Αμερικανοί πεζοναύτες: Προδώσαμε τους Κούρδους - Ζητάμε συγγνώμη
«Θα υπάρξει μια ολόκληρη γενιά στρατιωτών των ΗΠΑ που δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την προδοσία, ούτε θα σταματήσουν να ζητούν συγγνώμη γι’ αυτό»

Απογοητευμένοι και με τύψεις εμφανίζονται πολλοί πεζοναύτες των ΗΠΑ, με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί ο στρατός της χώρας από πολλές περιοχές της βόρειας Συρίας, μια κίνηση που επέτρεψε στην Τουρκία να εισβάλει.

«Θα υπάρξει μια ολόκληρη γενιά στρατιωτών των ΗΠΑ που δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την προδοσία, ούτε θα σταματήσουν να ζητούν συγγνώμη γι’ αυτό», δηλώνει πρώην Αμερικανός πεζοναύτη που πολέμησε μαζί με τους Κούρδους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. 

Ο ίδιος, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο Foreign Policy, υποστηρίζει ότι βλέποντας την αντίδραση των μελών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στο tweet του Τραμπ για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, ανακάλυψε «ότι τα μέλη της SDF ήταν ίσως μερικοί από τους πιο ευγενείς ανθρώπους που είχα γνωρίσει ποτέ». Όπως λέει, οι Κούρδοι μαχητές τούς ευχαριστούσαν για τη βοήθειά τους και τους αποχαιρετούσαν από το πεδίο της μάχης. 

Οι ανώνυμοι Αμερικανοί στρατιώτες που μίλησαν για την εμπειρία τους στον πόλεμο της Συρίας μιλούν για τους Κούρδους κάνοντας λόγο για μια ομάδα παθιασμένων, ατρόμητων μαχητών και μαχητριών που παραμένουν πιστοί σύμμαχοι παρά τις επανειλημμένες απογοητεύσεις. Ένας από αυτούς αναφέρει ότι το SDF είναι μία από τις λίγες μονάδες με τις οποίες συνεργάστηκαν οι ΗΠΑ μετά την 9/11 που κέρδισαν την εμπιστοσύνη του. «Τόσο η ικανότητά τους στη μάχη, όσο και η δέσμευσή τους στην αποστολή έχουν αποδειχτεί επανειλημμένα». 

Επιπλέον, οι Αμερικανοί στρατιώτες δήλωσαν καταρρακωμένοι από την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ και να αφήσουν τους Τούρκους να σφαγιάσουν τα κουρδικά στρατεύματα και αρκετοί δήλωσαν ότι νιώθουν ένα βαθύ αίσθημα ντροπής. «Αισθάνομαι σωματικά άρρωστος από την θλίψη και την ανησυχία και νιώθω βαθιά ντροπή που η ίδια μου η χώρα επιτρέπει αυτή η μοίρα να πέσει πάνω στους στενούς μας συμμάχους που έδωσαν τη μάχη για εμάς, όταν μάλιστα είχαμε τη δύναμη να σταματήσουμε κάτι τέτοιο». 

«Είναι απαράδεκτο να τους γυρίσουμε την πλάτη για έναν τύραννο, όπως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί όλους τους Κούρδους τρομοκράτες», δήλωσε ένας από τους αξιωματικούς. «Θα υπάρξει μια ολόκληρη γενιά στρατιωτών των Η.Π.Α. που δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτήν την προδοσία ούτε θα σταματήσουν να ζητούν συγγνώμη γι’ αυτό». Όπως είπε σε μια από τις τελευταίες ένοπλες επιθέσεις που δέχτηκαν από κοινού τα στρατεύματα Αμερικανών και Κούρδων, «η SDF ήταν εκεί. Μας βοηθούσαν στο δρόμο, παρόλο που όλη αυτή η ένταση είχε προηγηθεί». 

Άλλος στρατιωτικός ανέφερε ότι το SDF έχει δημιουργήσει μια συνολική δύναμη άνω των 100.000 μελών. Έχει επίσης δημιουργήσει ένα δίκτυο τοπικών συμβουλίων για να κυβερνήσει τις περιοχές που απελευθερώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, οικοδομώντας κυβερνήσεις που «αντικατοπτρίζουν το λαό γύρω τους». Οι Κούρδοι έχουν μια «οργανωτική ικανότητα που δεν έχω δει ποτέ στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο αξιωματικός. Η SDF και το πολιτικό του σκέλος, το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, πιστεύουν στην ισότητα των δικαιωμάτων των γυναικών, στην ελευθερία του λόγου και της θρησκείας και στην τοπική διακυβέρνηση, ανέφερε ο αξιωματικός. Η ομάδα εκτιμά επίσης την εκπαίδευση και διαθέτει ένα δικαστικό σύστημα που είναι «δίκαιο και διαφανές».

Οι ίδιοι οι αγωνιστές είναι «απολύτως ατρόμητοι», πρόσθεσε ο στρατιωτικός , περιγράφοντας μια δύναμη εξοπλισμένη με ελαφριά πολυβόλα και τυφέκια επίθεσης AK-47 - και χωρίς θωράκιση σώματος. Είναι «απίστευτα δίκαιοι από καρδιάς. Θα προτιμούσαν να τραυματίσουν τον εαυτό τους παρά να βλάψουν ένα πολίτη». 

σχετικά άρθρα

Τζ. Φλόιντ: Βαρύτερη κατηγορία σε βάρος του Ντ. Σόβιν - Κατηγορίες και στους άλλους τρεις αστυνομικούς
Τζ. Φλόιντ: Βαρύτερη κατηγορία σε βάρος του Ντ. Σόβιν - Κατηγορίες και στους άλλους τρεις αστυνομικούς
Η νέα κατηγορία, φόνος δευτέρου βαθμού, επιφέρει ποινή κάθειρξης έως 40 χρόνια
Τζ. Φλόιντ: Βαρύτερη κατηγορία σε βάρος του Ντ. Σόβιν - Κατηγορίες και στους άλλους τρεις αστυνομικούς