Τζον Λένον
Το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980, ο Μαρκ Τσάπμαν πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον Λένον, έξω από την οικία του.

O Τζων Γουίνστον Όνο Λένον, (αγγλ. John Winston Ono Lennon, 9 Οκτωβρίου 1940 – 8 Δεκεμβρίου 1980), 'Τζων Λένον' με συντομία, ήταν Άγγλος μουσικός και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των Beatles.

Εκτός από την επιτυχημένη μουσική του σταδιοδρομία, διακρίθηκε επίσης ως ακτιβιστής του 20ου αιώνα, υιοθετώντας έντονη δράση σε κοινωνικά ζητήματα, ειδικότερα ως ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η μουσική του επηρέασε πολλούς δημιουργούς και θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς και πολυδιασκευασμένους τραγουδοποιούς.

Ως μέλος των Beatles, τα τραγούδια του αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία μια παγκόσμιας κίνησης εκδήλωσης θαυμασμού που ονομάστηκε Beatlemania. Μετά τη διάλυση των Beatles ακολούθησε ατομική πορεία στη δισκογραφία. Ανάμεσα στις κορυφαίες δημιουργίες του ανήκει το τραγούδι Imagine καθώς και το Give Peace a chance.

Δολοφονήθηκε από έναν οπαδό του στις 8 Δεκεμβρίου 1980.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ασλανίδης, Καρυστιανού
Παύλος Ασλανίδης: Νέος πρόεδρος στον Σύλλογο Θυμάτων Τεμπών - Απείχε η Καρυστιανού
Νέος πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών ο Παύλος Ασλανίδης - Δεν πήγε να ψηφίσει η Μαρία Καρυστιανού
Παύλος Ασλανίδης: Νέος πρόεδρος στον Σύλλογο Θυμάτων Τεμπών - Απείχε η Καρυστιανού
ekpa
Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: Ξεκίνησε το δωρεάν πρόγραμμα για την παχυσαρκία σε πανεπιστημιακές κλινικές μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: Ξεκίνησε το δωρεάν πρόγραμμα για την παχυσαρκία σε πανεπιστημιακές κλινικές μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Αντιδράσεις φοιτητικών συλλόγων για την αστυνομική επιχείρηση στην Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ
Καταγγελίες για επέμβαση της αστυνομίας εντός της σχολής και σύνδεση με τα σχέδια για αλλαγές στη λειτουργία των πανεπιστημίων
Αντιδράσεις φοιτητικών συλλόγων για την αστυνομική επιχείρηση στην Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ