πομπέο ηπα
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τόνισε σήμερα την ανάγκη η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα να διεξαγάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, απομονώνοντας στην κριτική του στις αριστερές κυβερνήσεις των δύο χωρών

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε πως η Νικαράγουα έχει ένα αυταρχικό καθεστώς, καλώντας την κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει την καταστολή και να στηρίξει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, ενώ την ίδια γνώμη εξέφρασε σε δηλώσεις του και για τη Βενεζουέλα.

Οι συμμαχικές κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν πληγεί από αμερικανικές κυρώσεις, σε συνέχεια ανθρωπιστικών κρίσεων. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Νικαράγουα στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του 2018 κατά της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα.

Η Βενεζουέλα, που περιλαμβάνεται στις οικονομίες των εξαγωγέων πετρελαίου, έχει καταρρεύσει οικονομικά υπό την ηγεσία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο Μαδούρο κατηγορεί τις αμερικανικές κυρώσεις για τα οικονομικά δεινά της χώρας και απορρίπτει τις διεθνείς εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

«Δεν έχουμε δει αποδείξεις ότι ο Μαδούρο ενδιαφέρεται ούτε στο ελάχιστο να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Γνωρίζει ότι θα τις χάσει», είπε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα.

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα εξέταζαν να έχουν απευθείας συνομιλίες με τον Μαδούρο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως υπήρξαν πολλές συζητήσεις με τον Βενεζουελανό ηγέτη τους τελευταίους μήνες.

Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως η αναφορά σε συζητήσεις με τον Μαδούρο σχετιζόταν με προσπάθειες άλλων χωρών και όχι των ΗΠΑ, όπως η Νορβηγία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστήμιο ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Μοναδική υποψηφιότητα της Άννας Κ. Μπατιστάτου για το αξίωμα του Πρύτανη
Μοναδική υποψηφιότητα της νυν Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτριας Άννας Κ. Μπατιστάτου για το αξίωμα του Πρύτανη, για την περίοδο...
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Μοναδική υποψηφιότητα της Άννας Κ. Μπατιστάτου για το αξίωμα του Πρύτανη
proaulio
«Γλίστρησε σε κλάσματα δευτερολέπτου» — Το τραγικό ατύχημα της 13χρονης στο Χαϊδάρι μέσα από τα λόγια της καθηγήτριας
Η ζωή της δεν κινδυνεύει, ωστόσο παραμένει διασωληνωμένη και σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
«Γλίστρησε σε κλάσματα δευτερολέπτου» — Το τραγικό ατύχημα της 13χρονης στο Χαϊδάρι μέσα από τα λόγια της καθηγήτριας
airetoi_ypiresiaka_symvoulia_ekpaideytikoi_play_mobile.jpg
ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας: Τοποθετήσεις, αναπληρώσεις και αποφάσεις για την Ειδική Αγωγή
Ενημέρωση από τους αιρετούς της ΔΑΚΕ για τις οργανικές θέσεις, τις ενστάσεις και τις αλλαγές σε σχολικές μονάδες της Α΄ Αθήνας
ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας: Τοποθετήσεις, αναπληρώσεις και αποφάσεις για την Ειδική Αγωγή