Ζαΐχ Μπολσονάρου
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Στο «πνεύμα Μπολσονάρου» και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστου Αραούζου διέψευσε κατηγορηματικά χθες Τετάρτη ότι η χώρα του καταστρέφει βάζοντας φωτιές το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και υποστήριξε ότι η ανυπόστατη κινδυνολογία για το φαινόμενο της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής απειλεί τη βραζιλιάνικη «εθνική κυριαρχία».

«Δεν υπάρχει καμιά καταστροφή λόγω της κλιματικής αλλαγής», διαβεβαίωσε ο Αραούζου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συντηρητικό κέντρο μελετών Heritage Foundation των ΗΠΑ. «Κρίνοντας από τον διάλογο που γίνεται, νομίζει κανένας πως βιώνουμε το τέλος του κόσμου», πρόσθεσε.

Η πρόσφατη έξαρση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, που αρκετοί αποκαλούν τους πνεύμονες του πλανήτη, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος δίνει την προτεραιότητα στην ανάπτυξη των Πολιτειών όπου εκτείνεται το δάσος μάλλον, παρά στην προστασία του από τις πυρκαγιές.

Ο Αραούζου, ο οποίος διατείνεται πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, επιχειρηματολόγησε ότι όσοι κινδυνολογούν επιδιώκουν να προσποριστούν πολιτικά οφέλη, φθάνοντας στο σημείο να καταγγείλει μια συνωμοσία της Αριστεράς εναντίον των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, η εθνική κυριαρχία της οποίας απειλείται, κατ’ αυτόν.

Κατά τον επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας, οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου φέτος είναι περίπου ίσες με τον μέσον όρο, ενώ στην αποψίλωση του τροπικού δάσους αποδίδεται το 2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σε όλο τον πλανήτη, επέμεινε, η αποψίλωση των δασών προκαλεί το 11% των συνολικών εκπομπών CO2.

«Ακόμα κι αν υποθέταμε ότι οι εκπομπές CO2 επηρεάζουν άμεσα τη θερμοκρασία, πράγμα που τα μοντέλα των υπολογιστών δεν αποδεικνύουν, δεν ευθύνεται η Βραζιλία», διαβεβαίωσε ο Αραούζου.

Ο Μπολσονάρου απορρίπτει ως ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας του τις διεθνείς επικρίσεις για τον τρόπο που η κυβέρνησή του έχει χειριστεί τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και διαμηνύει ότι η Μπραζίλια θα αναπτύξει την περιοχή όπου εκτείνεται το δάσος όπως κρίνει η ίδια, όχι όπως της υπαγορεύει οποιοσδήποτε.

Ο Αραούζου υπερθεμάτισε, λέγοντας πως ορισμένοι σκιαγραφούν τη Βραζιλία ως τη «χώρα που καταστρέφει τον πλανήτη», προτείνουν να της επιβληθούν εμπορικές κυρώσεις, ακόμη και να γίνει «εισβολή» στο έδαφός της.

Ο βραζιλιάνος ΥΠΕΞ έκανε την τοποθέτηση αυτή περίπου δέκα ημέρες πριν διεξαχθεί η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Στο στόχαστρο της Αστυνομίας τρεις καθηγητές του ΑΠΘ: Για «ανυπόστατες κατηγορίες» περί προπηλακισμού Αντιπρύτανη κάνει λόγο ο ΕΣΔΕΠ
Μετωπική σύγκρουση στο ΑΠΘ: Ο ΕΣΔΕΠ καταγγέλλει συνδικαλιστικές διώξεις κατά του προεδρείου του και θεσμική εκτροπή στο campus
Στο στόχαστρο της Αστυνομίας τρεις καθηγητές του ΑΠΘ: Για «ανυπόστατες κατηγορίες» περί προπηλακισμού Αντιπρύτανη κάνει λόγο ο ΕΣΔΕΠ
τεχνη
Τζένσεν Χουάνγκ για την εργασιακή ανασφάλεια: Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευκαιρία και όχι απειλή
Τζένσεν Χουάνγκ στους νέους επαγγελματίες: Η τεχνητή νοημοσύνη ως καταλύτης δημιουργίας και όχι ως αιτία ανεργίας
Τζένσεν Χουάνγκ για την εργασιακή ανασφάλεια: Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευκαιρία και όχι απειλή
εβε
Εφιάλτης στο Έβερεστ: Η στιγμή που γιγαντιαία χιονοστιβάδα ισοπεδώνει κατασκήνωση βάσης
Ορειβάτες καταγράφουν τη μάχη τους με τα στοιχεία της φύσης στην οροφή του κόσμου
Εφιάλτης στο Έβερεστ: Η στιγμή που γιγαντιαία χιονοστιβάδα ισοπεδώνει κατασκήνωση βάσης
Δημαρχείο
Μπαράζ προσλήψεων στους Δήμους: 1.101 θέσεις εργασίας για την κάλυψη εποχικών και κατεπειγουσών αναγκών
Εποχική ενίσχυση για Δήμους και Περιφέρειες: Πού ζητείται προσωπικό για καθαριότητα, πυρασφάλεια και προσχολική αγωγή
Μπαράζ προσλήψεων στους Δήμους: 1.101 θέσεις εργασίας για την κάλυψη εποχικών και κατεπειγουσών αναγκών