ierousalim sygkrouseis
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Δεκάδες τραυματίες

Συγκρούσεις ανάμεσα σε ισραηλινούς αστυνομικούς και σε πιστούς στην πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ προκάλεσαν δεκάδες τραυματίες μεταξύ των Παλαιστινίων σήμερα, ημέρα σημαντικών γιορτών τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους εβραίους.

Για τους μουσουλμάνους είναι σήμερα η πρώτη ημέρα της γιορτής Αΐντ αλ-Άντχα και μετά την προσευχή στο τζαμί Αλ-Άκσα, που βρίσκεται στη μέση της πλατείας, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι άρχισαν να φωνάζουν στα αραβικά «Με την ψυχή μας, με το αίμα μας, θυσιαζόμαστε για σένα, Αλ-Άκσα».

Ξέσπασαν συγκρούσεις και οι δυνάμεις της τάξης, που ελέγχουν την πρόσβαση στην πλατεία, έκαναν χρήση βομβίδων κρότου για να επιχειρήσουν να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι πετούσαν εναντίον τους αντικείμενα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν επιτόπου.

«Είναι το τζαμί μας, είναι η Αΐντ μας, όμως ο στρατός έφθασε και άρχισε να χτυπάει και να ρίχνει βομβίδες κρότου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άσια Αμπού Σνινέχ, 32 ετών.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για 61 τραυματίες, 15 από τους οποίους χρειάσθηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως τραυματίσθηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

Αντιμέτωπη με τις εντάσεις, η αστυνομία αρχικά εμπόδισε την πρόσβαση στον χώρο των εβραίων, οι οποίοι γιορτάζουν επίσης μια σημαντική θρησκευτική γιορτή, την Τισσά Μπεάβ. Όμως, έπειτα από επικρίσεις, άνοιξε και πάλι την μοναδική θύρα εισόδου που μπορούν να χρησιμοποιούν οι εβραίοι για να έχουν πρόσβαση στον χώρο.

Οι εβραίοι επιτρέπεται να μεταβαίνουν σε συγκεκριμένες ώρες στην πλατεία, αλλά όχι και να προσεύχονται εκεί ώστε να μην υποδαυλίζονται οι εντάσεις.

«Είναι δική μας»

Εντούτοις ένταση επικράτησε όταν εκατοντάδες εβραίοι μπόρεσαν να διεισδύσουν στην περίμετρο της πλατείας.

Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν πως ο χώρος αυτός «είναι δικός τους, όμως είναι δικός μας!», δήλωσε μια νεαρή εβραία, η Σοφία Γκέουλα Κοέν, η οποία είχε φθάσει στην πλατεία. «Πάνε 2.000 χρόνια που περιμένουμε για να βρεθούμε εδώ και την ημέρα (επέτειο) που ο Ναός καταστράφηκε, μας λένε να μην μπούμε, είναι σοβαρό!».

Στην καρδιά της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, η πλατεία των Τζαμιών βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης που κατελήφθη το 1967 από το Ισραήλ, το οποίο στη συνέχεια την προσάρτησε χωρίς η προσάρτηση αυτή να αναγνωρισθεί ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου

Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Το πλάνο διορισμών εκπαιδευτικών 2026-2027 και η εφαρμογή του EduPlan
Πώς το EduPlan αλλάζει τους διορισμούς εκπαιδευτικών - Η επίσημη απάντηση της Σοφίας Ζαχαράκη στη Βουλή
Σοφία Ζαχαράκη: Το πλάνο διορισμών εκπαιδευτικών 2026-2027 και η εφαρμογή του EduPlan
panelladikes-exetaseis-taxi-neo-1440x564_c.jpg
20.000 λιγότερες αιτήσεις στον ΑΣΕΠ για την εκπαίδευση: Ένα ηχηρό μήνυμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί
Οι 20.000 λιγότερες αιτήσεις ίσως να είναι η πιο ηχηρή προειδοποίηση που έχει λάβει η εκπαιδευτική πολιτική τα τελευταία χρόνια.
20.000 λιγότερες αιτήσεις στον ΑΣΕΠ για την εκπαίδευση: Ένα ηχηρό μήνυμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Ξανανοίγει η διαδικασία για τη στελέχωση των Περιφερειακών Συμβουλίων - Κρίσεις διευθυντών το 2027
Η έκδοση συμπληρωματικής πρόσκλησης δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το αν το υπουργείο επιδιώκει τη διεύρυνση της δεξαμενής υποψηφίων ή αν η...
Ξανανοίγει η διαδικασία για τη στελέχωση των Περιφερειακών Συμβουλίων - Κρίσεις διευθυντών το 2027