bolsonarou ithageneis
Νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπολσονάρου περιορίζει τις ποσοστώσεις των επιχειρήσεων για προσλήψεων εργαζομένων με αναπηρία

Η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατέθεσε στο Κογκρέσο της χώρας νομοσχέδιο που μειώνει τα ποσοστά απασχόλησης σε ΑΜΕΑ και άτομα με άλλες αναπηρίες σε επιχειρήσεις και πλέον αυτές οι ποσοστώσεις θα υπολογίζονται με γνώμονα όσα ισχύουν για όσες εταιρείες απασχολούν 100 και πλέον εργαζόμενους.

Αρκετοί κοινοβουλευτικοί επέκριναν το νομοσχέδιο και, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ στις 3 Δεκεμβρίου, δεσμεύθηκαν πως θα κινητοποιηθούν για να σταματήσουν την ψήφιση του νομοσχεδίου και να ακυρώσουν τον χαρακτήρα του κατ' επείγοντος με τον οποίο κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο. Η νομοθεσία για τις επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 100 εργαζομένων προβλέπει πως το 2-5% των θέσεων εργασίας θα πρέπει να καλύπτονται από ΑΜΕΑ.

Η γενική αντιεισαγγελέας Εργασίας Μαρία Απαρεσίντα Γκουρζέλ υποστήριξε πως το νομοσχέδιο πλήττει καίρια τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και με άλλες δυσκολίες: «αλλοιώνει κάθε θετική πράξη που αφορά την εξασφάλιση θέσεων εργασίας».

Η δε γερουσιάστρια Μάρα Γκαμπρίλι (PSDB-SP), που και η ίδια είναι ΑΜΕΑ και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, τόνισε πως «κλαίμε για τα βήματα πίσω» που κάνει η κυβέρνηση Μπολσονάρου σε ό,τι αφορά όλες τις προσπάθειες για ένταξη των ανθρώπων αυτών στον κοινωνικό κι εργασιακό ιστό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν συμβουλεύθηκε προηγουμένως τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα ΑΜΕΑ.

Το νομοσχέδιο για την εργασία των ΑΜΕΑ περιλαμβάνει και άλλες μεταβολές στο καθεστώς απασχόλησής τους, όπως ο διπλασιασμός της αμοιβής για την πρόσληψη ενός ατόμου με βαριά αναπηρία. Όμως πολλές οργανώσεις και υπηρεσίες αρωγής ΑΜΕΑ εκφράζουν επιφυλάξεις για το θετικό κατά τ' άλλα μέτρο, καθώς δεν είναι βέβαιο ποιος και με ποια κριτήρια θα αποφασίζει ποια αναπηρία είναι βαριά, ή όχι.

Την τελευταία 3ετία στη Βραζιλία έχει επιτευχθεί πρόοδος στην ένταξη ΑΜΕΑ στην εργασία: από 418.000 το 2016 έφθασαν τους 486.000 το 2018. Μεγάλη αύξηση παρουσιάσθηκε μετά το 2015 οπότε και εισήχθησαν τα ευνοϊκά μέτρα για τις προσλήψεις ΑΜΕΑ. Όπως τονίζουν πηγές, ανεπισήμως το 24% του πληθυσμού πάσχει από κάποιου είδους αναπηρία κι είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να εργάζονται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χρήματα από τον μισθό σε πορτοφόλι
Οικονομικό χάσμα δύο ταχυτήτων στην Ευρώπη: Στην κορυφή ο Βορράς, ουραγός η Ελλάδα στην ΕΕ
Ευρώπη 2030: Πλουσιότερη αλλά το ίδιο άνιση – Τι δείχνουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ
Οικονομικό χάσμα δύο ταχυτήτων στην Ευρώπη: Στην κορυφή ο Βορράς, ουραγός η Ελλάδα στην ΕΕ
άντρας
Καρκίνος όρχεων: Η πιο συχνή απειλή για άνδρες 15-40 ετών και το «όπλο» της έγκαιρης διάγνωσης
Παράγοντες κινδύνου, ύποπτα συμπτώματα και σύγχρονες θεραπείες που οδηγούν σε ίαση άνω του 95%
Καρκίνος όρχεων: Η πιο συχνή απειλή για άνδρες 15-40 ετών και το «όπλο» της έγκαιρης διάγνωσης
ταξη
Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή: Τα σημάδια στην παιδική ηλικία που χρειάζονται προσοχή
Συχνά, τα πρώτα σημάδια περνούν απαρατήρητα, με αποτέλεσμα η διάγνωση να γίνεται αργότερα από το ιδανικό.
Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή: Τα σημάδια στην παιδική ηλικία που χρειάζονται προσοχή