Thumbnail
Η διάταξη ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης και τις επικριτικές φωνές προς την πολιτική του Ισραήλ, σύμφωνα με ενώσεις και φορείς

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες Τετάρτη διάταγμα που έχει στόχο την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού στα αμερικανικά πανεπιστήμια και το οποίο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με τους επικριτές του να καταγγέλλουν ότι επιφέρει πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης.

Το διάταγμα διευρύνει τον ορισμό του αντισημιτισμού που βάσει της νομοθεσίας για τα πολιτικά δικαιώματα του 1964.

«Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τα πανεπιστήμια: Αν θέλετε να λαμβάνετε το τεράστιο ποσό της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης που παίρνετε κάθε χρόνο, θα πρέπει να απορρίψετε τον αντισημιτισμό. Είναι πολύ απλό», τόνισε ο Τραμπ στη διάρκεια δεξίωση που παρέθεσε στον Λευκό Οίκο για την εβραϊκή γιορτή Χάνουκα.

«Η ενέργεια αυτή ξεκαθαρίζει ότι το Άρθρο 6 της Νομοθεσίας για τα Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο απαγορεύει την παροχή ομοσπονδιακής χρηματοδότησης σε πανεπιστήμια ή άλλους θεσμούς που κάνουν διακρίσεις, θα εφαρμόζεται και στα ιδρύματα που προάγουν το αντισημιτικό μίσος», ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Με το διάταγμα αυτό ο Τραμπ «υπερασπίζεται τους Εβραίους φοιτητές» και «δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θα γίνει ανεκτός ο αντισημιτισμός», επεσήμανε από την πλευρά του ο γαμπρός και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ.

Ωστόσο οι υπέρμαχοι της ελευθερίας της έκφρασης ανησυχούν ότι θα χρησιμοποιηθεί μια πολύ ευρεία και ασαφής ερμηνεία του αντισημιτισμού για να απαγορευθούν οι επικρίσεις προς την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Τζέρεμι Μπεν- Άμι, τον πρόεδρο της προοδευτικής, εβραϊκής οργάνωσης J-Street, το προεδρικό διάταγμα «μοιάζει να έχει λιγότερο σκοπό την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και περισσότερο να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης και να καταφερθεί εναντίον των επικρίσεων που διατυπώνονται εναντίον του Ισραήλ στα πανεπιστήμια».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο
Λίβανος: Καταγγελίες κατά του Ισραήλ για ψεκασμό με γλυφοσάτη στο έδαφός του
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσφεύγει ο Λίβανος – Σοκάρουν οι μετρήσεις για τη μόλυνση του εδάφους
Λίβανος: Καταγγελίες κατά του Ισραήλ για ψεκασμό με γλυφοσάτη στο έδαφός του
Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη από τα Ιωάννινα: Τρεις δεσμεύσεις για την εκπαίδευση, τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς
«Καμία οικογένεια στην περιφέρεια δεν θα νιώθει αποκλεισμένη» - Το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας στο προσυνέδριο της ΝΔ στα Ιωάννινα
Σοφία Ζαχαράκη από τα Ιωάννινα: Τρεις δεσμεύσεις για την εκπαίδευση, τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς
χιος
Χίος: Όταν τα ερωτήματα πνίγουν την αλήθεια – Από την Πύλο στο σήμερα, το αίτημα για διαφάνεια επιστρέφει
Ο υπουργός Μετανάστευσης, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι “η φύλαξη των συνόρων θέλει νεκρούς”, έσπευσε να δηλώσει ότι πιστεύει το Λιμενικό για τους 14...
Χίος: Όταν τα ερωτήματα πνίγουν την αλήθεια – Από την Πύλο στο σήμερα, το αίτημα για διαφάνεια επιστρέφει