Βίαιη στρατολόγηση ανηλίκων στην Υεμένη - Επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία
Εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη

Η μη κυβερνητική οργάνωση της Υεμένης Mwatana for Human Rights κατήγγειλε τη στρατολόγηση περισσότερων από χιλίων παιδιών στην εμπόλεμη αυτή χώρα, «κυρίως» από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, στην ετήσια έκθεσή της που παρουσιάστηκε σήμερα στο Παρίσι.

Η οργάνωση κατέγραψε τουλάχιστον «1.117 περιπτώσεις παιδιών που στρατολογήθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς το 2018», εκ των οποίων «το 72% από την οργάνωση Άσαρ Αλάχ (Χούτι)», περιλαμβανομένων μικρών κοριτσιών.

Όμως όλες οι ένοπλες ομάδες στην Υεμένη ευθύνονται για τέτοιου είδους ενέργειες, αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με την ΜΚΟ, η οποία επισημαίνει ότι το 17% των παιδιών έχει στρατολογηθεί από τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το 11% από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Είναι η πρώτη φορά που η Mwatana καταγράφει περιπτώσεις στρατολόγησης ανηλίκων στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην Υεμένη από το 2014 και έχει από το 2015 προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως αλλά και τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Τα παιδιά χρησιμοποιούνται « από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές» για να «πολεμούν, να φυλάσσουν σημεία ελέγχου, να προσφέρουν επιμελητειακή στήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Η οργάνωση αναφέρεται σε πολλές συγκεκριμένες περιπτώσεις, ανάμεσά τους και αυτή 16 νέων «όλων μικρότερων των 17 ετών» που έλαβαν στρατιωτική εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο του 2018 από την οργάνωση Άνσαρ Αλάχ στην επαρχία Χουάρα.

Η Mwatana διευκρινίζει ότι για τη σύνταξη της έκθεσής της με τίτλο: «Κατεστραμμένες ζωές: η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη το 2018» έκανε 2.065 συνεντεύξεις στα αραβικά με θύματα, συγγενείς τους, μάρτυρες και ιατρικό προσωπικό και προσωπικό οργανώσεων αρωγής.

Η ΜΚΟ καταγγέλλει τις επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και ιατρικών εγκαταστάσεων (16), τουλάχιστον 74 περιπτώσεις παρεμπόδισης διανομής βοήθειας, «για το 83% των οποίων ευθύνονται οι Χούτι», 60 επιθέσεις εναντίον σχολείων και πολλές «περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων από τις οποίες οι οκτώ αφορούσαν παιδιά», τον θάνατο 375 αμάχων από αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των σιιτών ανταρτών, αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια και εξαφανίσεις.

«Κάθε ημέρα που περνά οι αντιμαχόμενες πλευρές πλήττουν τους αμάχους στην Υεμένη», κατήγγειλε η Ράντχια αλ Μουταουακέλ πρόεδρος της Mwatana, η οποία ζητεί να σταματήσει η υποστήριξη προς όλες τις πλευρές.

«Όσα περισσότερο τα κράτη περιμένουν μέχρι να ζητήσουν τον λογαριασμό από τους Σαουδάραβες, τα Εμιράτα και τους εγκληματίες πολέμου όλων των πλευρών στην Υεμένη, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ανοικοδομηθεί η Υεμένη. Η απάθεια ωθεί τις πλευρές να συνεχίσουν να διαπράττου φρικτές ωμότητες, καταστροφικές για την Υεμένη», τόνισε.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σχολεία - Τζανάκης: Οι 600 ασυμπτωματικοί θα είχαν δώσει μέχρι 12.000 κρούσματα

Εμβολιασμός εκπαιδευτικών: Ανοίγει η πλατφόρμα στις 21 Απριλίου

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί-Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για διορισμούς και οργανικά κενά
Εκπαιδευτικοί-Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για διορισμούς και οργανικά κενά
Διαμαρτυρία στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης από τη Γ' ΕΛΜΕ την Τετάρτη, στις 14:30, με αιτήματα μόνιμους διορισμούς και να δοθούν στη δημοσιότητα τα...
Εκπαιδευτικοί-Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για διορισμούς και οργανικά κενά
ΟΛΜΕ: Απεργία-αποχή από τη ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος
ΟΛΜΕ: Απεργία-αποχή από ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος και τηλεκπαίδευση σε κατειλημμένα σχολεία
Απεργία-αποχή από τη ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία - Στήριξη από την ΑΔΕΔΥ και εξώδικα σε...
ΟΛΜΕ: Απεργία-αποχή από τη ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος
Κατερίνη: Καταγγελία για ξυλοδαρμό πατέρα και γιου από αστυνομικούς
Κατερίνη: Καταγγελία για ξυλοδαρμό πατέρα και γιου από αστυνομικούς
Καταγγελία για τον άγριο ξυλοδαρμό πατέρα και γιου από αστυνομικούς έξω από γήπεδο σε χωριό της Κατερίνης - Στο νοσοκομείο με έμφραγμα ο 58χρονος -...
Κατερίνη: Καταγγελία για ξυλοδαρμό πατέρα και γιου από αστυνομικούς