Έκρηξη ηφαιστείου στη Ν. Ζηλανδία: Δύτες αναζητούν πτώματα
Δύτες αναζητούν πτώματα στα ύδατα γύρω από το νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας, όπου η έκρηξη ηφαιστείου στοιχισε τη ζωή σε τουλάσχιστον 16 ανθρώπους

Υπό την απειλή μιας νέας έκρηξης, οι δύτες προσπαθούν να βρούν τα πτώματα δύο ανθρώπων που εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι πέντε ημέρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα.

Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια ζώνη όπου ένα πτώμα εθεάθη να επιπλέει στη θάλασσα την επομένη της φονικής έκρηξης.

Οι δύτες επιχειρούν «μέσα σε μοναδικές και δύσκολες συνθήκες», μέσα σε νερά «με ορατότητα που κυμαίνεται από μηδέν μέχρι δύο μέτρα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της αστυνομίας Τζον Τιμς.

Από τους 47 ανθρώπους που βρίσκονταν πάνω στο νησί τη στιγμή της έκρηξης, τουλάχιστον 16 έχουν σκοτωθεί και 28 εξακολουθούσαν σήμερα να νοσηλεύονται στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, από τους οποίους 21 βρίσκονται σε κατάσταση που οι γιατροί χαρακτηρίζουν «κρίσιμη».

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς ήταν τουρίστες προερχόμενοι από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Μαλαισία και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι σοροί των έξι ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους περισυλλέχθηκαν χθες, Παρασκευή, με μια επικίνδυνη επιχείρηση από επίλεκτους νεοζηλανδούς στρατιώτες ενώ υπήρχε κίνδυνος να σημειωθεί νέα έκρηξη.

Επιστήμονες που παρατηρούν το νησί Γουάιτ δήλωσαν σήμερα πως η πιθανότητα να σημειωθεί έκρηξη στη διάρκεια του σαββατοκύριακου έχει μειωθεί, όμως ο κίνδυνος παραμένει.

«Η νέα εκτίμησή τους είναι ότι υπάρχουν από 35% έως 50% πιθανότητες να σημειωθεί έκρηξη», ανέφερε η ηφαιστειολόγος Νατάλια Ντελίν.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα στις 14:11 (τοπική ώρα, 03:11 ώρα Ελλάδας), την ώρα που άρχισε η έκρηξη στο νησί Γουάιτ, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη χώρα στη μνήμη των θυμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κυριακή Μάλαμα
Κυριακή Μάλαμα για σχολικές υποδομές: «Δεν είναι σύμπτωση, αλλά κρατική αποτυχία»
Διαδοχικά περιστατικά καταρρεύσεων σε σχολεία - Η βουλευτής ζητά εθνικό σχέδιο ελέγχου και αποτύπωση των συμβάντων
Κυριακή Μάλαμα για σχολικές υποδομές: «Δεν είναι σύμπτωση, αλλά κρατική αποτυχία»
Γιάννης Παναγόπουλος
Παναγόπουλος σε ΠΑΣΟΚ: «Με εξέλεξαν χιλιάδες εργαζόμενοι, όχι κομματική επιτροπή»
Στα άκρα η σύγκρουση του προέδρου της ΓΣΕΕ με το ΠΑΣΟΚ – Αρνείται να παραδώσει τα «όπλα»
Παναγόπουλος σε ΠΑΣΟΚ: «Με εξέλεξαν χιλιάδες εργαζόμενοι, όχι κομματική επιτροπή»
Ο δήμαρχος του Άη Στράτη, Κώστας Σινάνης
Συγκινεί ο δήμαρχος του Άη Στράτη: «Θα πατήσω τον καρκίνο και θα επιστρέψω νικητής»
«Να μπαίνουμε στην αρένα για να νικήσουμε» - Ο Κώστας Σινάνης σε μια θαρραλέα εξομολόγηση
Συγκινεί ο δήμαρχος του Άη Στράτη: «Θα πατήσω τον καρκίνο και θα επιστρέψω νικητής»