Thumbnail
Εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη

Η μη κυβερνητική οργάνωση της Υεμένης Mwatana for Human Rights κατήγγειλε τη στρατολόγηση περισσότερων από χιλίων παιδιών στην εμπόλεμη αυτή χώρα, «κυρίως» από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, στην ετήσια έκθεσή της που παρουσιάστηκε σήμερα στο Παρίσι.

Η οργάνωση κατέγραψε τουλάχιστον «1.117 περιπτώσεις παιδιών που στρατολογήθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς το 2018», εκ των οποίων «το 72% από την οργάνωση Άσαρ Αλάχ (Χούτι)», περιλαμβανομένων μικρών κοριτσιών.

Όμως όλες οι ένοπλες ομάδες στην Υεμένη ευθύνονται για τέτοιου είδους ενέργειες, αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με την ΜΚΟ, η οποία επισημαίνει ότι το 17% των παιδιών έχει στρατολογηθεί από τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το 11% από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Είναι η πρώτη φορά που η Mwatana καταγράφει περιπτώσεις στρατολόγησης ανηλίκων στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην Υεμένη από το 2014 και έχει από το 2015 προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως αλλά και τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Τα παιδιά χρησιμοποιούνται « από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές» για να «πολεμούν, να φυλάσσουν σημεία ελέγχου, να προσφέρουν επιμελητειακή στήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Η οργάνωση αναφέρεται σε πολλές συγκεκριμένες περιπτώσεις, ανάμεσά τους και αυτή 16 νέων «όλων μικρότερων των 17 ετών» που έλαβαν στρατιωτική εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο του 2018 από την οργάνωση Άνσαρ Αλάχ στην επαρχία Χουάρα.

Η Mwatana διευκρινίζει ότι για τη σύνταξη της έκθεσής της με τίτλο: «Κατεστραμμένες ζωές: η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη το 2018» έκανε 2.065 συνεντεύξεις στα αραβικά με θύματα, συγγενείς τους, μάρτυρες και ιατρικό προσωπικό και προσωπικό οργανώσεων αρωγής.

Η ΜΚΟ καταγγέλλει τις επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και ιατρικών εγκαταστάσεων (16), τουλάχιστον 74 περιπτώσεις παρεμπόδισης διανομής βοήθειας, «για το 83% των οποίων ευθύνονται οι Χούτι», 60 επιθέσεις εναντίον σχολείων και πολλές «περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων από τις οποίες οι οκτώ αφορούσαν παιδιά», τον θάνατο 375 αμάχων από αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των σιιτών ανταρτών, αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια και εξαφανίσεις.

«Κάθε ημέρα που περνά οι αντιμαχόμενες πλευρές πλήττουν τους αμάχους στην Υεμένη», κατήγγειλε η Ράντχια αλ Μουταουακέλ πρόεδρος της Mwatana, η οποία ζητεί να σταματήσει η υποστήριξη προς όλες τις πλευρές.

«Όσα περισσότερο τα κράτη περιμένουν μέχρι να ζητήσουν τον λογαριασμό από τους Σαουδάραβες, τα Εμιράτα και τους εγκληματίες πολέμου όλων των πλευρών στην Υεμένη, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ανοικοδομηθεί η Υεμένη. Η απάθεια ωθεί τις πλευρές να συνεχίσουν να διαπράττου φρικτές ωμότητες, καταστροφικές για την Υεμένη», τόνισε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήνυση Διευθυντή σε 4 εκπαιδευτικούς: Το σχολείο μπροστά σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι!

Επίδομα 300 ευρώ: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνεται και ποιοι το λαμβάνουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideysi
Την Κυριακή από τις 11:30 π.μ. έως τις 4:30 μ.μ. η σημαντική εκδήλωση για την Παιδεία στην Αθήνα
Παιδεία, η συνεχής υποβάθμισή της και το όραμά μας γι΄ αυτή: Εκδήλωση για την Παιδεία την Κυριακή 26 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Υπαλλήλων ΟΤΕ...
Την Κυριακή από τις 11:30 π.μ. έως τις 4:30 μ.μ. η σημαντική εκδήλωση για την Παιδεία στην Αθήνα
φορουμ
Γεράσιμος Σιάσος στο Delphi Forum: «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών σχεδίασε και η Πολιτεία υλοποίησε το σπουδαιότερο πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακής νόσου
«3 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη συμμετοχή στο ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ την καρδιαγγειακή νόσο»
Γεράσιμος Σιάσος στο Delphi Forum: «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών σχεδίασε και η Πολιτεία υλοποίησε το σπουδαιότερο πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακής νόσου
Υπουργείο Παιδείας
ΥΠΑΙΘΑ: Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα
«Η εκπαίδευση για την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα γίνεται ο πυρήνας του σύγχρονου σχολείου» δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη αναφερόμενη στο νέο...
ΥΠΑΙΘΑ: Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα
Δολοφονία στον Άγιο Δημήτριο
Φονικό στον Άγιο Δημήτριο: «Ήταν στιγμιαίο, ειπώθηκαν πράγματα που δεν έπρεπε» είπε ο δράστης
«Ζητώ συγγνώμη»: Η ομολογία του 20χρονου για τη δολοφονία στον Άγιο Δημήτριο
Φονικό στον Άγιο Δημήτριο: «Ήταν στιγμιαίο, ειπώθηκαν πράγματα που δεν έπρεπε» είπε ο δράστης