Αυστρία: Ποσοστό "ρεκόρ" στις δημοσκοπήσεις για το κόμμα του Κουρτς
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται, με μεγάλη απόσταση, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

Ένα μήνα από το ξέσπασμα της κυβερνητικής κρίσης στην Αυστρία, που οδήγησε στην ανατροπή του κυβερνητικού συνασπισμού, του οποίου το ίδιο ηγείτο, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς εμφανίζεται με ποσοστό "ρεκόρ" σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών της 29ης Σεπτεμβρίου.

Στη δημοσκόπηση, η οποία για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση αποτελεί τη βάση για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις που πρόκειται να διοργανώσει μεταξύ των ηγετών των υποψήφιων κομμάτων, τις παραμονές των εκλογών, το ποσοστό του Λαϊκού Κόμματος είναι στο 38%, έναντι του 31,5% του αποτελέσματός του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται, με μεγάλη απόσταση, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με χαμηλό ποσοστό 21% (26,9% το 2017), ενώ τρίτο έρχεται το έως πρόσφατα συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, με μειωμένο το ποσοστό του στο 18% έναντι 26% στις εκλογές του 2017.

Στην τέταρτη θέση στη δημοσκόπηση, και με ποσοστό 12% εμφανίζονται οι Πράσινοι, οι οποίοι τον Οκτώβριο του 2017 είχαν βρεθεί κάτω από το όριο του 4% και δεν εκπροσωπούνται στην παρούσα Βουλή.

Ακολουθούν, το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 8% έναντι του 5,3% στις εκλογές του 2017, και η "Λίστα Τώρα" (πρώην "Λίστα Πιλτς") με μόλις 1% , έναντι του 4,4% στις τελευταίες εκλογές, με το οποίο είχε εξασφαλίσει την εκπροσώπηση στη Βουλή.

Όπως τονίζει η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση σε σημερινή της ανακοίνωση, στη βάση αυτής της δημοσκόπησης αποφάσισε να συμπεριλάβει και τους Πράσινους, ως το μόνο κόμμα που δεν εκπροσωπείται στην παρούσα Βουλή, στις προγραμματιζόμενες τηλεοπτικές αναμετρήσεις των αρχηγών των κομμάτων, καθώς, όπως επισημαίνει, με μία στατιστική απόκλιση 1,9%, το κόμμα των Πράσινων αναμένεται να αποσπάσει στις εκλογές μεταξύ 10-14%.

Το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς είχε πετύχει ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της δύναμης του ήδη στις πρόσφατες εκλογές της 26ης Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τις οποίες, αποσπώντας ποσοστό 34,9% (αύξηση κατά 7,9 μονάδες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014), αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη με το υψηλότερο ποσοστό που έχει επιτευχθεί ποτέ σε Ευρωεκλογές στη χώρα, έχοντας απόσταση ρεκόρ 11,5 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες, που περιορίστηκαν στο 23,4%.

Η κυβερνητική κρίση που συντάραξε την Αυστρία, έπειτα από την "Υπόθεση Ίμπιζα", το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε, πριν από έναν μήνα, στην παραίτηση του αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, όχι μόνον δεν επηρέασε, αλλά τουναντίον ευνόησε τον πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και το κόμμα του, όπως επίσης φέρεται να το ευνοεί και ενόψει των εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου.

Σχεδόν αλώβητο από το σκάνδαλο φάνηκε να παρέμεινε στις Ευρωεκλογές, το Κόμμα των Ελευθέρων, του οποίου η δύναμη μειώθηκε μερικώς στο 17,2% έναντι του 19,7% κατά τις τελευταίες Ευρωεκλογές του 2014, ενώ σχεδόν αμετάβλητο στο 23,4% (μείον 0,7) παρέμεινε το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών.

Στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ακολουθούν ως τέταρτο κόμμα οι Πράσινοι που με 14% πέτυχαν σχεδόν το ποσοστό τους ρεκόρ το 2014 (14,5%), ελαφρά αύξηση στο 8,7% (από το 8,1%) είχε το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ, ενώ εκτός Ευρωκοινοβουλίου παρέμειναν το κόμμα "Τώρα" (πρώην Λίστα Πιλτς), με ποσοστό 1% και το ΚΚ Αυστρίας (0,8%).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός του υπ. Εργασίας απέναντι στους οδηγούς των σχολικών λεωφορείων
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός του υπ. Εργασίας απέναντι στους οδηγούς των σχολικών λεωφορείων
Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων»
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός του υπ. Εργασίας απέναντι στους οδηγούς των σχολικών λεωφορείων
Η. Μόσιαλος: Δεν αντέχουμε νέο lockdown - Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό
Η. Μόσιαλος: Δεν αντέχουμε νέο lockdown - Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό
«Τώρα δεν χρειάζεται πανικός αλλά σχέδιο για να μην έχουμε δεύτερο κύμα, προσεκτική ανάλυση των δεδομένων και διεπιστημονική προσέγγιση της...
Η. Μόσιαλος: Δεν αντέχουμε νέο lockdown - Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό