gran canaria fotia
Οι φλόγες φθάνουν, σε ορισμένες περιοχές, έφθασαν τα 50 μέτρα - Το κύριο μέτωπο βρίσκεται στο φυσικό πάρκο Ταμαντάμπα, τον «βασικό πνεύμονα πρασίνου στη νήσο,το περιβαλλοντικό κόσμημα του Γκραν Κανάρια»

Το δημοφιλές για τους τουρίστες νησί Γκραν Κανάρια βρίσκεται στο έλεος της τρίτης κατά σειρά πυρκαγιάς σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών, η οποία παραμένει σήμερα εκτός ελέγχου, με τις αρχές να κάνουν λόγο για μια «περιβαλλοντική τραγωδία», καθώς έχει μετατρέψει σε στάχτη προστατευόμενα φυσικά καταφύγια.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, αυτή η δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το Σάββατο στα κεντρικά της νήσου, έχει ήδη κάψει 60.000 στρέμματα γης και έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι φλόγες φθάνουν, σε ορισμένες περιοχές, σε ύψος 50 μέτρων, εμποδίζοντας τους περίπου 1.000 πυροσβέστες κι άλλα σώματα που έχουν αναπτυχθεί να συνεχίσουν το έργο της κατάσβεσης, ακόμα και με τη βοήθεια 14 εναέριων μέσων που επιχειρούν στο σημείο.

Αύριο αναμένεται να φθάσουν στην περιοχή επιπλέον πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Αυτή η ανάπτυξη δυνάμεων «είναι η σημαντικότερη που έχει ποτέ οργανωθεί στα Κανάρια και μία από τις μεγαλύτερες στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας.

«Μεγάλες στήλες καπνού καλύπτουν την περιοχή (…), είναι πιο περίπλοκο να επιχειρήσουμε με εναέρια μέσα και αδύνατο, την παρούσα στιγμή, να εισέλθουμε (στην πληγείσα περιοχή) με επίγεια μέσα» εξήγησε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Άνχελ Βικτόρ Τόρες.

«Πρόκειται για μια περιβαλλοντική τραγωδία» είπε με ανησυχία, υπογραμμίζοντας ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην προστασία των κατοικημένων περιοχών.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση» επισήμανε ο Λουίς Πλάνας. «Η σημερινή και η αυριανή ημέρα θα είναι κρίσιμες, (όμως) αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σβήσουμε την πυρκαγιά τις επόμενες 48 ώρες» προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, οι αυξημένες θερμοκρασίες, ο αέρας και η «βροχή» στάχτης ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέες εστίες φωτιάς, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη η μάχη με τις φλόγες.

Το κύριο μέτωπο βρίσκεται στο φυσικό πάρκο Ταμαντάμπα, ένα δάσος με πεύκα.

«Είναι ο βασικός πνεύμονας πρασίνου στη νήσο, (…) το περιβαλλοντικό κόσμημα του Γκραν Κανάρια» υπογραμμίζει η Λουρντ Ερνάντεθ, μια ειδικός στις δασικές πυρκαγιές της WWF, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αρχές χρειάστηκε να προχωρήσουν σε νέες εκκενώσεις στην καρδιά του νησιού, που βρίσκεται στα ανοικτά του Μαρόκου.

Περίπου 100 άνθρωποι χρειάστηκε να «αμπαρωθούν» σε ένα κτίριο στην Αρτενάρα, καθώς ήταν πολύ επικίνδυνο να εγκαταλείψουν το χωριό.

Συνολικά, τουλάχιστον 9.000 κάτοικοι χωριών απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, σύμφωνα με τις αρχές. Δεν υπάρχουν θύματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικός με απογοήτευση
Σε παραίτηση αναγκάστηκε αναπληρώτρια: Ζητούσε απόσπαση για να φροντίσει το παιδί της και έλαβε… σιωπή
Σε παραίτηση αναγκάστηκε αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, μητέρα παιδιού με αυτισμό - Το αίτημα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ζακύνθου
Σε παραίτηση αναγκάστηκε αναπληρώτρια: Ζητούσε απόσπαση για να φροντίσει το παιδί της και έλαβε… σιωπή
Ηλικιωμένος - Νεαρός
Είμαστε φτιαγμένοι να ζούμε πάνω από 130 χρόνια εάν μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες
«Απ’ ό,τι φαίνεται είμαστε φτιαγμένοι για 132 χρόνια» - Η μεγάλη αποκάλυψη στο γιατί «χάνουμε» χρόνια ζωής
Είμαστε φτιαγμένοι να ζούμε πάνω από 130 χρόνια εάν μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες
Σεξουαλική αγωγή
Σεξουαλική αγωγή: Τα παιδιά ρωτούν, εμείς ξέρουμε να απαντήσουμε;
Στα σχολεία του 2025 πρέπει να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για τη σεξουαλική αγωγή - Γιατί πολλοί εκπαιδευτικοί και γονείς δηλώνουν πιο ανέτοιμοι...
Σεξουαλική αγωγή: Τα παιδιά ρωτούν, εμείς ξέρουμε να απαντήσουμε;