Πρόκληση Ερντογάν: «Η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα»
«Γιατί προσκάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χαφτάρ στην Αθήνα; Το έκανε για να μας προκαλέσει», ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος

Σε νέες προκλητικότατες δηλώσεις και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι η Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα παρά μόνο χωρικά ύδατα, ενώ ανέφερε πως «έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες». 

Επιτέθηκε και πάλι στην ελληνική κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσκληση του Λίβυου στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης του Βερολίνου, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη νέα παράνομη γεώτρηση που ετοιμάζει η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά.

«Η νότια Κύπρος δεν έχει συμφωνήσει ακόμα μαζί μας σε αυτό. Δεν κάθονται ποτέ να συζητήσουν μαζί μας. Από τη στιγμή που οι δικές μας ακτές βλέπουν αυτές της Λιβύης, μπορούμε να συνεργαστούμε και αυτό τρελαίνει την Ελλάδα. Έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας προσφέρει ξεχωριστές ευκαιρίες. Μιλούν για την υφαλοκρηπίδα γύρω από το νησί της Κρήτης. Δεν υπάρχει, όμως, υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά. Αυτό αφορά μόνο στα χωρικά ύδατα».

Αναφερόμενος στην προ ημερών επίσκεψη του Χαφτάρ στην Αθήνα, ο Ερντογάν αποδοκίμασε για μια ακόμη φορά τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι με τέτοιου είδους κινήσεις δεν δείχνει να θέλει τη γεφύρωση των διαφορών τους. «Γιατί προσκάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χαφτάρ στην Αθήνα; Το έκανε για να μας προκαλέσει. Ο Μητσοτάκης θέλει να γεφυρώσει το κενό μαζί σου, μου είπε ένας ηγέτης στο Βερολίνο, που δεν θέλω να κατονομάσω. "Τι είδους δουλειά είναι αυτή; Από τη μια θέλει να γεφυρώσει το μεταξύ μας χάσμα κι από την άλλη προσκαλεί τον Χαφτάρ;" του απάντησα. Αυτό δεν είναι ανοησία; Πείτε του πως αυτό είναι λάθος, να το διορθώσει και μετά θα είναι εύκολο για εμάς να συναντηθούμε. Συγνώμη, αλλά υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα».

Αναφορικά με τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο θέμα της Λιβύης αν ο Χαφτάρ δεν αποσύρει τα στρατεύματα του. «Αποδεχθήκαμε την διακήρυξη 55 σημείων, που αποτελεί έναν οδικό χάρτη υπό την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών. Αν η εκεχειρία, που συμφωνήσαμε με τον κ. Πούτιν, διατηρηθεί, τότε η πολιτική διαδικασία θα προχωρήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, στρατιωτικοί εκπρόσωποι θα συναντηθούν με τους Σάρατζ και Χαφτάρ μέσα στις επόμενες ημέρες. Το βασικό σημείο, είναι πως ο Χαφτάρ τελειώνει την επιθετική του στάση».

σχετικά άρθρα

Κοινό πλαίσιο ΣΕΠΕ Κερατσινίου-Περάματος, ενώσεων και συλλόγων γονέων, σωματείων και φορέων για τα καζάνια του θανάτου
Κοινό πλαίσιο ΣΕΠΕ Κερατσινίου-Περάματος, ενώσεων και συλλόγων γονέων, σωματείων και φορέων για τα καζάνια του θανάτου
Ανακοίνωση
Κοινό πλαίσιο ΣΕΠΕ Κερατσινίου-Περάματος, ενώσεων και συλλόγων γονέων, σωματείων και φορέων για τα καζάνια του θανάτου