Βραζιλία: Το WhatsApp παραδέχεται παράνομες μαζικές αποστολές μηνυμάτων στις εκλογές του 2018
Παλαιότερο δημοσίευμα βραζιλιάνικης εφημερίδας έκανε λόγο για δράση ιδιωτικών εταιρειών που στήριζαν τον Μπολσονάρου κατά την προεκλογική περίοδο των περσινών εκλογών - «Γνωρίζουμε ότι οι εκλογές μπορούν να κερδηθούν ή να χαθούν στο WhatsApp», δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας

Η δημοφιλής εφαρμογή WhatsApp παραδέχθηκε για πρώτη φορά την Τρίτη ότι στις βραζιλιάνικες εκλογές του 2018, που ανέδειξαν τον ακροδεξιό Ζαΐχ Μπλοσονάρου πρόεδρο της χώρας, απεστάλη παράνομα πλήθος πολιτικών και συχνά αναξιόπιστων μηνυμάτων, μέσω αυτοματοποιημένων συστημάτων SMS καθ' υπόδειξη ιδιωτικών εταιρειών.

«Οι πάροχοι μαζικών μηνυμάτων στις εκλογές του περασμένου έτους παραβίασαν τους όρους χρήσης μας για να φτάσουν (σ.σ τα μηνύματα) σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων», δήλωσε ο Ben Supple, διευθυντής παγκόσμιας δημόσιας πολιτικής της WhatsApp σε ομιλία του στο φεστιβάλ Gabo που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα στο Μεντεγίν της Κολομβίας.

Σε σειρά δημοσιευμάτων τον περασμένο Οκτώβριο, η εφημερίδα Folha της Βραζιλίας αποκάλυψε την πρόσληψη εταιρειών μάρκετινγκ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με σκοπό να αποστείλουν μαζικά πολιτικά μηνύματα χρησιμοποιώντας δόλια τον αριθμό αναγνώρισης ηλικιωμένων πολιτών.

Ειδική έκθεση έδειξε ότι οι επιχειρηματίες υποστηρικτές του τότε υποψήφιου και σημερινού ακροδεξιού προέδρου, Ζαΐχ Μπολσονάρου, χρηματοδότησαν τη μαζική αποστολή των μηνυμάτων εναντίον του αντίπαλου υποψηφίου, Fernando Haddad, του αριστερού Εργατικού Κόμματος.

Το WhatsApp καταδίκασε τις δημόσιες ομάδες της πλατφόρμας που διανέμουν πολιτικό περιεχόμενο. «Βλέπουμε αυτές τις ομάδες ως υπερ tabloids, όπου οι άνθρωποι θέλουν να διαδώσουν ένα μήνυμα σε ένα ακροατήριο και συνήθως μεταδίδουν πιο αμφιλεγόμενο και προβληματικό περιεχόμενο», δήλωσε. «Η σύστασή μας είναι: μην πηγαίνετε σε αυτές τις μεγάλες ομάδες με ανθρώπους που δεν γνωρίζετε, ξεφύγετε από αυτές τις ομάδες και να τις αναφέρετε».

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας που ανήκει στο Facebook δήλωσε ότι η πλατφόρμα αποθαρρύνει τη χρήση ομάδων ως λίστες εκπομπών περιεχομένου, όπως και πολλές ομάδες πολιτικών υποστηρικτών, προσθέτοντας ότι το «Whatsapp δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει οργανικές συνομιλίες μεταξύ μελών της οικογένειας και φίλων».

Ερωτηθείς εάν η χρήση της αίτησης για πολιτικές εκστρατείες παραβίασε τους κανόνες της, απάντησε ότι «δεν παραβιάζει τους κανόνες εφόσον τηρούνται όλοι οι όροι χρήσης που απαγορεύουν την αυτοματοποίηση και τη μαζική ανταλλαγή μηνυμάτων. Όλοι υπόκεινται στα ίδια κριτήρια, ανεξάρτητα από το αν ο χρήστης είναι υποψήφιος για την προεδρία ή αγρότης από την ύπαιθρο».

Ο Ben Supple αναγνώρισε επίσης την επιρροή της εφαρμογής στις εκλογικές διαδικασίες. «Γνωρίζουμε ότι οι εκλογές μπορούν να κερδηθούν ή να χαθούν στο WhatsApp», είπε.

Τα στελέχη της εταιρείας ανέμεναν ότι οι εκλογές του 2018 στη Βραζιλία θα αποτελέσουν σκηνικό για εκστρατείες παραπληροφόρησης. «Γνωρίζαμε πάντα ότι οι εκλογές της Βραζιλίας θα ήταν μια πρόκληση. Ήταν πολύ πολωμένες εκλογές και οι συνθήκες ήταν ιδανικές για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών», πρόσθεσε ο Supple.

Τέλος, ανέφερε ότι η εταιρεία του έχει λάβει σειρά μέτρων για να αποκλείσει τους λογαριασμούς που παραβιάζουν τους κανόνες του, διαδίδοντας αυτοματοποιημένα μηνύματα. Από τον Ιανουάριο, όταν ο αριθμός των μηνυμάτων προώθησης περιορίστηκε σε πέντε, ο συνολικός αριθμός των αποστολών μειώθηκε κατά 25%. Ο Supple δήλωσε ότι η εταιρεία απαγόρευσε δύο εκατομμύρια λογαριασμούς ανά μήνα.

Το WhatsApp δημιουργήθηκε το 2009 και γρήγορα μετατράπηκε σε πολύ δημοφιλές μέσο επικοινωνίας στη Βραζιλία με περισσότερους από 120 εκατομμύρια ανθρώπους να το χρησιμοποιούν. Ωστόσο, έχει μετατραπεί σε ένα εύκολο και ανοιχτό πεδίο για ψευδείς και μη επαληθευμένες πληροφορίες.

Με πληροφορίες από Telesur και Folha

σχετικά άρθρα

«Κεραμέως–Ζαχαράκη οδηγούν σκόπιμα στην ανεργία αναπληρώτριες που εκλέχτηκαν στο ΔΣ της ΔΟΕ και του Συλλόγου τους»
«Κεραμέως–Ζαχαράκη οδηγούν σκόπιμα στην ανεργία αναπληρώτριες που εκλέχτηκαν στο ΔΣ της ΔΟΕ και του Συλλόγου τους»
Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας από το Συντονιστικό Αναπληρωτών - Αδιόριστων Εκπαιδευτικών
«Κεραμέως–Ζαχαράκη οδηγούν σκόπιμα στην ανεργία αναπληρώτριες που εκλέχτηκαν στο ΔΣ της ΔΟΕ και του Συλλόγου τους»
Πρότυπα-Πειραματικά: Αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων
Πρότυπα-Πειραματικά: Αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων
Μετά τις 10 Ιουνίου οι αιτήσεις συμμετοχής για την κλήρωση στα Πειραματικά και τις εξετάσεις στα Πρότυπα
Πρότυπα-Πειραματικά: Αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων