Συρία
Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τους δύο τελευταίους μήνες από την Ιντλίμπ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τους τελευταίους δύο μήνες στη βορειοδυτική Συρία, όπου ο φιλοκυβερνητικός στρατός και η Ρωσία διεξάγουν επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών και των Σύρων ανταρτών, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Από την 1η Δεκεμβρίου, περίπου 520.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί (…) η μεγάλη πλειονότητα, το 80%, είναι γυναίκες και παιδιά», επεσήμανε ο Ντέιβιντ Σουάνσον εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Υποστηριζόμενος από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, ο συριακός στρατός συνεχίζει επί πολλές εβδομάδες την επιχείρηση που του έχει επιτρέψει να ανακαταλάβει πολλές πόλεις και περιοχές στην επαρχία Ιντλίμπ και τα περίχωρά της, αψηφώντας τις συμφωνίες για εκεχειρία.

«Τα σχεδόν καθημερινά βίαια επεισόδια (…) έχουν προκαλέσει αδικαιολόγητο πόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στην περιοχή», υπογράμμισε ο Σουάνσον.

«Το πιο πρόσφατο κύμα εκτοπισμένων επιδείνωσε την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση επί του πεδίου», κατήγγειλε.

«Η πλειονότητα» των εκτοπισμένων φεύγουν από «τις περιοχές του μετώπου» στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, εξήγησε ο Σουάνσον.

«Οι περισσότεροι νέοι εκτοπισμένοι καταφεύγουν σε αστικές περιοχές και καταυλισμούς στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιντλίμπ», ή σε περιοχές του βόρειου Χαλεπιού, της γειτονικής επαρχίας που συνορεύει με την Τουρκία.

Οι μισοί από τους ανθρώπους που ζούσαν τα τελευταία χρόνια στην Ιντλίμπ είναι Σύροι που αναγκάστηκαν να φύγουν από άλλες περιοχές της χώρας μετά την ανακατάληψή τους από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στην επαρχία αυτή, καθώς και σε περιοχές στις γειτονικές επαρχίες Χαλέπι, Χάμα και Λαττάκεια, κυριαρχούν τζιχαντιστές της Χαγιάρ Τάχριρ αλ Σαμ (πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία) καθώς και άλλες ομάδες ανταρτών.

Ανησυχία της Μόσχας

Από την πλευρά του Ρώσος βουλευτής επεσήμανε σήμερα ότι η Μόσχα ανησυχεί ιδιαίτερα από την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ καθώς θέτει σε δοκιμασία τις συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της άνω βουλής, έκανε τα σχόλια αυτά στο Facebook.

Στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας και της Συρίας σκοτώθηκαν σε σπάνιες εχθροπραξίες ανάμεσά τους χθες Δευτέρα στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της συριακής επικράτειας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, έκανε λόγο για 13 νεκρούς στις τάξεις των συριακών δυνάμεων από τουρκικά πυρά — οκτώ στην Ιντλίμπ, τρεις στη Λαττάκεια, δύο στη Χάμα.

Οι χθεσινές εξελίξεις σηματοδότησαν σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης στην Ιντλίμπ και αποκαλύπτουν πόσο μεγάλα είναι τα ρήγματα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία.

Η Άγκυρα και η Μόσχα — η πρώτη είναι η προστάτιδα κάποιων οργανώσεων σύρων ανταρτών, η δεύτερη υποστηρίζει με την αεροπορία της τη Δαμασκό — είχαν κλείσει συμφωνία το 2018 για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ, με την οποία απετράπη ευρείας κλίμακας επιχείρηση του συριακού στρατού.

Όμως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για την οποία μεσολάβησαν οι ίδιες δύο χώρες στην Ιντλίμπ και τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα κατέρρευσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ρεβεγιόν με χιόνια στην Αττική - Προβλέψεις από Καλλιάνο και Κολυδά

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 31/12

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αγρότες μπλόκα αποφάσεις
Αγροτικές κινητοποιήσεις: Εκτροπές κυκλοφορίας και εναλλακτικές διαδρομές στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης

Η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) ενημερώνει για τις πρόσφατες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης, οι...

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Εκτροπές κυκλοφορίας και εναλλακτικές διαδρομές στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης
αγροτικά μπλόκα
ΕΛΑΣ για μπλόκα αγροτών: Δεν κλείσαμε εμείς τον δρόμο, προστατεύουμε ζωές
Απορρίπτει τις καταγγελίες για «τεχνητό αποκλεισμό» και ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών η Ελληνική Αστυνομία
ΕΛΑΣ για μπλόκα αγροτών: Δεν κλείσαμε εμείς τον δρόμο, προστατεύουμε ζωές
agori-nosokomeio
3χρονο παιδί στη Λάρισα υπέστη εγκεφαλίτιδα από τη γρίπη – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
Σε κρίσιμη νοσηλεία 3χρονο παιδί μετά από σοβαρή επιπλοκή της γρίπης
3χρονο παιδί στη Λάρισα υπέστη εγκεφαλίτιδα από τη γρίπη – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
78901-dhmosio_ok.jpg
Δημόσιο: Τέλος η «διπλοθεσία» για τους υπαλλήλους – Τι αλλάζει στον δεύτερο διορισμό
Νέα εγκύκλιος-οδικός χάρτης για το κώλυμα διορισμού: Πότε η αποδοχή νέας θέσης λύνει αυτόματα την παλιά σύμβαση
Δημόσιο: Τέλος η «διπλοθεσία» για τους υπαλλήλους – Τι αλλάζει στον δεύτερο διορισμό