pompiia
Επιστήμονες ανακάλυψαν τμήματα ενός υαλώδους μαύρου υλικού μέσα στην κρανιακή κοιλότητα ενός θύματος της τρομακτικής έκρηξης - Οι υψηλές θερμοκρασίες έβρασαν το ανθρώπινο αίμα

Σε γυαλί μετατράπηκε ο εγκέφαλος ενός 25χρονου άνδρα που πέθανε στην πόλη Ηράκλειο (Ερκουλάνουμ) της Ιταλίας, κοντά στην Πομπηία, κατά την τρομερή έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Ιταλοί ερευνητές βρήκαν για πρώτη φορά τμήματα ενός υαλώδους μαύρου υλικού μέσα στην κρανιακή κοιλότητα του θύματος και εικάζουν ότι η πολύ υψηλή θερμότητα λόγω της ηφαιστειακής έκρηξης οδήγησε στην μετατροπή του εγκεφαλικού ιστού σε γυαλί.

Ο Βεζούβιος εξαπέλυσε ένα τρομακτικό πυροκλαστικό κύμα καυτών αερίων και πετρωμάτων, ικανό να βράσει το ανθρώπινο αίμα, να εξαερώσει τη σάρκα και, όπως φαίνεται, να μετατρέψει τον εγκέφαλο ακόμη και σε γυαλί. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή εγκληματολογικής ανθρωπολογίας Πιέρ Πάολο Πετρόνε του Πανεπιστημίου Φεντερίκο ΙΙ της Νάπολης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν».

Ο καμένος σκελετός του θύματος με τον υαλοποιημένο εγκέφαλο είχε βρεθεί στη δεκαετία του 1960 πάνω σε ένα κρεβάτι ενός κτιρίου (Collegium Augustalium), θαμμένος κάτω από ένα όγκο ηφαιστειακής στάχτης, μάλλον την ώρα που κοιμόταν. Τώρα για πρώτη φορά οι επιστήμονες εντόπισαν και ανέλυσαν ένα γυαλιστερό υαλώδες υλικό μέσα στο σπασμένο κρανίο του και βρήκαν σε αυτό πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα και τριγλυκερίδια που παραπέμπουν σε εγκεφαλικό ιστό.

egkefalos gyali

Η ανάλυση του καμένου ξύλου του κρεβατιού δείχνει ότι η θερμοκρασία πρέπει να έφθασε τους 520 βαθμούς Κελσίου. Σε τέτοιες θερμοκρασίες οι μαλακοί ιστοί, όπως ο εγκεφαλικός, συνήθως αποσυντίθενται ή μερικές φορές τα απομεινάρια τους έχουν σαπωνοποιηθεί.

«Μέχρι σήμερα δεν είχαν ποτέ βρεθεί υαλοποιημένα απομεινάρια εγκεφάλου», δήλωσε ο δρ Πετρόνε. Όπως είπε, σε μια τόσο ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη, ο μόνος τρόπος να γλιτώσει κανείς, είναι να προλάβει να φύγει μακριά, καθώς το εσωτερικό των σπιτιών δεν παρέχει προστασία λόγω της απότομης ανόδου της θερμοκρασίας ακόμη και σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από το επίκεντρο της έκρηξης.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc1909867?query=featured_home

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xylodarmos
Χανιά: Καθηγητής δέχθηκε άγρια επίθεση με μπουνιές και κλωτσιές μέσα στο σχολείο
Ποιος προστατεύει στην πράξη τον εκπαιδευτικό όταν το σχολείο μετατρέπεται σε χώρο κινδύνου;
Χανιά: Καθηγητής δέχθηκε άγρια επίθεση με μπουνιές και κλωτσιές μέσα στο σχολείο
ΤΣΙΑΚΟΥΜΗΣ
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών, ο Παναγιώτης Τσιακούμης, σχολικός σύμβουλος Θεολόγων
Η κηδεία του θα τελεστεί την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, στις 10:30 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών, ο Παναγιώτης Τσιακούμης, σχολικός σύμβουλος Θεολόγων
tiropita
Τυρόπιτα-εξπρές στην τοστιέρα: Σπιτική συνταγή έτοιμη σε 15 λεπτά
Όταν ο χρόνος πιέζει αλλά η ανάγκη για ένα σπιτικό και θρεπτικό σνακ παραμένει, η τυρόπιτα στην τοστιέρα αποτελεί μια εξαιρετικά πρακτική επιλογή.
Τυρόπιτα-εξπρές στην τοστιέρα: Σπιτική συνταγή έτοιμη σε 15 λεπτά