παρίσι γαλλία αστυνομικοί
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Γαλλία

Περίπου 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στην πορεία για το κλίμα στο Παρίσι, όμως η κινητοποίηση αυτή σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια: ακροαριστεροί διαδηλωτές παρείσφρυσαν από την πρώτη στιγμή και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Η σημερινή ημέρα ήταν τεταμένη στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου ήταν προγραμματισμένες σχεδόν ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές διαδηλώσεις: εκτός από την πορεία για το κλίμα, μια συγκέντρωση των "κίτρινων γιλέκων" και άλλη μία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σπασμένες βιτρίνες, ζημιές σε τράπεζες, φλεγόμενα αυτοσχέδια οδοφράγματα... Περίπου 1.000 "ριζοσπάστες" διαδηλωτές μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης την πορεία για το κλίμα νωρίς το απόγευμα.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας, προσήχθησαν 164 άνθρωποι εκ των οποίων τέθηκαν υπό κράτηση οι 111. Αστυνομικοί απηύθυναν προφορικές προειδοποιήσεις ή έκοψαν πρόστιμα σε 395 πρόσωπα επειδή βρίσκονταν σε ζώνη όπου απαγορεύονται οι διαδηλώσεις.

Οι οργανωτές εκτιμούν ότι 50.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία. Η περιφέρεια κατεβάζει τον αριθμό αυτό στις 16.000, ενώ η εταιρεία Occurrence, που έκανε έναν υπολογισμό για λογαριασμό γαλλικών μέσων ενημέρωσης, έκανε λόγο για λίγο περισσότερους από 15.000.

Το κέντρο των επεισοδίων σήμερα ήταν η λεωφόρος Σεν-Μισέλ, όπου μέλη του ακροαριστερού κινήματος Black Blocs και "κίτρινα γιλέκα" -κάποιοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους- εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων της τάξης. Στη συνέχεια προκάλεσαν φθορές σε μια τράπεζα και πυρπόλησαν κάδους απορριμάτων.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων αλλά και των αμυντικών όπλων LBD που εκτοξεύουν πλαστικές σφαίρες αλλά είναι αμφιλεγόμενα στη Γαλλία, επειδή στο πρόσφατα παρελθόν έχουν προκαλέσει τραυματισμούς διαδηλωτών.

Η Greenpeace κάλεσε μέσω του Twitter τα μέλη της να απομακρυνθούν, υπογραμμίζοντας ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες για μια ειρηνική πορεία. Άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις ωστόσο προτίμησαν να παραμείνουν στη διαδήλωση.

Μετά τη στιγμιαία σύγχυση, λόγω των επεισοδίων, η πορεία έφτασε τελικά στο Μπερσί, στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα, όπου λίγο αργότερα διαλύθηκε.

"Ρυπαντής της Γης"

Οικολόγοι ακτιβιστές κατέλαβαν μια γέφυρα και μια πεζογέφυρα, απλώνοντας πανό. Σε ένα από αυτά, έγραφαν, στα αγγλικά: "Μακρόν, ο ρυπαντής της Γης".

"Η νομαρχία έκανε τα πάντα για να παρεμποδίσει τη διαδήλωση", κατηγόρησε η Greenpeace τις αρχές, ενώ νωρίτερα είχε καταγγείλει τη ρίψη δακρυγόνων "σε μη βίαιους διαδηλωτές και σε οικογένειες".

Σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, οι κινητοποιήσεις ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνικές. Στη Λιόν συγκεντρώθηκαν περίπου 5.000 άνθρωποι ενώ στο Στρασβούργο συμμετείχαν στην πορεία για το κλίμα 3.600, σύμρφωνα με την αστυνομία.

Στο Μπορντό, περίπου 750 "κίτρινα γιλέκα" ξεκίνησαν μαζί με την πορεία για το κλίμα αλλά λίγο αργότερα τα δύο μπλοκ χωρίστηκαν.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι σε όλη τη Γαλλία συμμετείχαν στις πορείες αυτές περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τσιπ
Δημοσκοπήσεις: Ποια μικρά κόμματα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής λόγω Τσίπρα και Καρυστιανού
Η επέλαση των νέων κομμάτων συμπιέζει τους μικρούς παίκτες και απειλεί με κοινοβουλευτικό αποκλεισμό
Δημοσκοπήσεις: Ποια μικρά κόμματα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής λόγω Τσίπρα και Καρυστιανού
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές 2026: Διαμαρτυρίες υποψηφίων για ασάφεια σε ένα θέμα – Ζητούν να γίνουν δεκτές εναλλακτικές απαντήσεις
Πολλά από τα παιδιά που διαμαρτύρονται υποστηρίζουν ότι είχαν προετοιμαστεί συστηματικά επί μήνες και θεωρούν ότι κινδυνεύουν να χάσουν πολύτιμα...
Πανελλαδικές 2026: Διαμαρτυρίες υποψηφίων για ασάφεια σε ένα θέμα – Ζητούν να γίνουν δεκτές εναλλακτικές απαντήσεις