Ινδονησία: Η Τζακάρτα στέλνει πίσω κοντέινερ με απορρίμματα στη Γαλλία και το Χονγκ Κονγκ
Η Ινδονησία έστειλε πίσω στη Γαλλία και το Χονγκ Κονγκ επτά κοντέινερ με απορρίμματα που είχαν εισαχθεί παράνομα στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος των τοπικών τελωνειακών αρχών, την ώρα που οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας πολλαπλασιάζουν τις επιχειρήσεις τους αυτού του είδους για να μην είναι πλέον οι χωματερές των πλούσιων χωρών.

Τα εμπορευματοκιβώτια που εστάλησαν πίσω περιέχουν οικιακά απορρίμματα, πλαστικά απορρίμματα και επικίνδυνα υλικά σε παραβίαση των κανόνων εισαγωγής, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές της ινδονησιακής νήσου Μπατάμ.

"Τα κοντέινερ αναχώρησαν χθες Δευτέρα και αξιωματούχοι που παρίσταντο επιβεβαίωσαν την αποχώρησή τους", δήλωσε σήμερα στο AFP η Σουσίλα Μπράτα, αξιωματούχος των τοπικών τελωνειακών αρχών.

Προηγουμένως, ένας άλλος υπεύθυνος είχε διευκρινίσει ότι τα πέντε από τα κοντέινερ έχουν προορισμό το Χονγκ Κονγκ και τα δύο άλλα τη Γαλλία.

Οι αρχές αναμένουν εξάλλου την έκδοση των σχετικών αδειών για να στείλουν πίσω άλλα 42 κοντέινερ με απορρίμματα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Γερμανία.

Η απόφαση της Κίνας το 2018 να σταματήσει την εισαγωγή πλαστικών απορριμμάτων από ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσε χάος στην παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης και ανάγκασε τις ανεπτυγμένες χώρες να βρουν νέους προορισμούς για τα απορρίμματά τους.

Έκτοτε, τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων έχουν επαναδρομολογηθεί προς χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας όπου οι δυνατότητες ανακύκλωσης είναι περιορισμένες.

Από τις αρχές Ιουλίου η Τζακάρτα έχει επιστρέψει 8 κοντέινερ στην Αυστραλία. Τον Ιούνιο εξάλλου η Ινδονησία είχε ήδη στείλει πίσω άλλα 5 στις ΗΠΑ.

Οι εικόνες από ποτάμια της νοτιοανατολικής Ασίας να είναι γεμάτα με τόνους σκουπιδιών και οι φωτογραφίες ψαριών που βρέθηκαν νεκρά με το στομάχι τους γεμάτο πλαστικά προκάλεσαν κατακραυγή.

Περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών παράγονται ετησίως. Μεγάλο μέρος από αυτά καταλήγει σε χωματερές ή στις θάλασσες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου
Κατατακτήριες εξετάσεις ΑΕΙ: Τέλος στην κάλυψη κενών θέσεων χωρίς τη «βάση»
Διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τη διαδικασία κατατακτηρίων εξετάσεων σε Τμήματα ή Μονοτμηματικές Σχολές των ΑΕΙ
Κατατακτήριες εξετάσεις ΑΕΙ: Τέλος στην κάλυψη κενών θέσεων χωρίς τη «βάση»
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Εκτός σχολικής μονάδας η διευθύντρια του ΕΠΑΛ Χαλανδρίου με απόφαση του Διευθυντή εκπαίδευσης
Aπόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, Νικόλαου Ζαρκαδούλα, χωρίς να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις για τους λόγους της...
Εκτός σχολικής μονάδας η διευθύντρια του ΕΠΑΛ Χαλανδρίου με απόφαση του Διευθυντή εκπαίδευσης
kpg1_19.jpg
Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Αποτελέσματα των εξετάσεων περιόδου 2025Β
Περισσότεροι από 4.600 οι επιτυχόντες σε Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Τουρκικά
Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Αποτελέσματα των εξετάσεων περιόδου 2025Β
τάξη
Χωρίς επαρκή θέρμανση και βασικό εξοπλισμό τα σχολεία του Δήμου Νότιας Κέρκυρας
Σοβαρές ελλείψεις και επικίνδυνες υποδομές στα σχολεία της Νότιας Κέρκυρας καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί
Χωρίς επαρκή θέρμανση και βασικό εξοπλισμό τα σχολεία του Δήμου Νότιας Κέρκυρας