syrian air aleppo airport
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Το αεροδρόμιο τέθηκε ξανά σε τακτική λειτουργία αφού ο στρατός ανακατέλαβε περιοχές που κατείχαν οι τζιχαντιστές στα δυτικά της μητρόπολης της βόρειας Συρίας

Πτήση της πολιτικής αεροπορίας με επιβαίνοντες Σύρους υπουργούς και δημοσιογράφους προσγειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο του Χαλεπιού, σηματοδοτώντας την επανέναρξη, μετά από μια παύση οκτώ ολόκληρων χρόνων, των εμπορικών πτήσεων στο αεροδρόμιο της βόρειας μητρόπολης.

Η πτήση έρχεται λίγες μέρες μετά την επανακατάληψη από κυβερνητικές δυνάμεις όλων των περιοχών δυτικά της πόλης, θωρακίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, απωθώντας τους τζιχαντιστές που εκτόξευαν πυραύλους στη μητρόπολη του Βορρά.

Η επαναλειτουργία του δεύτερου μεγαλύτερου αεροδρομίου της Συρίας, και η πρόσφατη ανακατάληψη του αυτοκινητοδρόμου Μ5 που συνδέει το Χαλέπι με την πρωτεύουσα Δαμασκό, αποτελεί μια συμβολική και οικονομική νίκη για την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Οι Σύροι υπουργοί Μεταφορών και Τουρισμού επέβαιναν στο αεροσκάφος A320 του κρατικού αερομεταφορέα Syrian Air, το οποίο απογειώθηκε από τη συριακή πρωτεύουσα. Τους υπουργούς συνόδευε μια ομάδα δημοσιογράφων, προσκεκλημένη από το υπουργείο Πληροφοριών.

Μετά από μια πτήση διάρκειας 40 λεπτών, το αεροπλάνο προσγειώθηκε στις 11:22 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο του Χαλεπιού, όπου αξιωματούχοι και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σε μια εορταστική ατμόσφαιρα για να καλωσορίσουν τους επιβάτες.

Μια συριακή κυβερνητική πηγή είπε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πως συριακοί, ιρανικοί και ρωσικοί αερομεταφορείς θα είναι πρώτοι που θα κάνουν χρήση του αεροδρομίου.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο υπουργός Μεταφορών Αλί Χαμούντ χαιρέτισε την επαναλειτουργία του αεροδρομίου και την επερχόμενη επανέναρξη των εσωτερικών και διεθνών πτήσεων σε ημερομηνία που αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί.

«Είναι μια σημαντική νίκη που επιτεύχθηκε χάρη στις θυσίες του ηρωικού συριακού στρατού και την αποφασιστικότητα του συριακού λαού», δήλωσε.

Οι συριακές αρχές ανέφεραν τη Δευτέρα ότι πτήσεις από το Χαλέπι προς τη Δαμασκό και το Κάιρο θα προγραμματιστούν «τις επόμενες ημέρες».

Το αεροδρόμιο του Χαλεπιού, ανατολικά της μητρόπολης, διέκοψε όλες τις εμπορικές πτήσεις το 2012, έτος κατά το οποίο οι ομάδες των ενόπλων αντικαθεστωτικών πήραν τον έλεγχο των ανατολικών τμημάτων της πόλης.

Ωστόσο, το 2014, ορισμένες πτήσεις που είχαν ναυλωθεί από το υπουργείο Άμυνας μετέφεραν κάποιες φορές δημοσιογράφους, ξένους αξιωματούχους ή πολίτες που απομακρύνονταν για έκτακτους ιατρικούς λόγους.

Πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, το Χαλέπι ανακαταλήφθηκε πλήρως στα τέλη του 2016 από δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, εκτός από ορισμένα προάστια στα δυτικά. Δοκιμαστικές πτήσεις πραγματοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο και το 2017.

Βίντεο: Syrian Arab News Agency

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιτυε
Το ελληνικό σχολείο αλλάζει: Το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» παρουσίασε τον ψηφιακό οδικό χάρτη 2025–2030
Ψηφιακός μετασχηματισμός στην Παιδεία: Τεχνητή νοημοσύνη, ηχητικά βιβλία και «panic button» στα σχολεία
Το ελληνικό σχολείο αλλάζει: Το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» παρουσίασε τον ψηφιακό οδικό χάρτη 2025–2030
ισρτ
Σοκ προκαλεί βίντεο με βασανισμούς των ακτιβιστών του Flotilla από ακροδεξιό υπουργό του Ισραήλ
Παγκόσμιος Στολίσκος Αλληλεγγύης: Σοκάρουν οι εικόνες με τους δεμένους ακτιβιστές και τους 19 Έλληνες
Σοκ προκαλεί βίντεο με βασανισμούς των ακτιβιστών του Flotilla από ακροδεξιό υπουργό του Ισραήλ