«Χρυσά» μεροκάματα στα αζήτητα: Το επάγγελμα με μισθό 5.000 ευρώ που δεν επιλέγει κανείς

Κόσμος 0

Ιταλία: Η δικαιοσύνη αναστέλλει το διάταγμα Σαλβίνι - Επιτρέπει σε πλοίο με μετανάστες να εισέλθει στα χωρικά ύδατα

Open Arms
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε χθες ότι θα εμποδίσει τόσο το πλοίο της Open Arms όσο κι ένα πλοίο γαλλικών μκο, το Ocean Viking, να μεταφέρουν στην Ιταλία περισσότερους από 500 μετανάστες - «Πρόκειται για μια επιτυχία: το ναυτικό δίκαιο υπερισχύει»

Διοικητικό δικαστήριο της Ρώμης αποφάσισε σήμερα ότι θα πρέπει να επιτραπεί σε ισπανικό πλοίο επιχειρήσεων διάσωσης, που μεταφέρει περίπου 150 μετανάστες, να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αναστέλλοντας την ισχύ του διατάγματος του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που το απαγόρευε.

«Κερδίσαμε την προσφυγή που καταθέσαμε ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου στην Ιταλία εναντίον του διατάγματος για την ασφάλεια του (Ματέο) Σαλβίνι», δήλωσε ο Όσκαρ Καμπς, ο ιδρυτής της μκο Proactiva Open Arms, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Μαδρίτη.

Η ισπανική μκο είχε προσφύγει στην ιταλική δικαιοσύνη ζητώντας να δώσει το πράσινο φως για να πάει στην Ιταλία, με το επιχείρημα ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο προβλέπει πως έχει το δικαίωμα να μεταφέρει τους μετανάστες σε ασφαλές μέρος.

Ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε χθες ότι θα εμποδίσει τόσο το πλοίο της Open Arms όσο κι ένα πλοίο γαλλικών μκο, το Ocean Viking, να μεταφέρουν στην Ιταλία περισσότερους από 500 μετανάστες, που είχαν διασώσει από τη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο της Ρώμης επισημαίνει ότι η προσφυγή του Open Arms «δεν φαίνεται να στερείται νομικής βάσεως». Υπογραμμίζεται, δε, ότι το πλοίο ξεκάθαρα βρέθηκε ενώπιον μιας «έκτακτης και σοβαρής» κατάστασης.

Επομένως, τονίζεται, πρέπει να επιτραπεί στο πλοίο να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα και να λάβει «άμεση βοήθεια» για τους «διασωθέντες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Όπως διαβεβαίωσε ο Όσκαρ Καμπς, το ιταλικό δικαστήριο αποφάσισε την «αποβίβαση» των 147 μεταναστών, τους οποίους η Ιταλία αρνείτο να υποδεχθεί.

«Το μόνο που λείπει είναι μας ορίσουν το λιμάνι» όπου θα αποβιβάσουμε τον κόσμο, πρόσθεσε ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας ότι η μκο θα τηρήσει όλες τις νομικές διαδικασίες.

«Πρόκειται για μια επιτυχία: το ναυτικό δίκαιο υπερισχύει» σημείωσε ο Καμπς, προσθέτοντας: «στην Ιταλία, όλος ο κόσμος δεν σκέφτεται όπως ο Σαλβίνι».

Προς το παρόν ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας, δεν έχει σχολιάσει τη δικαστική απόφαση. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, είχε περάσει έναν νέο νόμο που προβλέπει την επιβολή προστίμων, έως και 1 εκατομμυρίου ευρώ, σε πλοία που εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας χωρίς άδεια.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πόσοι θα προσληφθούν ανά κλάδο και ειδικότητα στην Α΄ φάση

Έρχεται σταδιακή επιστροφή 13ου μισθού και 13ης σύνταξης; Τα σχέδια της κυβέρνησης

Ήξερες ότι το «χαλί» δεν είναι ελληνική λέξη; Πώς λέγεται στα ελληνικά

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος