Γροιλανδία
Δανοί πολιτικοί περιγέλασαν σήμερα την ιδέα να πωληθεί η Γροιλανδία στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από δημοσίευμα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει συζητήσει ιδιωτικά με τους συμβούλους το ενδεχόμενο να αγοράσει το μεγαλύτερο νησί του κόσμου

Ο Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί τον Σεπτέμβριο την Κοπεγχάγη και η Αρκτική θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη στη διάρκεια των συναντήσεών του με τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Γροιλανδίας, η οποία είναι αυτόνομο έδαφος της Δανίας.

«Πρέπει να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο εντελώς εκτός εποχής», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Μερικοί σύμβουλοι θεώρησαν αστείο την ιδέα να αγορασθεί η Γροιλανδία, όμως άλλοι στον Λευκό Οίκο την πήραν περισσότερο στα σοβαρά, είπαν χθες, Πέμπτη, στο Ρόιτερ δύο πηγές εξοικειωμένες με την κατάσταση.

Τα περί αγοράς της Γροιλανδίας αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την εφημερίδα Wall Street Journal.

«Αν το σκέπτεται αληθινά αυτό, τότε είναι η τελική απόδειξη πως έχει τρελαθεί», δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό DR ο Σόρεν Έσπερσεν, εκπρόσωπος του Δανικού Λαϊκού Κόμματος για εξωτερικές υποθέσεις.

«Η σκέψη ότι η Δανία θα πουλήσει 50.000 πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εντελώς γελοία», δήλωσε.

Η Γροιλανδία, ένα αυτοδιοικούμενο τμήμα της Δανίας που βρίσκεται ανάμεσα στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, εξαρτάται από την οικονομική στήριξη της Δανίας.

«Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι στη Γροιλανδία πιστεύουν πως είναι καλύτερα να έχουν μια σχέση με τη Δανία απ' ό,τι με τις ΗΠΑ, μακροπρόθεσμα», είπε στο Ρόιτερ η Όγια Χέμνιτς Λάρσεν, δανή βουλευτής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της Γροιλανδίας, του Inuit Ataqatigiit (IA).

«Το πρώτο που σκέπτομαι είναι 'Όχι, ευχαριστώ'», πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν και ο υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ δεν ήταν διαθέσιμοι να σχολιάσουν, όμως αξιωματούχοι είπαν πως θα απαντήσουν αργότερα σήμερα. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη δεν ήταν επίσης διαθέσιμη για σχόλιο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας

Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος

Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νίκος Παπαϊωάννου
Νίκος Παπαϊωάννου: Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου ο υφυπ. Παιδείας
Ο υφυπουργός Παιδείας μεταβαίνει στην Ιταλία για την 106η συνάντηση της Διαχειριστικής Επιτροπής
Νίκος Παπαϊωάννου: Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου ο υφυπ. Παιδείας
Επίθεση του IDF στον Λίβανο
Διπλωματικός μαραθώνιος στην Ουάσινγκτον για την εκεχειρία στον Λίβανο - Η Χεζμπολάχ δεν αναγνωρίζει καμία συμφωνία
Παρά το γεγονός ότι οι εχθροπραξίες στο πεδίο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, η συγκέντρωση των διπλωματικών αποστολών στην αμερικανική πρωτεύουσα...
Διπλωματικός μαραθώνιος στην Ουάσινγκτον για την εκεχειρία στον Λίβανο - Η Χεζμπολάχ δεν αναγνωρίζει καμία συμφωνία
Αφροδίτη Λατινοπούλου: Μιμήθηκε live τη Ζωή Κωνσταντοπούλου - «Είναι η Ελένη Λουκά της πολιτικής»
Αφροδίτη Λατινοπούλου: Μιμήθηκε live τη Ζωή Κωνσταντοπούλου - «Είναι η Ελένη Λουκά της πολιτικής»
Μέχρι και το ταλέντο της στη... μίμηση επιστράτευσε η Αφροδίτη Λατινοπούλου για να επιτεθεί στη Ζωή Κωνσταντοπούλου (vid)
Αφροδίτη Λατινοπούλου: Μιμήθηκε live τη Ζωή Κωνσταντοπούλου - «Είναι η Ελένη Λουκά της πολιτικής»