Ρωσία: Διαδικτυακή τρέλα για τις «Μαλδίβες του Νοβοσιμπίρσκ»
Χιλιάδες Ρώσοι φωτογραφίζονται σε μολυσμένη τεχνητή λίμνη, παρά τις επισημάνσεις των ειδικών

Η φωτογράφιση με φόντο τα νερά μιας μολυσμένης τεχνητής λίμνης -δεξαμενής στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ, που το χρώμα του νερού θυμίζει τα νερά στις νήσους Μαλδίβες, έγινε μόδα στο Instagram . Στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτηθεί μερικές χιλιάδες φωτογραφίες με φόντο τα γαλαζοπράσινα νερά της τεχνητής αυτής λίμνης που ανεπίσημα πλέον έχει κατοχυρωθεί με το όνομα «οι Μαλδίβες του Νοβοσιμπίρσκ».

Ωστόσο τα νερά της τεχνητής αυτή λίμνης μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους επισκέπτες που έχουν επιλέξει να κάνουν τις διακοπές τους στη γύρω περιοχή, καθώς δεν πρόκειται για μια φυσική λίμνη, αλλά στην πραγματικότητα για μια τεχνητή δεξαμενή στην οποία καταλήγουν τα απόβλητα του τοπικού θερμοηλεκτρικού σταθμού. Με δεδομένη αυτή την πραγματικότητα οι ειδικοί αποτρέπουν τον κόσμο να επισκέπτεται την συγκεκριμένη τοποθεσία.

Με τη μόδα αυτή, που έχει κυριεύει πολλούς Ρώσους, ασχολήθηκαν όπως γράφει η εφημερίδα Kommersant πολλά διεθνή μέσα, τα οποία δεν γράφουν τόσο για την ασυνήθιστη αυτή «λίμνη» , αλλά για τους περιέργους Ρώσους οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους για να τραβήξουν μια εντυπωσιακή φωτογραφία. Το «αξιοθέατο» αυτό του Νοβοσιμπίρσκ έχει ωστόσο ένα σκοτεινό παρελθόν. Πριν από 11 χρόνια ο τοπικός θερμοηλεκτρικός σταθμός, που λειτουργεί με άνθρακα, δημιούργησε την τεχνητή αυτή λίμνη-δεξαμενή, στην οποία καταλήγει το νερό που χρησιμοποιείται και το οποίο περιέχει ποσότητες τέφρας και σκουριάς που δημιουργούνται κατά την καύση του άνθρακα.

Οι ντόπιοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν γνώριζαν την ύπαρξη της τεχνητής αυτής λίμνης. Όλα άρχισαν όταν αυτό το καλοκαίρι ο δημοφιλής φωτογράφος Μιχαήλ Ρεσέτνικοφ επισκέφθηκε την τεχνητή αυτή λίμνη που λειτουργεί ως δεξαμενή αποβλήτων, για να φωτογραφίσει μια κοπέλα με φόντο τα εντυπωσιακά, από την άποψη του χρώματος τους, νερά της δηλώνει ο δημοσιογράφος του τοπικού πόρταλ NGS Αλεξάντρ Οσεπκόφ. «Από τη στιγμή που δημοσιεύσαμε το ρεπορτάζ που κάναμε, βλέπω καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την δεξαμενή με τα γαλάζια νερά» , λέει ο Οσεπκόφ.

Αυτό το απρόσμενο ενδιαφέρον για την τεχνητή αυτή λίμνη-δεξαμενή που βρίσκεται στην βιομηχανική ζώνη προκάλεσε ανησυχία στους ιδιοκτήτες του θερμοηλεκτρικού σταθμού, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί τους επισκέπτες ότι το να περπατούν στην περιοχή αυτή είναι σαν να περπατούν σε πεδίο στρατιωτικών δοκιμών και συνεπώς θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

Το νερό περιέχει διάφορα μείγματα αλάτων ασβεστίου και οξείδια διαφόρων μετάλλων με τα οποία δεν πρέπει να έρχεται κανείς σε επαφή επειδή δημιουργούν υπέρμετρα αλκαλικό περιβάλλον.

best of network

σχετικά άρθρα

Υπ. Παιδείας: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα
Υπ. Παιδείας: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα
Ανοίγει ξανά από 24 έως 31 Ιουλίου η πλατφόρμα για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος
Υπ. Παιδείας: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα
39 χρόνια από τη δολοφονία της φοιτήτριας και μέλους της ΚΝΕ Σ. Βασιλακοπούλου
39 χρόνια από τη δολοφονία της φοιτήτριας και μέλους της ΚΝΕ Σ. Βασιλακοπούλου
Aνακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή την συμπλήρωση 39 χρόνων από τη δολοφονία της φοιτήτριας και μέλους της ΚΝΕ, Σωτηρίας...
39 χρόνια από τη δολοφονία της φοιτήτριας και μέλους της ΚΝΕ Σ. Βασιλακοπούλου