Χοσέ Αλμπέρτο Γκουτιέρες
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο οδοκαθαριστής Χοσέ Αλμπέρτο Γκουτιέρες έφτιαξε μια βιβλιοθήκη με βιβλία που περισυνέλεξε από κάδους απορριμμάτων στη Μπογκοτά

«Τα σκουπίδια κάποιου είναι ο θησαυρός του άλλου» λέει (σε ελεύθερη απόδοση) μια αγγλική παροιμία και ο Χοσέ Αλμπέρτο Γκουτιέρες για περισσότερα από 20 χρόνια προσπαθεί να κάνει το ρητό πράξη.

Το έργο του Γκουτιέρες ξεκίνησε το 1997, όταν διαπίστωσε στις βάρδιες που έκανε ως οδηγός απορριμματοφόρου πως στους δρόμους της Μπογκοτά, ανάμεσα στα σκουπίδια υπήρχε μια τεράστια, παραμελημένη βιβλιοθήκη.

Βιβλία

Τα πρώτα χρόνια, μάζευε και αποθήκευε με μεθοδικότητα τα βιβλία (από μυθιστορήματα μέχρι επιστημονικά περιοδικά) στο υπόγειο του σπιτιού του. Μετά από 10 χρόνια, το σπίτι του μετατράπηε στο «Ίδρυμα της Δύναμης των Λέξεων» και ξεκίνησε την συνεργασία του με σχολεία και κοινοτικά ιδρύματα της χώρας.

«Την ημέρα που θα καταφέρω να γεμίσω ολόκληρη την Κολομβία με βιβλία, θα νιώσω όπως ένιωσε και ο Οδυσσέας όταν συνάντησε την Πηνελόπη και έσωσε την Ιθάκη από το χείλος του πολέμου», δήλωσε ο ίδιος σχετικά.

Βιβλία

Εκτός από την τεράστια συλλογή που συντηρεί ο ίδιος, αξίζει να σημειωθεί πως τουλάχιστον 50.000 βιβλία που «έσωσε» ο Γκουτιέρες κοσμούν τις βιβλιοθήκες σχολείων και άλλων ιδρυμάτων της χώρας, με τους κατοίκους της γειτονιάς Νουέβα Γκλόρια να τον αποκαλούν χαϊδευτικά «άρχοντα των βιβλίων».

Βιβλία

«Η πιο πολύτιμη κληρονομιά που μπορούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας είναι η γνώση και η εκπαίδευση», δηλώνει ο ίδιος.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καταθλιψη
Το αποτύπωμα της κατάθλιψης στο DNA: Η κυτταρική γήρανση ως «κλειδί» για τη διάγνωση της νόσου
Η κατάθλιψη στο «μικροσκόπιο»: Μπορεί μια εξέταση αίματος να αποκαλύψει την ψυχική οδύνη;
Το αποτύπωμα της κατάθλιψης στο DNA: Η κυτταρική γήρανση ως «κλειδί» για τη διάγνωση της νόσου