colombia students
Ανάμεσα στα αιτήματα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς στα ιδρύματα και στον κρατικό μηχανισμό και η τήρηση της υπόσχεσης του προέδρου της χώρας για αύξηση της χρηματοδότησης στην Εκπαίδευση

Σε μαζικές κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει εδώ και αρκετές ημέρες οι φοιτητές των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κολομβίας, ενάντια στη διαφθορά της κυβέρνησης, την αστυνομική βία και τη διαφθορά των πανεπιστημιακών αρχών, ενώ ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης στην Εκπαίδευση. Στην πανεθνική κινητοποίηση της Πέμπτης η αστυνομία απάντησε με χρήση βίας ενάντια στους διαδηλωτές.

Οι Κολομβιανοί φοιτητές ζητούν από τον Πρόεδρο Ιβάν Ντούκε ​​να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του 2018 που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της εκπαίδευσης στη χώρα.

«Οι σπουδαστές πορεύονται ενάντια στην αστυνομική βία, τη διοικητική διαφθορά στα πανεπιστήμια και για την πλήρη συμμόρφωση με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Μπογκοτά Guillermo Fonseca.

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων πολλοί δημοσιογράφοι στοχοποιήθηκαν από άγνωστα άτομα που ήθελαν να μην μεταδίδονται οι εξελίξεις της κινητοποίησης στην υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό. Όμως τα άτομα αυτά απομακρύνθηκαν από τους ίδιους τους φοιτητές.

Στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, οι διαδηλώσεις ήταν τεράστιες λόγω της συγκέντρωσης φοιτητών από τα τρία κύρια δημόσια πανεπιστήμια, το Επαρχιακό, το Εθνικό και το Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο, καθώς και ιδιωτικών ιδρυμάτων όπως το πανεπιστήμιο Javeriana, το Πανεπιστήμιο του Ροζάριο και το Πανεπιστήμιο των Άνδεων.

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε όταν η ESMAD, κατασταλτικό σώμα των κολομβιανών αρχών, επιτέθηκε και απομάκρυνε βίαια πολίτες και φοιτητές από την πλατεία Μπολιβάρ, στην οποία στεγάζονται το Ανώτατο Δικαστήριο, το Καπιτώλιο και ο Καθεδρικός Ναός.

Το 2018 η κυβέρνηση Ντούκε συμφώνησε με τους φοιτητές να διαθέσει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος της Κολομβίας.

Αυτή η δέσμευση ήταν συνέπεια μαζικών διαδηλώσεων όπου ο εκπαιδευτικός κόσμος αγωνίστηκε ενάντια στις περαιτέρω περικοπές που σχεδιάζονταν.

Όμως ο δεξιός πρόεδρος της Κολομβίας δεν τήρησε την υπόσχεσή του, με αποτέλεσμα το νέο ξεσηκωμό των φοιτητών.

Με πληροφορίες από Telesur

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νοσοκομείο, γιατρός, νοσοκόμα
ΑΣΕΠ: Τελευταία ημέρα αιτήσεων για τις 775 μόνιμες προσλήψεις στα Νοσοκομεία
Στην προκήρυξη ζητούνται 31 ειδικότητες ΔΕ και ΥΕ και μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όσοι έχουν απολυτήριο γυμνασίου ή λυκείου
ΑΣΕΠ: Τελευταία ημέρα αιτήσεων για τις 775 μόνιμες προσλήψεις στα Νοσοκομεία
γιγαντοπανο
Μήνυμα των Φοιτητικών συλλόγων: «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί. Ολων των νεκρών θα γίνουμε φωνή! Ολοι στην απεργία Τετάρτη 10.30 Προπύλαια»
Γιγαντοπανό στην Βουλή από τους Φοιτητές
Μήνυμα των Φοιτητικών συλλόγων: «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί. Ολων των νεκρών θα γίνουμε φωνή! Ολοι στην απεργία Τετάρτη 10.30 Προπύλαια»
pencil_foto_education.jpg
Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων – Απόφοιτοι επιπέδου 5: Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων
Απόφοιτοι Επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων: Διάταξη για Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επικαιροποίησης γνώσεων
Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων – Απόφοιτοι επιπέδου 5: Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων
πεσεκ εκδηλωση
ΠΕΣΕΚ: Εκδήλωση σήμερα στις 6μμ στη Νομική για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης
Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών  (ΠΕΣΕΚ): Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Δημήτρης Καλτσώνης, Χρήστος Κάτσικας και Άγγελος Θωμόπουλος
ΠΕΣΕΚ: Εκδήλωση σήμερα στις 6μμ στη Νομική για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης