libii nauagio
«Αρχίσαμε να πίνουμε το νερό της θάλασσας. Στις πέντε ημέρες, δύο άνθρωποι είχαν πεθάνει. Κατόπιν, είχαμε δύο νεκρούς κάθε ημέρα» - «Είδαμε να περνάνε πολλά πλοία. Φωνάζαμε "βοήθεια, βοήθεια!". Τους κάναμε σήματα, όμως εκείνοι μας προσπερνούσαν χωρίς να σταματάνε»

Ένας Αιθίοπας, που διασώθηκε τη Δευτέρα, ενώ βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση μέσα σε μια μικρή λέμβο, που είχε φύγει από τη Λιβύη 11 ημέρες νωρίτερα, περιγράφει από τη Μάλτα την κόλαση που βίωσε εν πλω και τον αργό θάνατο που υπέμειναν οι 14 συνεπιβάτες του.

«Ήμασταν 15 στο πλεούμενο και είμαι ο μόνος που επέζησε. Ο Θεός έστειλε τους Μαλτέζους να με σώσουν» είπε ο 38χρονος Μοχάμεντ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Times of Malta, από το κρεβάτι του στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Μέλος μιας οργάνωσης ανταρτών στην Αιθιοπία, αφηγείται ότι διέφυγε πριν από 15 χρόνια στην Ερυθραία κατόπιν στο Σουδάν. Έπειτα από συμβουλές φίλων του, που έχουν εγκατασταθεί στη Γερμανία, πρόσφατα πήγε στη Λιβύη για να επιχειρήσει να φθάσει στην Ευρώπη μέσω της θαλάσσιας οδού.

Για 630 ευρώ (700 δολάρια) επιβιβάστηκε την 1η Αυγούστου σε μια μικρή λέμβο στη Ζαούια, 45χλμ δυτικά της Τρίπολης. Μαζί του βρίσκονταν 5 Γκανέζοι, μεταξύ αυτών μια έγκυος γυναίκα, δύο άνδρες από την Αιθιοπία και 10 Σομαλοί.

Ο διακινητής «μας έδωσε ένα GPS και μας είπε "πηγαίνετε στη Μάλτα"».

Πρώτα, εξαντλήθηκαν τα καύσιμα, κατόπιν τα τρόφιμα και το νερό.

«Αρχίσαμε να πίνουμε το νερό της θάλασσας. Στις πέντε ημέρες, δύο άνθρωποι είχαν πεθάνει. Κατόπιν, είχαμε δύο νεκρούς κάθε ημέρα» αναφέρει ο διασωθείς.

«Είδαμε να περνάνε πολλά πλοία. Φωνάζαμε "βοήθεια, βοήθεια!". Τους κάναμε σήματα, όμως εκείνοι μας προσπερνούσαν χωρίς να σταματάνε. Πέρασε κι ένα ελικόπτερο από πάνω μας και έφυγε» καταγγέλλει.

Με τη ζέστη που επικρατούσε, η οσμή από τα πτώματα έγινε αφόρητη. Ο Μοχάμεντ, μαζί με τον Ισμαήλ, έναν Σομαλό που γνώρισε στη Λιβύη πέταξαν έναν έναν τους νεκρούς στη θάλασσα εωσότου μείνουν μόνοι τους στη βάρκα.

Ο Μοχάμεντ δεν θυμάται καν που είδε τον Ισμαήλ να πεθαίνει. Δεν θυμάται καν την άφιξη των λιμενικών της Μάλτας, που τους είχε προειδοποιήσει ένα αεροσκάφος της Frontex. Ξύπνησε σε ένα νοσοκομείο της Μάλτας, όπου τον είχαν μεταφέρει με ελικόπτερο.

Από τις αρχές του έτους, η μικρότερη χώρα της ΕΕ έχει διασώσει και υποδεχθεί περισσότερους από 1000 μετανάστες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών

Πώς να πάρετε έως 36.000€ για ανακαίνιση με επιδότηση 90%

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες: Ο μύθος των «εύκολων» θεμάτων και η σκληρή αλήθεια των μαθημάτων-καρμανιόλα
Με έναν τρόπο σχεδόν τεχνικό, η δυσκολία ρυθμίζεται ώστε να παράγεται μια συγκεκριμένη εικόνα: λίγοι άριστοι, αρκετοί μέτριοι και πολλοί που μένουν...
Πανελλήνιες: Ο μύθος των «εύκολων» θεμάτων και η σκληρή αλήθεια των μαθημάτων-καρμανιόλα
mitera-paidia-oikogeneia.jpg
Συντάξεις μητέρων ανηλίκων: Πότε «κλειδώνει» η έξοδος και πότε οδηγεί στα 67
Οι κρίσιμες ημερομηνίες, οι 5.500 ημέρες ασφάλισης και τα συχνά λάθη που στερούν τα ευνοϊκά όρια συνταξιοδότησης
Συντάξεις μητέρων ανηλίκων: Πότε «κλειδώνει» η έξοδος και πότε οδηγεί στα 67
aeroplano-aerodromio-ypa-taksidi.jpg
Δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη για 40.000 νέους: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το DiscoverEU
Ποιοι δικαιούνται το «χρυσό εισιτήριο» της ΕΕ και μέχρι πότε μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο δημοφιλές πρόγραμμα
Δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη για 40.000 νέους: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το DiscoverEU