Ένταλμα σύλληψης ενάντια στον Έβο Μοράλες ανακοίνωσε η de facto πρόεδρος της Βολιβίας
Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας ανακοίνωσε ότι το ένταλμα αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες

Οι αρχές της Βολιβίας θα εκδώσουν τις ερχόμενες μέρες ένα ένταλμα σύλληψης ενάντια στον πρώην πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες, με την κατηγορία της στάσης, ανακοίνωσε χθες η de facto μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες.

Ο Μοράλες βρίσκεται στην Αργεντινή, όπου τού χορηγήθηκε το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα αυτή την εβδομάδα, λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του Αργεντίνου νέου προέδρου, Αλμπέρτο Φερνάντες. Ο κεντροαριστερός περονιστής Φερνάντες είχε ταχθεί τον Νοέμβριο υπέρ της χορήγησης ασύλου στον Έβο Μοράλες, θύμα, όπως είπε, «πραξικοπήματος». Την Τρίτη ο Φερνάντες ανέλαβε επισήμως καθήκοντα.

«Μπορεί να επιστρέψει όποτε θελήσει. Έφυγε επειδή το ήθελε», δήλωσε η Άνιες σε δημοσιογράφους. «Το ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί τις επόμενες λίγες μέρες, επειδή έχουμε ήδη απαγγείλει τις κατηγορίες», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση της Άνιες ανέλαβε την εξουσία αφού ο Μοράλες κατέφυγε στο Μεξικό.

Αφού η αστυνομία και ο στρατός πέρασαν με το μέρος της δεξιάς αντιπολίτευσης, ο Μοράλες αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 10 Νοεμβρίου, έπειτα από τρεις εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων που διοργάνωσαν αντιπολιτευόμενες ομάδες και κόμματα που δεν αναγνώρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών, κάνοντας λόγο για νοθεία.

Ο Έβο Μοράλες είχε εκλεγεί για τέταρτη θητεία έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια ως επικεφαλής της Βολιβίας. Καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», κατέφυγε στο Μεξικό, που κυβερνάται από έναν κεντροαριστερό πρόεδρο, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ