παρίσι γαλλία αστυνομικοί
Γαλλία

Περίπου 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στην πορεία για το κλίμα στο Παρίσι, όμως η κινητοποίηση αυτή σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια: ακροαριστεροί διαδηλωτές παρείσφρυσαν από την πρώτη στιγμή και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Η σημερινή ημέρα ήταν τεταμένη στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου ήταν προγραμματισμένες σχεδόν ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές διαδηλώσεις: εκτός από την πορεία για το κλίμα, μια συγκέντρωση των "κίτρινων γιλέκων" και άλλη μία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σπασμένες βιτρίνες, ζημιές σε τράπεζες, φλεγόμενα αυτοσχέδια οδοφράγματα... Περίπου 1.000 "ριζοσπάστες" διαδηλωτές μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης την πορεία για το κλίμα νωρίς το απόγευμα.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας, προσήχθησαν 164 άνθρωποι εκ των οποίων τέθηκαν υπό κράτηση οι 111. Αστυνομικοί απηύθυναν προφορικές προειδοποιήσεις ή έκοψαν πρόστιμα σε 395 πρόσωπα επειδή βρίσκονταν σε ζώνη όπου απαγορεύονται οι διαδηλώσεις.

Οι οργανωτές εκτιμούν ότι 50.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία. Η περιφέρεια κατεβάζει τον αριθμό αυτό στις 16.000, ενώ η εταιρεία Occurrence, που έκανε έναν υπολογισμό για λογαριασμό γαλλικών μέσων ενημέρωσης, έκανε λόγο για λίγο περισσότερους από 15.000.

Το κέντρο των επεισοδίων σήμερα ήταν η λεωφόρος Σεν-Μισέλ, όπου μέλη του ακροαριστερού κινήματος Black Blocs και "κίτρινα γιλέκα" -κάποιοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους- εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων της τάξης. Στη συνέχεια προκάλεσαν φθορές σε μια τράπεζα και πυρπόλησαν κάδους απορριμάτων.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων αλλά και των αμυντικών όπλων LBD που εκτοξεύουν πλαστικές σφαίρες αλλά είναι αμφιλεγόμενα στη Γαλλία, επειδή στο πρόσφατα παρελθόν έχουν προκαλέσει τραυματισμούς διαδηλωτών.

Η Greenpeace κάλεσε μέσω του Twitter τα μέλη της να απομακρυνθούν, υπογραμμίζοντας ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες για μια ειρηνική πορεία. Άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις ωστόσο προτίμησαν να παραμείνουν στη διαδήλωση.

Μετά τη στιγμιαία σύγχυση, λόγω των επεισοδίων, η πορεία έφτασε τελικά στο Μπερσί, στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα, όπου λίγο αργότερα διαλύθηκε.

"Ρυπαντής της Γης"

Οικολόγοι ακτιβιστές κατέλαβαν μια γέφυρα και μια πεζογέφυρα, απλώνοντας πανό. Σε ένα από αυτά, έγραφαν, στα αγγλικά: "Μακρόν, ο ρυπαντής της Γης".

"Η νομαρχία έκανε τα πάντα για να παρεμποδίσει τη διαδήλωση", κατηγόρησε η Greenpeace τις αρχές, ενώ νωρίτερα είχε καταγγείλει τη ρίψη δακρυγόνων "σε μη βίαιους διαδηλωτές και σε οικογένειες".

Σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, οι κινητοποιήσεις ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνικές. Στη Λιόν συγκεντρώθηκαν περίπου 5.000 άνθρωποι ενώ στο Στρασβούργο συμμετείχαν στην πορεία για το κλίμα 3.600, σύμρφωνα με την αστυνομία.

Στο Μπορντό, περίπου 750 "κίτρινα γιλέκα" ξεκίνησαν μαζί με την πορεία για το κλίμα αλλά λίγο αργότερα τα δύο μπλοκ χωρίστηκαν.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι σε όλη τη Γαλλία συμμετείχαν στις πορείες αυτές περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σοφία Ζαχαράκη, υπουργείο Παιδείας
Σοφία Ζαχαράκη: Πώς θα εφαρμοστεί το ειδικό ποσοστό 2% στις Πανελλαδικές 2026
Πώς θα γίνει η εισαγωγή στα ΑΕΙ για τους υποψηφίους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές - Τι απαντά η υπουργός Παιδείας
Σοφία Ζαχαράκη: Πώς θα εφαρμοστεί το ειδικό ποσοστό 2% στις Πανελλαδικές 2026
βία ανηλίκων
Βία ανηλίκων: Η συνεργασία θεσμών, εκπαιδευτικών και γονέων «κλειδί» για την πρόληψη
Τι προτείνεται στην Εθνική Στρατηγική για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας
Βία ανηλίκων: Η συνεργασία θεσμών, εκπαιδευτικών και γονέων «κλειδί» για την πρόληψη
Η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη
ΑΣΕΠ 2Γ/2022: Στο «τραπέζι» νομοθετική παρέμβαση μετά το Πάσχα για τους αδιόριστους
Επιτυχόντες ΑΣΕΠ: Νέα συνάντηση με την υφυπουργό Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη - Τι συζητήθηκε
ΑΣΕΠ 2Γ/2022: Στο «τραπέζι» νομοθετική παρέμβαση μετά το Πάσχα για τους αδιόριστους
Προσήγαγαν μέλη της νεολαίας της Νέας Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Προσαγωγές σε μέλη της νεολαίας της Νέας Αριστεράς για πανό έξω από το Αμερικανικό Προξενείο
Καταγγελία από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη: «Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως τοποτηρητής του Τραμπ και του Νετανιάχου»
Θεσσαλονίκη: Προσαγωγές σε μέλη της νεολαίας της Νέας Αριστεράς για πανό έξω από το Αμερικανικό Προξενείο