prokolomviana antikeimena
Συλλέκτες και μουσεία συχνά υποστηρίζουν ότι στον τόπο προέλευσης του εκάστοτε έργου δεν έχουν την τεχνογνωσία για το πώς να φροντίζουν τις αρχαιότητες

Το πολυσυζητημένο και στην Ελλάδα ζήτημα της αρχαιοκαπηλείας και της κλοπής αρχαιοτήτων συνιστά, χωρίς καμία αμφιβολία, παγκόσμιο. Ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται είναι και το Μεξικό, το υπουργείο Εξωτερικών του οποίου ζήτησε την περασμένη Τετάρτη από το γαλλικό οίκο Millon να σταματήσει μια «παράνομη», όπως τη χαρακτηρίζει, δημοπρασία 120 προ-Κολομβιανών αρχαιοτήτων, στο Παρίσι. Η συλλογή περιλαμβάνει γλυπτά, μάσκες και θρησκευτικά αντικείμενα από το 1000 π.Χ. έως και το 18ο αιώνα.

«Το Μεξικό είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης αυτών των έργων τέχνης και έχουμε έρθει εδώ για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας και να εξηγήσουμε γιατί αυτό παραβιάζει όχι μόνο το δίκαιο του Μεξικού, αλλά και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε σε δημοσιογράφους έξω από τη δημοπρασία στο Drouot, όπου ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η πώληση, ο Juan Manuel Gomez-Robledo, πρεσβευτής της χώρας στη Γαλλία.

«Είναι προφανές ότι γνωρίζουμε πολύ καλά πως ένα ουσιώδες μέρος της αγοράς τροφοδοτείται από παράνομες εκσκαφές. Το μεξικανικό κράτος εξ ορισμού δεν γνωρίζει τι είχε κλαπεί επειδή συνέβη μυστικά αλλά όπου αυτά τα έργα τέχνης εντοπίζονται οπουδήποτε στον κόσμο θα ενεργήσουμε συμβουλές εμπειρογνωμόνων».

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι κάποια αντικείμενα φαίνεται ότι έχουν κλαπεί ή πωλούνται παράνομα, ενώ άλλα μπορεί να μην είναι αυθεντικά.

Το ζήτημα σχετικά με τα προ-Κολομβιανά έργα τέχνης έρχεται εν μέσω μιας γενικότερης συζήτησης για το αν δυτικοί συλλέκτες και μουσεία πρέπει να επιστρέψουν τα αντικείμενα στις χώρες προέλευσής τους.

Συλλέκτες και μουσεία συχνά υποστηρίζουν ότι στον τόπο προέλευσης του εκάστοτε έργου δεν έχουν την τεχνογνωσία για το πώς να φροντίζουν τις αρχαιότητες, επιχείρημα που θυμίζει πολύ τις αντίστοιχες ενστάσεις που προβάλλει το Βρετανικό Μουσείο για τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουήλ Μακρόν, έγινε πέρυσι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που ξεκίνησε μια περιεκτική ανασκόπηση των αντικειμένων που λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια των αποικιακών χρόνων και υποσχέθηκε να επιστρέψει 26 κομμάτια στο Μπενίν.

Με πληροφορίες από Telesur

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κλείσε το WiFi τώρα»: Γιατί οι ειδικοί απαγορεύουν να το έχεις ανοιχτό εκτός σπιτιού

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αλέξης Τσίπρας
Στην Αλεξανδρούπολη ο Τσίπρας: Μήνυμα για πόλεμο, εξωτερική πολιτική και ακρίβεια
Ο Τσίπρας παρουσιάζει την «Ιθάκη» στον Έβρο με αιχμές για Μητσοτάκη και τις διεθνείς εξελίξεις
Στην Αλεξανδρούπολη ο Τσίπρας: Μήνυμα για πόλεμο, εξωτερική πολιτική και ακρίβεια
τραμπ
Τραμπ: «Αν οι σύμμαχοι δεν βοηθήσουν στα Στενά του Ορμούζ, το μέλλον του ΝΑΤΟ θα είναι κακό»
Η παρέμβαση Τραμπ αποτελεί σαφή προσπάθεια μεταφοράς του κόστους ασφάλειας των Στενών του Ορμούζ σε μια ευρύτερη διεθνή συμμαχία. Το ερώτημα που...
Τραμπ: «Αν οι σύμμαχοι δεν βοηθήσουν στα Στενά του Ορμούζ, το μέλλον του ΝΑΤΟ θα είναι κακό»