαρακτηρίζει το νέο μουσείο της Ακρόπολης «υπέροχο», και «πολύ πιο όμορφο από το χώρο χωρίς παράθυρα που αφιερώνεται στα γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο». Επίσης, εκφράζει θαυμασμό για το αποτέλεσμα των εργασιών αποκατάστασης των γλυπτών που το μουσείο της Ακρόπολης έχει στην κατοχή του.

Στη συνέχεια αναφέρεται στην ιστορία των γλυπτών ως εξής: «Δεν υπάρχει αμφιβολία, κατά τη γνώμη μου, ότι ήταν βανδαλισμός. Τα γλυπτά κατάφεραν σχεδόν να επιβιώσουν από τις καταστροφές του χρόνου, τους πολέμους και την έκρηξη μιας αποθήκης όπλων, όταν ο Έλγιν εμφανίστηκε στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα ως πρεσβευτής στην Υψηλή Πύλη, στους Οθωμανούς κατακτητές. Μόλις εξασφάλισε την απαραίτητη "άδεια" για να αφαιρέσει αντικείμενα από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα (το αρχικό έγγραφο δεν βρέθηκε ποτέ, αν και υπάρχει μια "μετάφραση"), έστειλε εργάτες σε σκάλες να σπάσουν - με αμβλύ εργαλείο- τα μάρμαρα που βρίσκονται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο.

Ακόμη και τότε, η υποτιθέμενη πράξη διάσωσης θεωρήθηκε από κάποιους, όπως ο Λόρδος Βύρων, ως έγκλημα. Ο Έλγιν σχεδόν έχασε τα κιβώτια με τα μάρμαρα, όταν το πλοίο του βυθίστηκε στο ταξίδι προς τη Μάλτα και έπρεπε να διασωθούν από τον πυθμένα της Μεσογείου. Όχι μόνο αυτό, η επιθυμία του ήταν να κοσμήσουν το σπίτι των προγόνων του, το Broomhall House, για τη δική του δόξα, αναγκάστηκε όμως να τα πουλήσει στο κράτος όταν ξέμεινε από χρήματα (το σπίτι εξακολουθεί να έχει κομμάτια που το Βρετανικό Μουσείο δεν θέλησε να πάρει).»

Το άρθρο κλείνει αναφέροντας ότι ο Έλγιν είχε σκεφτεί να αποσπάσει και την Πύλη των Λεόντων των Μυκηνών, αλλά ήταν πολύ βαριά για να τη μεταφέρει. Η συντάκτρια του άρθρου πιστεύει ότι με την επιστροφή των Γλυπτών, η Βρετανία θα επωφεληθεί με το δανεισμό σημαντικών αρχαιοτήτων από την Ελλάδα για περιοδικές εκθέσεις σε μια σταθερή βάση συνεργασίας και καλεί για άλλη μια φορά τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να επιδείξει την αγάπη του για τον αρχαίο κόσμο κάνοντας το σωστό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pencil-1280
ΠΥΣΠΕ: Ομόφωνες εγκρίσεις για μονιμοποιήσεις, συνάφειες τίτλων σπουδών και άδειες ιδιωτικού έργου
Στο επίκεντρο της 29ης συνεδρίασης βρέθηκαν η μονιμοποίηση 33 εκπαιδευτικών, η αναγνώριση προσόντων και προϋπηρεσίας, καθώς και ζητήματα υπηρεσιακών...
ΠΥΣΠΕ: Ομόφωνες εγκρίσεις για μονιμοποιήσεις, συνάφειες τίτλων σπουδών και άδειες ιδιωτικού έργου
βια
Διεθνής Αμνηστία: Καταπέλτης η νέα έκθεση για την αστυνομική βία και την ατιμωρησία στην Ελλάδα
Αστυνομική αυθαιρεσία στην Ελλάδα: Τι αποκαλύπτει η Διεθνής Αμνηστία για χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δικαστικές ασυλίες
Διεθνής Αμνηστία: Καταπέλτης η νέα έκθεση για την αστυνομική βία και την ατιμωρησία στην Ελλάδα
Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
ΥΠΑΙΘΑ: Πώς θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις σε Άγιο Ανδρέα, Ζούμπερι και Μαραθώνα
Απόφαση της υπουργού Παιδείας για τη λειτουργία των καταλυμάτων σε Άγιο Ανδρέα, Ζούμπερι και Μαραθώνα το καλοκαίρι 2026
ΥΠΑΙΘΑ: Πώς θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις σε Άγιο Ανδρέα, Ζούμπερι και Μαραθώνα