Επεισόδια στην Καταλονία
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο ηγέτης της Καταλονίας ζητά συνομιλίες με την κεντρική κυβέρνηση

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κιμ Τόρα, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας, κάλεσε σήμερα σε συνομιλίες με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας έπειτα από πέντε ημέρες ταραχών που προκάλεσε η καταδίκη σε ποινές κάθειρξης Καταλανών αυτονομιστών ηγετών.

«Καλούμε τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης να καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για να συνομιλήσει», δήλωσε ο Τόρα στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως η βία που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα δεν αντανακλά την ειρηνική φύση του κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Η βία δεν ήταν ποτέ και ποτέ δεν θα είναι ο δικός μας τρόπος, ούτε στη Βαρκελόνη, ούτε στην Ταραγόνα, ούτε στη Λέιδα, ούτε στην Τζιρόνα», είπε, αναφερόμενος σε πόλεις της Καταλονίας όπου σημειώθηκαν τέτοια βίαια επεισόδια.

Η Βαρκελόνη έζησε χθες τη χειρότερη νύχτα αστικών ταραχών των τελευταίων δεκαετιών καθώς νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπα απέκλεισαν δρόμους βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Η αστυνομία απάντησε εκτοξεύοντας χειροβομβίδες και κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Οι υγειονομικές αρχές έκαναν λόγο για 182 τραυματίες σε όλη την περιφέρεια, περιλαμβανομένων 152 στη Βαρκελόνη. Περίπου 17 αστυνομικοί χρειάστηκε επίσης να διακομιστούν σε νοσοκομεία της πόλης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε 54 ανθρώπους κατά την πέμπτη ημέρα των συγκρούσεων τις οποίες προκάλεσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας να επιβάλει πολυετείς ποινές κάθειρξης σε εννέα Καταλανούς ηγέτες που πρωτοστάτησαν για την πραγματοποίηση ενός απαγορευμένου από τη δικαιοσύνη δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία το 2017.

Ο Τόρα είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Καταλονία θα πρέπει να διεξαγάγει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από την Ισπανία μέσα σε δύο χρόνια. Σήμερα είπε πως η βούληση του λαού θα γίνει σεβαστή. «Θα πάμε όσο μακριά θέλει ο λαός της Καταλονίας να πάμε», είπε.

Η ανεξαρτησία είναι ένα θέμα που προκαλεί μεγάλο διχασμό στην Καταλονία, η οποία είναι η πιο πλούσια περιφέρεια της Ισπανίας: σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο, η υποστήριξη σε αυτήν βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο χρόνων, με το 48,3% των ερωτηθέντων να τάσσονται κατά και το 44% υπέρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Περιπολικό της Αστυνομίας το βράδυ
Ιερά Οδός: Τέσσερις ανήλικοι ξυλοκόπησαν και λήστεψαν 20χρονη στη μέση του δρόμου
Δύο αγόρια και δύο κορίτσια ηλικίας 14 έως 16 ετών οι δράστες – Είχαν συλληφθεί ξανά για ληστεία
Ιερά Οδός: Τέσσερις ανήλικοι ξυλοκόπησαν και λήστεψαν 20χρονη στη μέση του δρόμου
Ανακαίνιση σπιτιού από μάστορα
Πρόγραμμα «Ανακαινίζω»: Πώς θα πάρετε επιδότηση 36.000 ευρώ για παλιό σπίτι
Πρόγραμμα «Ανακαινίζω»: Επιδοτήσεις-μαμούθ έως 95% για παλιά σπίτια, πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για τα 36.000 ευρώ
Πρόγραμμα «Ανακαινίζω»: Πώς θα πάρετε επιδότηση 36.000 ευρώ για παλιό σπίτι
Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλαδικές: «Κανένα αποτέλεσμα δεν μετράει την αξία σας»
«Μέχρι 30 Ιουνίου η λειτουργία της γραμμής ψυχολογικής στήριξης» - Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τις πανελλαδικές εξετάσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλαδικές: «Κανένα αποτέλεσμα δεν μετράει την αξία σας»
μητσοτακης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Παράταση στην επιδότηση diesel, τέλος Ιουνίου το επίδομα 150 ευρώ
Κυριακάτικος απολογισμός Μητσοτάκη: Τα μηνύματα για Πανελλαδικές, ακρίβεια, Ταμείο Ανάκαμψης και η ψηφιακή μάχη με τη γραφειοκρατία
Κυριάκος Μητσοτάκης: Παράταση στην επιδότηση diesel, τέλος Ιουνίου το επίδομα 150 ευρώ