bashar
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η συριακή κυβέρνηση κάνει λόγο για «τουρκικές επεκτατικές βλέψεις» και «επιρρίπτει την ευθύνη για αυτό που ετοιμάζεται να συμβεί σε ορισμένες κουρδικές οργανώσεις», ενώ τονίζει ότι τις είχε προειδοποιήσει να μην γίνουν «εργαλεία στην υπηρεσία της αμερικανικής πολιτικής εναντίον της χώρας τους»

Οι αρχές της Συρίας δεσμεύθηκαν σήμερα να «εναντιωθούν σε οποιαδήποτε επίθεση» της Τουρκίας, η οποία απειλεί να εξαπολύσει επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

«Η Συρία επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της (...) να εναντιωθεί στην τουρκική επίθεση, με όλα τα νόμιμα μέσα», υπογραμμίζει πηγή του υπουργείου Εσωτερικών σε ανακοίνωση την οποία επικαλείται το Sana.

Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία απέστειλε ενισχύσεις και τεθωρακισμένα οχήματα στα σύνορα με τη Συρία, απειλώντας να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον μιας πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, που είναι σύμμαχος της Ουάσινγκτον, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Κάνοντας λόγο για «τουρκικές επεκτατικές βλέψεις» το συριακό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του «τις στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα».

Η Συρία «επιρρίπτει την ευθύνη για αυτό που ετοιμάζεται να συμβεί σε ορισμένες κουρδικές οργανώσεις», υπογραμμίζεται επίσης στο κείμενο, όπου αναφέρεται πως οι αρχές τις είχαν προειδοποιήσει να μην γίνουν «εργαλεία στην υπηρεσία της αμερικανικής πολιτικής εναντίον της χώρας τους».

Παρόλα αυτά, η Δαμασκός «είναι διατεθειμένη να δεχθεί στην αγκαλιά της τα παραστρατημένα παιδιά της».

Επί μακρόν περιθωριοποιημένοι και θύματα διακρίσεων από τις κεντρικές αρχές της Δαμασκού, οι Κούρδοι απέκτησαν ντε φάκτο αυτονομία στο βόρειο τμήμα της χώρας μετά το ξέσπασμα της σύρραξης το 2011.

Η Δαμασκός αρνείται την αυτονομία αυτή και στο παρελθόν το καθεστώς έφθασε μέχρι να χαρακτηρίσει «προδότες» τους μαχητές της μειονότητας για τη συμμαχία τους με την Ουάσινγκτον.

Φοβούμενοι μια τουρκική επίθεση, οι Κούρδοι είχαν ξεκινήσει το περασμένο έτος συνομιλίες με τη Δαμασκό για το μέλλον των περιοχών τους, όμως οι συνομιλίες αυτές δεν είχαν συνέχεια.

Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει ήδη δύο επιθέσεις στη Συρία, εκ των οποίων μία στις αρχές του 2018 η οποία επέτρεψε στον τουρκικό στρατό και σε Σύρους συμμάχους του να πάρουν τον έλεγχο του κουρδικού θυλάκου Αφρίν (βορειοανατολικά).

Η σύρραξη στη Συρία μετατράπηκε σε έναν πολύπλοκο πόλεμο που έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα τον θάνατο τουλάχιστον 370.000 ανθρώπων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σαεκ
Στο τραπέζι κρίσιμα ζητήματα των ΣΑΕΚ στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ
Προσλήψεις, υποστελέχωση, διοικητική ενίσχυση και λειτουργία των ΣΑΕΚ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της ΠΟΕ-ΥΠΑΙΘΑ με τον Υφυπουργό Παιδείας...
Στο τραπέζι κρίσιμα ζητήματα των ΣΑΕΚ στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ
αυλωνιτου
Ελένη Αυλωνίτου: Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ – «Νέο ξεκίνημα» στην Κεντροαριστερά
Η πρώην βουλευτής αποχαιρετά το κόμμα μετά από τρεις δεκαετίες και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας πολιτικής διαδρομής
Ελένη Αυλωνίτου: Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ – «Νέο ξεκίνημα» στην Κεντροαριστερά
Ηλιούπολη
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Έκκληση για στήριξη της ψυχικής υγείας των μαθητών
Πανεπιστημιακοί προειδοποιούν για τη διαρκή πίεση των Πανελλαδικών και ζητούν εκπαιδευτικές αλλαγές με επίκεντρο τον άνθρωπο
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Έκκληση για στήριξη της ψυχικής υγείας των μαθητών