Thumbnail
Η δίκη 18 φοιτητών και ενός πανεπιστημιακού, που δικάζονται επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση υποστήριξης της κοινότητας ΛΟΑΤΙ, άρχισε σήμερα στην Άγκυρα

Οι φοιτητές και ο καθηγητής, οι οποίοι δεν έχουν προφυλακισθεί, κατηγορούνται ότι «συμμετείχαν σε παράνομη συγκέντρωση» και ότι αρνήθηκαν να υπακούσουν στην εντολή να διαλυθούν. Μπορεί να τους επιβληθούν ποινές φυλάκισης από έξι μήνες μέχρι τρία χρόνια.

Οι φοιτητές αυτοί του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Μέσης Ανατολής (ODTU) στην Άγκυρα είχαν συμμετάσχει σ'αυτή την πορεία τον Μάιο.

Φέτος, για πρώτη φορά από το 2011, η ηγεσία του πανεπιστημίου είχε απαγορεύσει αυτή τη συγκέντρωση. Ορισμένοι συμμετέχοντες συνελήφθησαν αφού η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο μετά τη διαδήλωση, διακρίνονται αστυνομικοί που επιτίθενται βίαια στους διαδηλωτές.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε χθες, Δευτέρα, σε ανακοίνωσή της «την απουσία νομικής βάσης για την απαγόρευση των 'Πορειών Υπερηφάνειας', δηλαδή των συγκεντρώσεων υποστήριξης της κοινότητας ΛΟΑΤΙ, και απηύθυνε έκκληση να παύσουν οι διώξεις.

Ενώπιον του δικαστηρίου, ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, επικαλούμενος το γεγονός ότι δικάζεται «το δικαίωμάτους να εκφράζονται, το δικαίωμά τους να συγκεντρώνονται ειρηνικά».

Η αστυνομία αρνήθηκε οι υποστηρικτές των κατηγορουμένων, που είναι παρόντες στη δίκη, να διαβάσουν δημόσια ενώπιον του δικαστηρίου μια ανακοίνωση.

Ντυμένος με μια μπλούζα στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ένας από τους φοιτητές που κλήθηκαν στο εδώλιο κατήγγειλε «τις ομιλίες μίσους» που είναι πανταχού παρούσες στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και υπενθύμισε πως η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην Τουρκία.

«Είχαμε το δικαίωμα να είμαστε εκεί. Ήταν συνταγματικό δικαίωμα», δήλωσε ενώπιον των δικαστών.

Μολονότι η ομοφυλοφιλία δεν τιμωρείται σε ποινικό επίπεδο στην Τουρκία, η ομοφοβία είναι διαδεδομένη στη χώρα και εκδηλώνεται κυρίως με επιθέσεις και φόνους, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ενώπιον των δικαστών, μία από τους κατηγορουμένους, η Μελικέ Ιρέμ Μπαλκάν, υπογράμμισε πως η διαδήλωση διεξαγόταν ειρηνικά όλα τα προηγούμενα χρόνια και πως η απαγόρευση ήταν συνεπώς «άδικη».

Ο καθηγητής Μεχμέτ Μουτλού, που ήταν επίσης παρών στο εδώλιο των κατηγορουμένων, δήλωσε πως δεν συμμετείχε στη διαδήλωση και αυτό που ήθελε ήταν «να προστατεύσει τους φοιτητές του από τη βία της αστυνομίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dikastiria
Μόνιμοι Διορισμοί Δικαστικών Γραμματέων: Θέσεις για όλους και για απόφοιτους Λυκείο
Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ) αναμένεται να προκηρύξει το νέο έτος 295 μόνιμες θέσεις - Το επόμενο διάστημα ο γραπτός Διαγωνισμός ακόμα...
Μόνιμοι Διορισμοί Δικαστικών Γραμματέων: Θέσεις για όλους και για απόφοιτους Λυκείο
χάρης δούκας
Ενώ ο Δούκας κοιμόταν στο νοσοκομείο, άλλοι ξαγρυπνούσαν… με fake attacks
Την ώρα που ο Χάρης Δούκας περνούσε νύχτες σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι, στο πλευρό της συζύγου του που έδινε μάχη επί δώδεκα ημέρες, κάποιοι θεώρησαν...
Ενώ ο Δούκας κοιμόταν στο νοσοκομείο, άλλοι ξαγρυπνούσαν… με fake attacks
suntaksiouxoi-suntakseis.jpg
Συντάξεις 2026: Οριστικό το 2,4% – Πόσα χρήματα κερδίζουν οι συνταξιούχοι με τη νέα αύξηση
Πόσο αυξάνονται οι αποδοχές, ποιοι ωφελούνται περισσότερο και τι αλλάζει με την προσωπική διαφορά και την ΕΑΣ
Συντάξεις 2026: Οριστικό το 2,4% – Πόσα χρήματα κερδίζουν οι συνταξιούχοι με τη νέα αύξηση