Μόσχα-Ρωσία
Τα ονόματα αποφασίστηκαν μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας - Μεταξύ αυτών του Λομονόσοφ, του Πούσκιν, του Μεγάλου Πέτρου κ.α

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο 45 αεροδρόμια της χώρας θα αλλάξουν ονομασία, καθώς θα τους δοθούν ονόματα ιστορικών προσωπικοτήτων από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.

Τα ονόματα επελέγησαν κατόπιν διαγωνισμού που ξεκίνησε τον Απρίλιο 2018, στον οποίο πήραν μέρος 4.828.000 άτομα, με ψηφοφορία που έγινε μέσω διαδικτύου. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ενέκρινε μετά το τέλος του διαγωνισμού η ρωσική κυβέρνηση.

Έτσι το αεροδρόμιο της Μόσχας «Ντομοντέντοβο» θα πάρει το όνομα του Ρώσου επιστήμονα και ιδρυτή του πανεπιστημίου της Μόσχας Μιχαήλ Λομονόσοφ, το αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας θα φέρει το όνομα του γνωστού ρώσου αεροναυπηγού Αντρέι Τουπόλεφ, ενώ το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της ρωσικής πρωτεύουσας, θα φέρει το όνομα του ρώσου ποιητή Αλεξάντρ Πούσκιν.

Στο αεροδρόμιο της πόλης Μινεράλνιε Βόντι θα δοθεί το όνομα ενός άλλου γνωστού ρώσου ποιητή, του Μιχαήλ Λέρμοντοφ, στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης θα δοθεί το όνομα του γνωστού ζωγράφου Αϊβαζόφσκι και στο αεροδρόμιο του Βορόνεζ το όνομα του Μεγάλου Πέτρου.

Το αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης «Πούκλκοβο» δεν περιλαμβάνεται στο διάταγμα. Ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου δεν θέλησε να σχολιάσει το γεγονός σε συνομιλία που είχε με τον γνωστό ιστότοπο Fontanka. Η ψηφοφορία για το εν λόγω αεροδρόμιο έγινε σε δύο γύρους. Στο πρώτο γύρο επικράτησε το όνομα του Μεγάλου Πέτρου, αλλά στην συνέχεια το όνομα του δόθηκε στο αεροδρόμιο του Βορόνεζ. Στον δεύτερο γύρο επικράτησε το όνομα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. Στις 24 Δεκεμβρίου το αεροδρόμιο «Πουλκοβο» εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία χαιρέτισε το αποτέλεσμα, ενώ επεσήμαινε ότι πρόσωπα που δημιούργησε ο συγγραφέας «θα ζωντανέψουν στους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου και θα καταστούν πρόσθετο στοιχείο του δημιουργικού χώρου και της πολιτιστικής αντίληψης του αεροδρομίου».

Η ιδέα να δοθούν στα ρωσικά αεροδρόμια ονόματα διακεκριμένων προσωπικοτήτων ανήκει στον μητροπολίτη του Πσκόφ και Παρχόμσκι Τίχονοφ ( κατά κόσμο Σεφκουνόφ), τον οποίο η εφημερίδα Financial Times είχε χαρακτηρίσει πνευματικό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκάλα
Τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί: Πότε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας
Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση όπου η έξοδος γίνεται ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι σήμερα ο ασφαλισμένος
Τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί: Πότε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας
Γυναίκα εκπαιδευτικός προχωράει μέσα σε σχολική αίθουσα, στα θρανία κάθονται μαθητές
Σχολεία: Αλλάζει το πρόγραμμα σήμερα Δευτέρα – Τι θα κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί
Σχολεία: Ανατροπές στο πρόγραμμα σήμερα Δευτέρα – Γιατί αλλάζουν οι ώρες στα μαθήματα
Σχολεία: Αλλάζει το πρόγραμμα σήμερα Δευτέρα – Τι θα κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί
κρέας
Επεξεργασμένα κρέατα: Πόσο επηρεάζουν τη μνήμη και τη γνωστική υγεία;
Τα τελευταία χρόνια, η επίδραση της διατροφής στον εγκέφαλο απασχολεί ολοένα και περισσότερο την επιστημονική κοινότητα.
Επεξεργασμένα κρέατα: Πόσο επηρεάζουν τη μνήμη και τη γνωστική υγεία;