Συγκλονιστική ιστορία: Πώς επτά μαθητές πέθαναν και «αναστήθηκαν» λίγες ώρες μετά (Video)
Πρόκειται για την πιο γνωστή υπόθεση ανάνηψης, καθώς επτά άνθρωποι επέστρεψαν στη ζωή μετά από αρκετές ώρες

Μια σχολική εκδρομή σχολείου στη Δανία παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία το 2011. Μαθητές έπεσαν μέσα σε παγωμένο νερό και πέθαναν. Συγκεκριμένα, η καρδιά των επτά μαθητών σταμάτησε να χτυπά για αρκετές ώρες αλλά αργότερα κατάφεραν να επιστρέψουν στη ζωή.

«Ήταν όλοι παγωμένοι. Κλινικά νεκροί» λέει ένας από τους γιατρούς που εξέτασε τους μαθητές.

«Ήταν όλα τόσο παγωμένα» θυμάται η μαθήτρια Κατρίν. «Ήταν άσχημος ο καιρός και φυσούσε πάρα πολύ» είπε ένας μαθητής στο ντοκιμαντέρ του BBC. «Η βάρκα αναποδογύρισε στη μέση της θάλασσας και πέσαμε όλοι μέσα στα παγωμένα νερά», πρόσθεσε.

«Βρέθηκα κάτω από τη βάρκα και όταν βγήκα στην επιφάνεια της θάλασσας, ξεκίνησε ο εφιάλτης. Όλοι ούρλιαζαν, νόμιζα ότι είναι όνειρο. Όλοι ήμασταν πανικοβλημένοι και ο δάσκαλός μας, μας είπε να κολυμπήσουμε γιατί αλλιώς θα πεθάνουμε» αποκάλυψε η μαθήτρια.

Η θερμοκρασία του νερού ήταν στους 2 βαθμούς Κελσίου και οι μαθητές βρίσκονταν εκατοντάδες μέτρα μακριά από την ακτή. 

«Δεν μπορούσα να κολυμπήσω. Ένας από τους φίλους μου ήρθε και προσπάθησε να με βοηθήσει αλλά μετά από λίγο ήμουν κλινικά νεκρός» είπε ο Κάσπερ, ένας από τους επτά μαθητές που επέστρεψαν από τους νεκρούς.

Ωστόσο, η Κατρίν μπόρεσε να κολυμπήσει. Υπέστη πολύ σοβαρή υποθερμία, αλλά έφτασε στην ακτή. Τότε, βρέθηκε μπροστά σε ένα δάσος, περπατούσε αλλά έπεφτε συνέχεια και τότε σκέφτηκε «τώρα μάλλον θα πεθάνω». Ήταν όμως αρκετά τυχερή όταν είδε κάποιον άνδρα και άρχισε να φωνάζει προς το μέρος του.

Όταν οι διασώστες έφτασαν στο σημείο με το ελικόπτερο, ο άνδρας έτρεξε προς το μέρος τους και φώναζε «είναι όλοι νεκροί». Τα παιδιά ήταν νεκρά εδώ και δύο ώρες. «Όταν κανείς είναι τόσο παγωμένος όσο ήταν τα παιδιά, ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ανάνηψη. Είσαι νεκρός αλλά όχι πραγματικά νεκρός» είπε ένας από τους γιατρούς. 

Η υποθερμία, που έκανε τις καρδιές των μαθητών να σταματήσουν, επιβράδυνε επίσης τον μεταβολισμό τους, πράγμα που σημαίνει ότι αν η καρδιά τους επανερχόταν, τα όργανα θα δούλευαν σωστά. «Αρχικά ζεστάναμε το αίμα τους κατά έναν βαθμό το 10λεπτο» επισήμανε ο γιατρός.

Έξι ώρες μετά το ατύχημα, οι καρδιές όλων των παιδιών χτύπησαν και πάλι.

Πηγή: BBC

σχετικά άρθρα

Η καθηγήτρια του ΕΠΑΛ που δέχτηκε την επίθεση: "Είμαι εκπαιδευτικός, δείχνω το δρόμο" 
Η καθηγήτρια του ΕΠΑΛ που δέχτηκε την επίθεση: "Είμαι εκπαιδευτικός, δείχνω το δρόμο" 
"Είμαι εκπαιδευτικός, δείχνω το δρόμο" αναφέρει η καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης η οποία δέχτηκε την επίθεση από μαθητή
Η καθηγήτρια του ΕΠΑΛ που δέχτηκε την επίθεση: "Είμαι εκπαιδευτικός, δείχνω το δρόμο"