Αυστραλία: Το ανατολικό τμήμα της χώρας σε κατάσταση ασφυξίας λόγων των πυρκαγιών
Η ανατολική Αυστραλία, και κυρίως το Σίδνεϊ, είναι καλυμμένη σήμερα από ένα τοξικό νέφος εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται επί εβδομάδες στην περιοχή και οι οποίες ενδέχεται να ενταθούν σήμερα εξαιτίας των «ακραίων» μετεωρολογικών συνθηκών.

Στο Σίδνεϊ, την πιο πολυπληθή πόλη της χώρας, αυτό το τοξικό νέφος έθεσε σε λειτουργία πολλούς ανιχνευτές καπνού, αναγκάζοντας τους πυροσβέστες να επέμβουν. Πολλοί κάτοικοι πνίγονταν από τον πυκνό καπνό και αναγκάζονταν να φορούν μάσκες.

Κάποια δρομολόγια των φέρι μπόουτ ακυρώθηκαν, ενώ οι μαθητές παρέμειναν στις σχολικές αίθουσες στη διάρκεια των διαλλειμάτων, αφού η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνούσαν κατά πολύ τα «επικίνδυνα» επίπεδα.

Η Αυστραλία είναι καλυμμένη εδώ και εβδομάδες από ένα πυκνό νέφος εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα επί περισσότερους από τρεις μήνες εξαιτίας της ξηρασίας.

Ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται σήμερα, «ακραίες» μετεωρολογικές συνθήκες που ενδέχεται να ενισχύσουν τις πυρκαγιές και να ωθήσουν τις φλόγες μέχρι τα προάστια των πόλεων, απειλώντας κατοικίες.

Οι πυροσβέστες στις επαρχιακές περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσαν ότι το πυκνό νέφος που καλύπτει την ανατολική Αυστραλία βοήθησε στο να μην επιδεινωθούν οι συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές.Ωστόσο προειδοποίησαν ότι «ολοένα και πιο ισχυροί άνεμοι κινδυνεύουν να επιδεινώσουν αυτές τις συνθήκες σήμερα το απόγευμα».

Σήμερα το πρωί στη Νέα Νότια Ουαλία μαίνονταν περίπου 100 πυρκαγιές και δεκάδες στην πολιτεία Κουίνσλαντ.

Η θερμοκρασία σήμερα αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές της Αυστραλίας.

Βορειοδυτικά του Σίδνεϊ οι πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν ενωθεί σε μία τεράστια πυρκαγιά η οποία έχει ήδη καταστρέψει 319.000.000 στρέμματα γης, κυρίως σε εθνικά πάρκα.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον από την πλευρά του δεν έχει κάνει καμία δήλωση σχετικά με το τοξικό νέφος που καλύπτει περιοχές της χώρας εδώ και εβδομάδες, ενώ περιορίστηκε να υπερασπιστεί τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές.

Παράλληλα δήλωσε ότι δεν εξετάζει να αλλάξει το επαγγελματικό καθεστώς των πυροσβεστών, με το σώμα στις επαρχιακές περιοχές να αποτελείται κυρίως από εθελοντές.

Εξάλλου η κυβέρνηση Μόρισον, ένθερμη υπέρμαχος της ισχυρής και κερδοφόρας βιομηχανίας των μεταλλείων, δέχεται επικρίσεις από πρώην επικεφαλής πυροσβεστών ότι δεν έλαβε υπόψη της τις προειδοποιήσεις τους για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Περισσότεροι από έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο και σχεδόν 20 εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν καταστραφεί, δηλαδή έκταση ίση με τη μισή Ελβετία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για όλους του εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΩΣ ΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

16ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης
Αδιανόητο! Μαθητές κάνουν διάλειμμα σε... δρόμο - Παραλίγο τροχαίο
Τμήμα της οδού σφραγίζεται με ιμάντες και ο δρόμος μετατρέπεται σε... αυτοσχέδια σχολική αυλή - Παραλίγο ατύχημα με αυτοκίνητο (βίντεο)
Αδιανόητο! Μαθητές κάνουν διάλειμμα σε... δρόμο - Παραλίγο τροχαίο
xartis_map_aithousa_class.jpg
Σοκ σε σχολείο στην Κρήτη: Μαθητές κατασκεύασαν και ενεργοποίησαν εκρηκτικό μηχανισμό
Σοκ στην Κρήτη - Από βίντεο στα social media έμαθαν οι μαθητές τον τρόπο κατασκευής του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού
Σοκ σε σχολείο στην Κρήτη: Μαθητές κατασκεύασαν και ενεργοποίησαν εκρηκτικό μηχανισμό
θλιμμένος εκπαιδευτικός
Με αφορμή την απώλεια της Σοφίας Χρηστίδου: «Θέλουν να μας μετατρέψουν σε κλωτσοσκούφι»
Ανακοίνωση του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά την απώλεια της εκπαιδευτικού ΠΕ06 που υπηρετούσε στο 3ο ΓΕΛ...
Με αφορμή την απώλεια της Σοφίας Χρηστίδου: «Θέλουν να μας μετατρέψουν σε κλωτσοσκούφι»